duminică, 18 septembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 29


-29-

Marinkás de Budfalfa in Marmatia [Budești (în maghiară: Budfalva, în germană: Winzdorf) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Budești (reședința) și Sârbi.], in comun’a Boiu –mare [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.]. — — — 3 patrifamilie. Documentele sunt la frati in Marmatia.

Slem de Illandapataka (Dolheni) [Dolheni este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.], in comun’a Dolheni, Bersova si Francenii de pétra. —  Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 23/8. Scutum celes. color. triangul. in campo eques armatus dextra sclopetum, sinistra habenas tenens. Supra scutum galea quam contegit diadema regiuni [Scut din 3 laturi de culoarea cerului. Pe câmpie, călărețul era înarmat cuo pușcă în mâna dreaptă, iar cu stânga ținea frâiele. Deasupra scutului se află coiful care acoperă diadema regală]. Dolheni 11, Bersoae 2, Franceni 2 patrifamilie.    (blazon)

Vida de Kabalopataka (in Marmatia) [Iapa este o localitate componentă a municipiului Sighetu Marmației din județul Maramureș, Transilvania, România.], in comun’a Dolheni [Dolheni este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.]. — — — 2 patrifamilie. Dupa atestatulu comitatulu de 11/1 — 1636, Vidascii din Chioru isi tragu originea din Marmatia din Kabalapataka, si sunt nobili adevarati.

Bode de Drágavilma , in comun’a Drágavilma (Vima -mica) [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.]. — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 22/8. Scutum celestini coloris, in campo eques armatus, dextra sclopetum, sinistra habenus tenens. Supra scutum galea, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus ornatum [Scut de culoarea cerului, un cavaler înarmat în câmpie, ținând o pușcă în mâna dreaptă și o curea a frâielor în stânga. Deasupra scutului este un coif care acoperă diadema regală împodobită cu pietre prețioase și perle.]. 4 patrifamilie.    (blazon)

Bode de Drágavilma , in comun’a Drágavilma (Vima -mica) [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.]. — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 22/8. Scutum celestini coloris, in campo eques armatus dextra sclopetum. Sinistra habenas tenens. Supra scutum galea, quam contegit diadema regium, gemmis unionibus ornatum [Scut de culoarea cerului. Pe câmpie călărețul este înarmat cu o pușcă în mâna dreaptă. În stânga ține frâiele. Deasupra scutului este un coif, acoperând diadema regală, împodobită cu pietre prețioase și perle]. 2 patrifamilie.    

Sztoján de Drágavilma [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.], in comuna Draganlma (Vima -mica). — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 22/8. Scutum celestini colors, in campo eques armatus, dextra sclopetum, sinistra habenus tenens. Supra scutum galea, quam contegit diadema regiuni, gemmis et unionibus ornatum [Scut de culoare cerească, iar pe câmpul de luptă cavalerul este înarmat stând în picioaare cu pușca în mâna lui dreaptă, iar mâna stângă ținând un scut. Deasupra scutului este o coif care acoperă diadema regală, împodobită cu pietre prețioase și perle.]. Dragavilma 2 patrifamilie, Jugastra 1 patrifamilia.    (blazon)

Orosz de Drágavilma [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.], in comun’a Drágavilma (Vima-mica). — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 22/8. Scutum celestini coloris, in campo eques armatus, dextra sclopetum, sinistra habenas tenens, supra scutum galea, quam contegit diadema regium gemmis uninibus ornatum. [Un scut de culoarea cerului, cavaler în câmpie înarmat cu o pușcă în mâna dreaptă, ținând frâiele în stânga, deasupra scutului unui coif acoperit cu o diademă regală împodobită cu pietre prețioase și ornaată cu ornamente.], 3 patrifamilie.    (blazon)

Papp de D-Vilma , in comun’a Drágavilma [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1863. Scutum milit. celest, coloris, in campo eques armatus dextra libellum, sinistra habenas tenens. [Scutul militarului este de culoare celestă, pe câmp un cavaler înarmat în mâna dreaptă ține o cărticică, în stânga ținând frâiele]. 7 patrifamilie.    (blazon)

Balás Balint de Drágavilma [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.], in comun’a Drágavilma si K. Monostur. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1862. Scutum milit. celest, coloris in campo eques armatus, dextra libellum, sinistra habenas tenens [Scut militar de culoarea cerului pe câmpul de luptă. Un cavaler este înarmat cu o cărticică în mâna dreaptă, cu mâna stângă ținând frâiele]. In Dragavilma 14 patrifamilie, in K. Monostur, 2 patrifamilie.    (blazon)

Román Merza de D. –Vilma, in comun’a Drágavilma [Vima Mică (în maghiară: Drágavilma, în germană: Kleinwilmen) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Aspra, Dealu Corbului, Jugăstreni, Peteritea, Sălnița, Vima Mare și Vima Mică (reședința). are în componență 7 sate.]. — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 22/8. Semnale ca si la familiile Bode, Sztoján, Orosz: Scutum celestini colors, in campo eques armatus, dextra sclopetum, sinistra habenus tenens. Supra scutum galea, quam contegit diadema regiuni, gemmis et unionibus ornatum. [Scut de culoare cerească și pe câmpul de luptă cavalerul este înarmat, cu pușca în mâna lui dreapta, iar mâna stângă ținând un scut. Deasupra scutului esteun coif ce acoperă diadema regală, împodobită cu pietre prețioase și perle.]. 1 patrifamilia.    (blazon)

Bode de Szelnicse, in comun’a Szelnicze [Săliștea de Sus (în maghiară Felsőszelistye, în germană Oberselischte) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Localitatea a fost declarată oraș prin Legea nr. 83/2004, împreună cu alte trei localități din județul Maramureș: Tăuții-Măgherăuș, Șomcuta Mare și Ulmeni. Prima atestare documentară: 1365 (Keethzeleste)]. — Capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659, 23/8. Semnele nobilitare sunt la famili’a Slem din Dolheni avè’ndu aceleaşi armale: Scutum celes. color. triangul. in campo eques armatus dextra sclopetum, sinistra habenas tenens. Supra scutum galea quam contegit diadema regiuni. [Scut de culoare cerească format din trei laturi. Pe câmpie, călărețul era înarmat cu o pușcă în mâna dreaptă, și cu stânga ținând frâiele. Deasupra scutului se află coiful acoperind diadema regală]. 27 patrifamilie.    (blazon)

Bob de Szelincze, in comun’a Szelnicze [Săliștea de Sus (în maghiară Felsőszelistye, în germană Oberselischte) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Localitatea a fost declarată oraș prin Legea nr. 83/2004, împreună cu alte trei localități din județul Maramureș: Tăuții-Măgherăuș, Șomcuta Mare și Ulmeni. Prima atestare documentară: 1365 (Keethzeleste)]. — Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár, 1620. — 10 patrifamilie.

Ornicze de Budfava in Marmtia, in comun’a Szelnicse [Săliștea de Sus (în maghiară Felsőszelistye, în germană Oberselischte) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Localitatea a fost declarată oraș prin Legea nr. 83/2004, împreună cu alte trei localități din județul Maramureș: Tăuții-Măgherăuș, Șomcuta Mare și Ulmeni. Prima atestare documentară: 1365 (Keethzeleste)]. — — 6 patrifamilie. Literile nobilitare sunt in Marmti’a la frati.

Bese de Budòspataka, in comun’a Budospataka, (Bizusi’a) [Bizușa-Băi este un sat în comuna Ileanda din județul Sălaj, Transilvania, România.]. — — — In Bizusi’a 5, in Riucurtusiu 1, in Illeanda 14 patrifamilie. Din acésta familia se tragu Besescii din Ileand’a in comit. Solnocu inf. Literile nobilitare se afla la fratii loru din Ileand’a.

Selling de Révkörtvélyes, in comun’a Riu Curtuiusiu [Râul Curtuiușu este un curs de apă, afluent al râului Barsău. Principalele localități traversate -         Curtuiușu Mare.]. — Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, in anulu 1609, 6/3. Scutum celestini coloris, in campo brachium humanum refectum duobus falconibus insidentibus ornatum [Scut de culoare cerească, împodobit cu doi șoimi așezați pe braț omenesc în câmpie]. 14 patrifamilie.    (blazon)

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu