duminică, 18 septembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 20


-20-

Risko de Kövesliget, comit. Marmatiei, in comun’a Tirsoltz [Târșolț (în maghiară: Tartóc, în germană: Tarschholz) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Aliceni și Târșolț (reședința).]. Donati’a e in Kövesliget. — — 5 patrifamilie.
Steputz de Valeni, Solnocu de m., in comun’a Tirsoltz [Târșolț (în maghiară: Tartóc, în germană: Tarschholz) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Aliceni și Târșolț (reședința).]. Din a. 1737 are dreptate cum-ca sunt nobili donatari. — — 12 patrifamilie. Servitiile fidele.
Apathi de Királydarocz [Craidorolț (în maghiară: Királydaróc, în germană: Darholz) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Craidorolț (reședința), Crișeni, Eriu-Sâncrai, Satu Mic și Țeghea.], comit. Satumarelui, in comun’a Tripu. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár. 1624. Milite cu galea si lorica invescutu siedièndu pe unu calu negru in mân’a drépta tiindu unu sclopetu, si in cursu tare fuginndu càtra vrasmasiu. 5 patrifamilie. Eroismulu, cu versarea sângelui in batalia  (blazon)
Pap de Vajnág, comit. Marmatiei [Vonihovo (în ucraineană Вонігово) este o comună în raionul Teceu, regiunea Transcarpatia, Ucraina, formată numai din satul de reședință. Localitatea este menționată pentru prima dată, sub numele de Huszth, în anul 1329: se află atunci în comitatul maghiar Máramaros (și aceasta, până în 1918). Castelul său, construit în 1090 de către Ladislau I al Ungariei pentru a se apăra împotriva cumanilo, a fost distrus în timpul invaziei mongole a Ungariei, apoi reconstruit în jurul anului 1318. Orașul a obținut privilegii în 1329.

În 1458, regele Matia l-a închis în castel pe unchiul său, rebelul Mihály Szilágyi. În 1514, în timpul revoltei țărănești a lui György Dózsa, țăranii ruteni, români și maghiari din regiune, au pus mâna pe castel. În 1526 Khust a fost încorporat în Principatul Transilvaniei.

Armata lui Ferdinand I al Sfântului Imperiu Roman a cucerit orașul în 1546. În 1594, tătarii din Crimeea l-au distrus, dar nu au reușit să ia castelul. La 4 septembrie 1605, generalul Giorgio Basta a fost numit acolo conte de Hust. Castelul a fost asediat din nou în 1644 de armata lui Gheorghe I Rákóczi, în 1657 de polonezi, în 1661 - 1662 de Imperiul Otoman şi din nou de tătari. Contele François Rhédey, prințul domnitor al Transilvaniei, moare în castel la data de 13 mai 1667.

Castelul a fost grav avariat de fulgere și ars la 3 iulie 1766. O furtună a doborât turnul în 1798. De atunci, castelul a fost în ruine. Huszt a fost redenumit Csebreny în 1882, în timpul maghiarizării. Comunitatea evreiască locală era numeroasă. În 1861, rabinul Moshe Schick a înființat cea mai mare Yeshiva din Europa de Est la acea vreme, cu peste 800 de studenți.

În 1910, Hust era reședința districtului Huszt al județului Máramaros și avea 10.292 de locuitori]. in comun’a Tripu [Trip este un sat în comuna Bixad din județul Satu Mare, Transilvania, România. Numele localitățții apare pentru prima dată în diplome în 1493. Aşezarea a aparţinut moşiei Pregnancy. Anterior Tratatului de la Trianon, așezarea aparținea raionului Avas din județul Satu Mare.].Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1670. — Milite cu vestminte viride imbracatu tiindu in mân’a cea drépta o lance. — 6 patrifamilie. Eroismulu, cu versarea sângelui in batalie  (blazon)
Pap de Lemény, in comun’a Tripu [Trip este un sat în comuna Bixad din județul Satu Mare, Transilvania, România. Numele localitățții apare pentru prima dată în diplome în 1493. Aşezarea a aparţinut moşiei Pregnancy. Anterior Tratatului de la Trianon, așezarea aparținea raionului Avas din județul Satu Mare.].. Donaţi’a e in Turtiu. — — 1 patrifamilia.
Stetz de Berbesti, comit. Marmatiei, in comun’a Tripu [Trip este un sat în comuna Bixad din județul Satu Mare, Transilvania, România. Numele localitățții apare pentru prima dată în diplome în 1493. Aşezarea a aparţinut moşiei Pregnancy. Anterior Tratatului de la Trianon, așezarea aparținea raionului Avas din județul Satu Mare.]. Prințului Casei Jagiello, rege al Boemiei, regele Republicii Cehe, regele Ungariei, Croației și Dalmației, Vladislav al II-lea al Ungariei, 1490. — — 5 patrifamilie. Servitiile cele fidele.
Fane de Tur, comit. Satumarelui, in comun’a Turu [Râul Tur este un afluent al râului Tisa. Râul se formează în munții Oaș la confluența brațelor Gorova și Buianu. Râul Tur străbate Câmpia de Vest, curge pe linia frontierei dintre Ucraina și România și se varsă apoi în Tisa pe teritoriul Ungariei. Pe o porțiune de 1,1 km râul marchează frontiera româno-ungară; pe un segment de 5,2 km urmează cursul frontierei româno-ucrainene. Localitatea mai importantă prin care curge este comuna Turulung din județul Satu Mare.]. Contele de Tirol, arhiducele de Austria și de Austria Interioară (Styria, Carintia, Carniola); regele Romanilor, rege al Ungariei și Boemiei, regele Croației, regele Slavoniei, Iosif I de Habsburg al Sfântului Imperiu Roman. 1707. — — 21 patrifamilie. Servitiile cele fidele.
Dragus de Vancicesci, comit. Marmatiei, in comun’a Turu [Râul Tur este un afluent al râului Tisa. Râul se formează în munții Oaș la confluența brațelor Gorova și Buianu. Râul Tur străbate Câmpia de Vest, curge pe linia frontierei dintre Ucraina și România și se varsă apoi în Tisa pe teritoriul Ungariei. Pe o porțiune de 1,1 km râul marchează frontiera româno-ungară; pe un segment de 5,2 km urmează cursul frontierei româno-ucrainene. Localitatea mai importantă prin care curge este comuna Turulung din județul Satu Mare.]. Din a. 1751 a atestatu cum-cà sunt donatari. — — 12 patrifamilie. Fidelitate càtra Domnitoriu.
Darabant, in comun’a Turu [Râul Tur este un afluent al râului Tisa. Râul se formează în munții Oaș la confluența brațelor Gorova și Buianu. Râul Tur străbate Câmpia de Vest, curge pe linia frontierei dintre Ucraina și România și se varsă apoi în Tisa pe teritoriul Ungariei. Pe o porțiune de 1,1 km râul marchează frontiera româno-ungară; pe un segment de 5,2 km urmează cursul frontierei româno-ucrainene. Localitatea mai importantă prin care curge este comuna Turulung din județul Satu Mare.].Din 1818 atestata cum-cà sunt armalisti. — 7 patrifamilie. Eroismulu in batalia dcsvoltatu.
Mercs de Somkuta Chiorului, in comun’a Turu [Râul Tur este un afluent al râului Tisa. Râul se formează în munții Oaș la confluența brațelor Gorova și Buianu. Râul Tur străbate Câmpia de Vest, curge pe linia frontierei dintre Ucraina și România și se varsă apoi în Tisa pe teritoriul Ungariei. Pe o porțiune de 1,1 km râul marchează frontiera româno-ungară; pe un segment de 5,2 km urmează cursul frontierei româno-ucrainene. Localitatea mai importantă prin care curge este comuna Turulung din județul Satu Mare.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1663. Milite calare inarmatu, cu mân’a sténga dirigèndu calulu, éra in drépta tiindu unu sclopetu numitu Tersenyi puska. 3 patrifamilie.    (blazon)
Pap de Tirsoltz, comit. Marmatiei, in comun’a Turu [Râul Tur este un afluent al râului Tisa. Râul se formează în munții Oaș la confluența brațelor Gorova și Buianu. Râul Tur străbate Câmpia de Vest, curge pe linia frontierei dintre Ucraina și România și se varsă apoi în Tisa pe teritoriul Ungariei. Pe o porțiune de 1,1 km râul marchează frontiera româno-ungară; pe un segment de 5,2 km urmează cursul frontierei româno-ucrainene. Localitatea mai importantă prin care curge este comuna Turulung din județul Satu Mare.]. Donaţi’a e in archivulu comit. Ugocei. — — 2 patrifamilie.
Marinkás, in comun’a Vam’a [Vama (în maghiară: Vámfalu) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — — — 9 patrifamilie.
Pinte de Sztojkafalva, comit. Marmatiei, in comun’a Vam’a [Vama (în maghiară: Vámfalu) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1682. Unu ursu depictu in marimea sa. 7 patrifamilie. Versarea sângelui in batalie.      (blazon)
Roman de Jugastra, comit. Chiorului, in comun’a Vam’a [Vama (în maghiară: Vámfalu) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — Armalele sunt depuse in archivulu gubemului transilvanianu. — 2 patrifamilie.
Stetz de Berbesci, comit. Marmatiei, in comun’a Vam’a [Vama (în maghiară: Vámfalu) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Prințului Casei Jagiello, rege al Boemiei, regele Republicii Cehe, regele Ungariei, Croației și Dalmației, Vladislav al II-lea al Ungariei, 1494. — — 1 patrifamilia. Servitiile fidele.
Stan de Sepintia, comit. Marmatiei, in comun’a Turu [Râul Tur este un afluent al râului Tisa. Râul se formează în munții Oaș la confluența brațelor Gorova și Buianu. Râul Tur străbate Câmpia de Vest, curge pe linia frontierei dintre Ucraina și România și se varsă apoi în Tisa pe teritoriul Ungariei. Pe o porțiune de 1,1 km râul marchează frontiera româno-ungară; pe un segment de 5,2 km urmează cursul frontierei româno-ucrainene. Localitatea mai importantă prin care curge este comuna Turulung din județul Satu Mare.]. Sigismundu. — — 12 patrifamilie.

Racsi’a, 28 Iuniu 1862.

                                                                                               Alesandru Erdössiu m. pr.

   vice -protopopu al tractului Tierei Avasiului.

3. Districtulu Nagybánya — Bai’a Spria.

Bojthor de Veres Mart, in comun’a Bai’a -Spria (Felsőbánya) [Baia Sprie (în maghiară Felsőbánya, în trad. Baia de Sus, în germană Mittelstadt) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Baia Sprie (reședința), Chiuzbaia și Tăuții de Sus, și din satul Satu Nou de Sus.]. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german,  ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár. 1622 Novembre in 3 in Alb’a -Iuli’a. Scutum militare coeleslini coloris, in medio brachium humanum, gladium oblongum, diademate regio et stella micante ornatum tenens [Scutul militar de culoarea cerului, în centru brațul uman, sabia proeminentă, împodobită cu o diademă regală și o stea sclipitoare]. 5 patrifamilie. Pentru credinti’a càtra mai marele seu si viteji’a aratatu in resboiu.    (blazon)

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu