duminică, 18 septembrie 2022

  Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 25


-25-

Magos de Nagy- Nyires, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], — 7 patrifamilie. Documentele originale lipsescu, fàra R. Tabla de M.-Vasarhely cu dtu 19 Aprilie 1793 recunósce armalele a fi date prin Michaelu Apafi.

Bobb de Kápolnok Monostor, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud.], 17 Martie, 1664. — 5 patrifamilie.

Buda de Nagy-Nyires, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud — 2 patrifamilie.

! Pota alias Drágos de Nagy-Nyires, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], datu in Castrulu Rodnotense 20 Augustu 1665. — 12 patrifamilie. (vezi Drágos de Nagy-Nyires)

! Drágos de Nagy-Nyires, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], datu in Castrulu Rodnotense 20 Augustu 1665. — 12 patrifamilie. (vezi Pota de Nagy-Nyires)

Bálint de Nagy-Nyires, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud],  — 8 patrifamilie.

Zlámparetz de Nagy-Nyires, in comun’a Nagy-Nyires [Mireșu Mare (în maghiară: Nagynyíres) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Dăneștii Chioarului, Iadăra, Lucăcești, Mireșu Mare (reședința), Remeți pe Someș, Stejera și Tulghieș.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud]. — 12 patrifamilie.

                                                                                                          prin Nicefor Ossianu,

                                                                                                                               protopopu.

2. Comun’a Lozn’a.

Pokol de Nayy-Lozna, in comun’a Lozn’a [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.], Preluci, Simisn’a, Purcaretiu, Letc’a si Lemnii. Principele Transilvaniei, principele imperial, ducele de Racibórz si de Opole  Sigismund Báthory de Somlyó, a datu donatiune nóua in 1593. Scutu militaru de colóre celestina, in acàrui parte din josu e coróna, din care ese unu leu ridicatu insusu cu sabia in piciorulu dreptu, si galea militara. 12 patrifamilie.     (blazon)

Ilyés vel* Csaskai de Lemény, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.]. Donatio nova. Principele Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 24 Iuniu 1631. — — 12 patrifamilie.

* Vel, cu sensul “mare”, este o particulă, cu valoare de termen administrativ, care preceda un titlu sau un rang boieresc în evul mediu, în Țara Românească și în Moldova, și anume gradul cel mai înalt al unei funcții sau demnități.

! Cholthy vel Antsán seu Irimus de Cholth, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.], Preluci, Ciolt, Micula, si Districtulu Cetatei de Pétra. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. Nova Donatio. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1613. Scutu militaru, in elu gryphu cu limb’a scósa tienèndu in picioru sabi’a scósa, deasupr’a scutului, galea militară, pe ea o diadema regala. 60 patrifamilie. (vezi Antsán seu Irimus de Cholth)    (blazon)

! Antsán seu Irimus de Cholth, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.], Preluci, Ciolt, Micula, si Districtulu Cetatei de Pétra. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. Nova Donatio. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1613. Scutu militaru, in elu gryphu cu limb’a scósa tienèndu in picioru sabi’a scósa, deasupr’a scutului, galea militară, pe ea o diadema regala. 60 patrifamilie. (vezi Cholthy seu Irimus de Cholth)    (blazon)

! Irimus de Cholth, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.], Preluci, Ciolt, Micula, si Districtulu Cetatei de Pétra. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. Nova Donatio. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1613. Scutu militaru, in elu gryphu cu limb’a scósa tienèndu in picioru sabi’a scósa, deasupr’a scutului, galea militară, pe ea o diadema regala. 60 patrifamilie. (vezi Cholthy vel Antsán de Cholth)    (blazon)

Hosszu de Kis-Nyires, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.], si Mestécanu districtulu Cetatei de Pétra. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó. Donatio nova 1610. — Scutu militaru in acàruia câmpu se vede unu calaretiu alergèndu cu sabi’a scósa ridicata in susu. 2 patrifamilie

Pap de Rogoz, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.]. Principesa principatului Transilvaniei, Maria Cristina de Habsburg, 1598, 8 Maiu. Principele Transilvaniei, principele imperial, ducele de Racibórz si de Opole  Sigismund Báthory de Somlyó, 1601. Scutu militaru rosiu, in acàruia câmpu o mâna drépta se vede cu sabi’a scósa, in care e unu capu de omu, désupra scutului galea milit. 8 patrifamilie.

Pap de Letka, in comun’a Lozn’a mare [Lozna este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Cormeniș, Lozna (reședința), Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1675. Donat. nova. — — —     

Protop. Surducului.

3. Districtulu Csokmány.

Pap de Letka, in comun’a Letc’a [Letca este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Ciula, Cozla, Cuciulat, Lemniu, Letca (reședința), Purcăreț, Șoimușeni, Toplița și Vălișoara.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1666. — Scutum militare coelestini coloris, in cuius campo sive area homo quidam integer libellum apertum ambabus amplexus manibus legere conspicitur, supra scutum autem, galea militaris clausa est posita, — quam contegit Diadema Regium gemmis atque unionibus decenter exornatum. 11 patrifamilie.

Nemes de Letka, in comun’a Letc’a. Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó, 1579. — — 15 patrifamilie.

Száva de Letka, in comun’a Letc’a. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1609, 8 Aprilu. — — 6 patrifamilie.

Szabados de Várallya in comun’a Letc’a. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1610. — — 6 patrifamilie.

Silink de Révkörtvélyes [Perii Vadului, colocvial Curtuiuș, (în maghiară Révkörtvélyes, colocvial Körtvélyes), este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], in comun’a Riu Curtuiusiu [Râul Curtuiușu este un curs de apă, afluent al râului Barsău. Principalele localități traversate - Curtuiușu Mare (în maghiară Nagykörtvélyes) este un sat în comuna Valea Chioarului din județul Maramureș, Transilvania, România.]. István Várallyay este înobilat pe 8 octombrie 1599, la Alba Iulia de principele Transilvaniei și suzeran al Țării Românești, cardinalul Andrei Báthory.  Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1609, 6 Martiu.       — — 42 patrifamilie.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu