marți, 20 septembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 35

-35-

3. Districtulu Periceiului.

Drágos de Toplitza, in comun’a Szécs [Orșova de Pădure este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România.]. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1609. — Unu capu de turcu intr’o sabia. 5 patrifamilie. 

Szabó de Rohi, in comun’a Kövesd [Cuieșd (maghiară Kövesd) este un sat în comuna Brusturi din județul Bihor, Crișana, România.]. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 1660. Scutum milit. quadrangulat erectum, in cuius carnpo homo equo insidens, dextra caput tartaricum ensi infixum, sinistra varo fraenum dirigere conspicitur. Supra scutum galea militare clausa est posita, quam contegit diadema regium gemmis et unionibus decentur ornatum, ex quo eques piori similis videtur [Scut militar dreptunghiular în  plan vertical având reprezentat  în  interiorul său un om aşezat pe un cal, cu capul drept, fixând cu o sabie capul unui tătar, cu mâna stângă curbată, se vede dirijând căpăstrul. Deasupra scutului se află un coif militar închis, acoperit cu o diademă regală împodobită cu bijuterii și perle;]. 6 patrifamilie.    (blazon) 

Semnatu Georteben 1 Iuli 1862.

Ioanu Lobontiu,

                                                                                                                   protopopu Periceiului.

4. Comun’a Tasnád-Szántó.

Marinkás de Hovrilla [Hovrila (în maghiară Hávord, în germană Schaumdorf) este o localitate componentă a orașului Șomcuta Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România. Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 1 parifamilia.

Orosz* de Fejér- Egyháza [Albești, mai demult Ferihaz, Firighaz (în dialectul săsesc Weisskirich, Veeskirχ, în germană Weissenkirch, Weißkirch bei Schäßburg, în maghiară Fehéregyháza, Fejéregyháza, Magyar-Fehéregyháza, Fejéregyháza) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România.], in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România.

Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — 1 parifamilia.

*Conform regulilor de scriere impuse de vandali și  vizigoți în Goția (fostul nume al Daciei după retragerea aureliană, au fost retrase pe linia Dunării legiunile romane din Dacia (271-274).), dar păstrate în Spania, numele: España și estrella se scriu în Spania și astăzi astfel, pe plaiurile mioritice se scriu cu ortografia: Spania și stea. Un rudiment al trecerii vandalilor și  vizigoților prin Dacia se păstrează în cazul numelui Orosz, prin introducerea unei vocale în fața numeui Roș. Din punct de vedere istoric, acest aspect trebuie subliniat fiindcă este o nouă dovadă a continuității populației române din vremea lui Decebal în Dacia.

Pastyán de Oláh-Lápos [Lăpuș (în maghiară: Oláhlápos, în germană: Wallachisch Laposch) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.], in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România.

Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. Principele Transilvaniei, principele imperial, ducele de Opole și Ratibor, Sigismund Báthory de Somlyai, 1593, Octobre in 4. Sigismundu Báthori, 1593, 20 luliu. — 6 patrifamilie.

Bogdán, in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România.

Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, impetratorulu. Scutulu (scutum) de colóre négra, in care este bratiu (brachium) umanu tienèndu cruce flava, razimata de scutu este o galea militara inchisa de o cununa regésca, din care se ridica trei ramuri, celu din mediulocu are nodu rotundu in capetu, cele doue ramuri marginare se plèca cu florile de colórea liliului in josu, ramurile sunt de colóre verde. 1 patrifainilie. In armale se citédia fidelitatea si servitiele bune.

Fulep, in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România.

Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. Acesta e recunoscutu de nobile immune, inse literile demustratóre de originea nobilitatiei, precumu aseréza dênsulu, s’aru aflá la familia Filepian’a in Erkávás.

Borzás de Mintszent [Mindszent este un oraș în districtul Hódmezővásárhely, județul Csongrád, Ungaria] et Szödemeter [Săuca (în maghiară Sződemeter, în germană Demeter) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România.], in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România. Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.].  — — — 1 patrifarailia.

Uglai, in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România. Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. A fi nobile immune arata scriptele ce se afla la altii din familia.

Csorzán, in comun’a Tasnád- Szántó [Santău (în maghiară Tasnádszántó, colocvial Szántó) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Satu Mare, Transilvania, România.

Locuitorii comunei sunt români, maghiari și șvabi. Există documente de atestare din Evul Mediu (1213) sub denumirea Villa Santou. De acest centru de comună aparțin satele Chereușa și Sudurău, de asemenea cu vechi atestări.]. — — — 4 patrifamilie.

Datu T. -Szántó.  2 Iuliu 1862.                                                                         Vasiliu Popu,

                                                                                                                        admimitratoru v. -protopopescu.

5. Comun’a Csán.

Nagy, in comun’a Csán [Cean – Tasnádcsány în maghiară - este un sat în comuna Săuca din județul Satu Mare, Transilvania, România.] lângă Tasnád. —  Ferdinandus III*., Dei Gratia Electus Romanorum Imperator etc. datum in Civitate nostra Vienna Austriae 1695 die 12. Mensis Julii. 18 patrifamilie.

*În anul 1695 rege al  Ungariei era Leopold I al Sfântului Imperiu Roman, rege al Ungariei cu domnie între anii 1655 -5 mai 1705.

Marinkás de Hovrila et Fejér -Szék, in comun’a Csán [Cean – Tasnádcsány în maghiară - este un sat în comuna Săuca din județul Satu Mare, Transilvania, România.]. Sub comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665, 17 Maiu. Armalele sunt in Hovrila [Hovrila (în maghiară Hávord, în germană Schaumdorf) este o localitate componentă a orașului Șomcuta Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], in originale. 1 patrifamilia.

In a càruia conscriere adeverintia amu subscrisu 7 Iulie st. n. 1862.

Marinkás Stephan,

                                                                                                                        parochulu Csanului.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu