duminică, 18 septembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 31


-31-

Tamás de Frinkfalva, in comun’a Franceni [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.] si Butés’a. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1663, 6/1. Scutum celestini coloris, in campo eques armatus dextra sclopetum v. Tersényi puska, sinistra habenas equi dirigens etc. [Scut de culoarea cerului. În câmpul de luptă, cavaler înarmat ține în mâna dreaptă pușca, direcționând frâiele cu mâna stângă]. In Franceni 2, in Butés’a, 3 patrilamilie.    (blazon)

Szues de Frinkfalva, in comun’a Franceni [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1663 6/1. Scutum celestini coloris, in campo eques armatus, dextra sclopetum v. Tersényi puska, sinistra habenas equi dirigens etc. [Scut de culoarea cerului, cavalerul înarmat pe câmp, ținând pușca cu mâna dreaptă, trăgând frâiele calului cu mâna stângă etc.]. 10 patrifamilie.    (blazon)

! Triff alias Vajda de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], Romanesci, Butésa’a etc. Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó, 1570. In Prislopu 4, Romanesci 2, Butésa’a, 4 patrifamilie. Acésta familia si Demeter Papu se trage dela Marianu Vaida, carele a inpetratu Romanescii (Szolmapataka) si unu fundu nobilitaru de mare estensiune in Prislopu.   (vezi Vajda de Kisbuny)

! Vajda de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], Romanesci, Butésa’a etc. Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó, 1570. In Prislopu 4, Romanesci 2, Butésa’a, 4 patrifamilie. Acésta familia si Demeter Papu se trage dela Marianu Vaida, carele a inpetratu Romanescii (Szolmapataka) si unu fundu nobilitaru de mare estensiune in Prislopu.  (vezi Triff de Kisbuny)

Pap de Kisbuny, (Prislopu), in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, 1609 8/4. — — 4 patrifamilie. Donatiunea originala se afla la familiile nobile de Lemény, Pap, Záh, Ilie, s. a. cu cari au inpetratu posesiunea intréga a Coslei.

Coste de Csolt [Ciolt este o localitate componentă a orașului Șomcuta Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], in comuna Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. 5 patrifamilie. Literele nobilitare au arsu in Bai’a mare, precumu arata unu atestatu dela Magistratulu orasiului, prin unu deliberatu judecati si recunoscuti de nobili.

Mihály de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislop [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.] (Kis-Buny). —  Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud] 1663, 13/2. — — 4 patrifamilie

Buta de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comuna Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], Posta (Puszta Fertós). — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud] 1603, 13/2. — Scutum celestini coloris, in area eques armatus viridi amictu indutus, dextra sclopetum Tersényi, sinistra frenum tenens visitur etc. [Scut de culoarea cerului, cavaler înarmat purtând o haină verde, pușca în mâna dreaptă, cu mâna stângă ținând căpăstrul.]. In Posta (Puszta Fertós) 6, in Prislopu 6 patrifamilie.    (blazon)

Lázár de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud] 1663, l3/2. Scutum celestini coloris, in area eques armatus viridi amictu indutus dextra sclopetum Tersényi, sinistra frenum tenere visitur etc. [Scut de culoarea cerului, cavaler la nivelul solului, înarmat purtând o robă verde, pușca în mâna dreaptă și cu mâna stângă ținând căpăstrul.]. In Prislopu 1 patrifamilia.    (blazon)

Berlea de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], Butésa’a, Cublesiu, Csoltu. —  Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665 14/6. — In Prislopu, 28 Butés’a 2, Coblesiu 1, Cioltu 1 patrifamilie. Documentele nobilitare se afla la tabla regéseca in M.-Vásárhely [Târgu Mureș, în germană Neumarkt am Mieresch și în maghiară Marosvásárhely, este un oraș situat în centrul Transilvaniei, la limita de vest a Ținutului Secuiesc, în România. Este reședința județului Mureș. În cea mai mare parte a perioadei comuniste, numele a fost scris Tîrgu Mureș.].

Ursz de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665 9/5. Scutum celest, coloris in campo equos armatus, dextra ensem evaginatum, sinistra habenas tenens [Scut de culoarea cerului, cavaler înarmat pe câmpul de luptă, cu o sabie scoasă în mâna dreaptă, cu mâna stângă ținând frâiele.]. 9 patrifamilie.

Hulpás de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.].  — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1603. Insemnele se afla la famili’a Fekete si Kifor de Boiu-Mare avèndu toti unu armale. 1 patrifamilie. Scutum celestini coloris triangulare in campo eques armatus, in manu dextra sclopetum vulgo Tersényi in sinistra habenas tenens, supra scutum galea militaris quam contegit diadema regium [Pe câmpul de luptă, cavalerul este înarmat cu un scut de culoare în formă triunghiulară, ținând o pușcă în mâna dreaptă, iar frâiele în stânga, deasupra scutului este un coif militar, acoperit de o diademă regală.].

Borbély de Bere, in comit. Satumarelui, in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 1635 5/7. — 10 patrifamilie. Documentele originale se afla la fraţii din Bere.

Denucz de Kisbuny, in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — — — 9 patrifamilie. Documentele acestoru familii se afla la Tabla reg. in M.-Vásárhely [Târgu Mureș, în germană Neumarkt am Mieresch și în maghiară Marosvásárhely, este un oraș situat în centrul Transilvaniei, la limita de vest a Ținutului Secuiesc, în România. Este reședința județului Mureș. În cea mai mare parte a perioadei comuniste, numele a fost scris Tîrgu Mureș.].

Ilie de Kisbuny [Boiu Mare (în maghiară: Nagybúny) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Boiu Mare (reședința), Frâncenii Boiului, Prislop și Românești.], in comun’a Prislopu [Frâncenii Boiului este un sat în comuna Boiu Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], Franceni, Butés’a. In Prislopu 14, in Franceni 3, in Butés’a 3 patrifamilie. Documentele acestoru familii se afla la Tabl’a reg in M.-Vásárhely [Târgu Mureș, în germană Neumarkt am Mieresch și în maghiară Marosvásárhely, este un oraș situat în centrul Transilvaniei, la limita de vest a Ținutului Secuiesc, în România. Este reședința județului Mureș. În cea mai mare parte a perioadei comuniste, numele a fost scris Tîrgu Mureș.].

Achim de Butyásza  [Buteasa (în maghiară Bucsonfalva-până în 1901 Butyásza) este un sat ce aparține orașului Șomcuta Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], in comun’a Buteas’a si Siomcut’a mare. — — —  In Butésa’a 4, Siomcut’a 3 patrifamilie. Literele donationale sunt bagate la Guvernulu Transilvanu pentru productiunea immunitatei.

Nechita de Butyásza [Buteasa (în maghiară Bucsonfalva-până în 1901 Butyásza) este un sat ce aparține orașului Șomcuta Mare din județul Maramureș, Transilvania, România.], in comun’a Butésa’a  — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud]. - 11 patrifamilie. In registrulu din 1669 se afla famili a Nechit’a intre nobili.

                                                                                                                         Protop. tract.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu