duminică, 18 septembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 30


-30-

Altu Selling de Révkörtvélyes, in comun’a Riu Curtuiusiu [Râul Curtuiușu este un curs de apă, afluent al râului Barsău. Principalele localități traversate -         Curtuiușu Mare.]. — — — 14 patrifamilie. Literele nobilitare se afla la Tabl’a reg. in M. –Vásárhely [Târgu Mureș, în germană Neumarkt am Mieresch și în maghiară Marosvásárhely, este un oraș situat în centrul Transilvaniei, la limita de vest a Ținutului Secuiesc, în România. Este reședința județului Mureș. În cea mai mare parte a perioadei comuniste, numele a fost scris Tîrgu Mureș.].

Nyiko de Kisnyires (Mestecanu), in comun’a Romanesci (Románfalva) [Românești este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], din anulu 1689, 30/5. Scutum celest, coloris, in area homo integer rubeo amictu indutus pileo hungarico pennis aquilinis ornato, dextra manu gladium, sinistra habenas equi tenens etc. [Pe sol este un scut de culoarea cerului; un om în poziție verticală, îmbrăcat în pânză roșie, purtând o bonetă ungurească împodobită cu aripi de vultur, ține în mâna dreaptă o sabie, mâna stângă ținând frâiele unui cal etc.]. 4 patrifamilie.    (blazon)

Kiss de Várallya, in comun’a Romanesci [Românești este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.] si Franceni. — — — 3 patrifamilie. Literile nobilitare si donatiunile se afla la fratii din Varaiu [Vărai este un sat în comuna Valea Chioarului din județul Maramureș, Transilvania, România.].

Papp de Torda -Vilma, (Vilma-Mare) [Vima Mare este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România.], in comun’a Romanesci [Românești este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — — — 1 patrifamilia. Acésta familia isi trage originea dela famili’a Pents din tienutulu Fagarasiului, si dela comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], a capatatu o sessiune in Torda -Vilma.

Pap de Sásza, in comuna Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], Boiu -Mare, Buteas’a, Letc’a, Bersoae. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1666 13/7. Scutum celes. col. in area eques armatus, dextra hastam, sinistra habenas tenens etc. [Scut de culoarea cerului. Cavaler îmbrăcat în armură pe pământ, ține sulița în mâna dreaptă și frâiele în mâna stângă etc.]. In Siass’a 3, Boiu -Mare 2, Buteas’a 2, Letc’a 1, Bersoae. 1 patrifamilie.     (blazon)

Petrisor de Sásza, in comun’a Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], Romanesci, Franceni, Boiu-Mare. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1673 27/9. Scutum celes. color, in area homo integer pastorali vestitu indutus, humero crucem baiulans, dextra manu calamum tenens etc. [Scut de culoarea cerului, pe sol un bărbat complet reprezentat întreg îmbrăcat în haine pastorale, purtând o cruce pe umăr, ținând un stilou în mâna dreaptă etc.]. In Sias’a 6, Romanesci 3, Franceni 1, Boiu -Mare 3.

Lázár de Sásza, in comun’a Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.] si Dolheni — — — in Siass’a 7, in Dolheni 5 patrifamilii.

Maxin de Sásza, in comun’a Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], Jugastra. — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659 25/8. Scutum celest, coloris triangul. in campo eques armatus dextra sclopetum, sinistra habemis tenens, supra scutum galea, quam contegit diadema regium. [Scut de culoarea cerească, triunghi de culoare. Pe câmpul de luptă, un cavaler, înarmat cu o pușcă în mâna dreaptă, ținându-l în mâna stângă, are deasupra scutului un coif  acoperit cu o diademă regală.]. In Siassa 4, Jugastra 1 patrifamilia.

Simon de Sásza, in comun’a Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659 25/8. Scutum cel. coloris triangul. in campo eques armatus dextra sclopetum, sinistra habenas tenens, supra scutum galea quam contegit diadema regium [Scut de culoarea triunghiului. [Pe câmpul de luptă, un cavaler, înarmat cu un pistol în mâna dreaptă, cu mâna stângă ținând frâiele, peste scutul este un coif care acoperă diadema regală.]. In Siass’a 2 patrifamilie.

Gedeöcz de Sásza, in comun’a Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.]. — Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 1642. Scutum rubei col. in area homo integer vestibus et armis pretorianis condecenter amictus, supra galea milit. quam contegit corona regia [Scut de culoare roșie. Pe sol un bărbat reprezentat complet întreg, îmbrăcat corespunzător cu haine și purtând arme pretoriene, deasupra este o cască acoperită de o coroană regală]. —

Frúnk (Frâncu) de Sásza, in comun’a Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], Buzás, Prislopu. — — —  in Siass’a 6, in Buzás 4, in Prislopu 2 patrifamilie. Literile nobilitare sunt la archivulu Brasai Carolu din Deesiu.

Perse de Sásza, in comuna Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.]. — — — 2 patrifamilie.

Román de Jugastra, (Csugasztia), in comun’a Jugastr’a si Siass’a [Șasa este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1663, in lun’a lui Novembre. — In Jugastru 14, in Siaas’a 1, in Lemnnu 1 patrifamilia. Literile nobilitare suntu la tabl’a regésca in M-Vásárhely. [Târgu Mureș, în germană Neumarkt am Mieresch și în maghiară Marosvásárhely, este un oraș situat în centrul Transilvaniei, la limita de vest a Ținutului Secuiesc, în România. Este reședința județului Mureș. În cea mai mare parte a perioadei comuniste, numele a fost scris Tîrgu Mureș.] — — — 14 patrifamilie. Literele nobilitare se afla la Tabl’a reg. in M. –Vásárhely [Târgu Mureș, în germană Neumarkt am Mieresch și în maghiară Marosvásárhely, este un oraș situat în centrul Transilvaniei, la limita de vest a Ținutului Secuiesc, în România. Este reședința județului Mureș. În cea mai mare parte a perioadei comuniste, numele a fost scris Tîrgu Mureș.].

Pap de Frinkfalva, in comun’a Franceni si Coruia [Coruia este un sat în comuna Săcălășeni din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1676 1/8. Scutum celes. coloris, in area homo viridi amictu indutus, sinistra sngitam, dextra tria tella acuta sagitae applicata tenens etc. [Scut de culoarea cerului, un bărbat îmbrăcat în ținută verde, ținând în mâna stângă trei săgeți ascuțite atașate mâinii drepte.]. In Franceni 1, in Coruia 2 patrifamilie.

Nagy de Frinkfalva, in comun’a Franceni [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.] si Butés’a. — — — In Franceni 2, in Butés’a l patrifamilie. Literile nobilitare, precum dovedesce una incuisitiune dtto 3/7 1702 au arsu.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu