duminică, 18 septembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 14


-14-

Ivásk de K-Vissó, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Közép –Vissó [Vișeu de Mijloc (în maghiară Középlápos) este o localitate componentă a orașului Vișeu de Sus din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — — 49 patrifamilie.

Andrejka, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Közép –Vissó [Vișeu de Mijloc (în maghiară Középlápos) este o localitate componentă a orașului Vișeu de Sus din județul Maramureș, Transilvania, România.]. — 4 patrifamilie.

Brajkó de Szaploncza, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Szaploncza [Săpânța (în maghiară Szaplonca) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — — 6 patrifamilie.

Tivadar din Szaploncza, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Szaploncza [Săpânța (în maghiară Szaplonca) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — — 6 patrifamilie.

Czikále de Dragomer, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Dragomér. — — 4 patrifamilie.

Maris de Konyha, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Konyha [Bogdan Vodă (în maghiară: Izakonyha, în germană: Konyhau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Bocicoel și Bogdan Vodă (reședința).]. — — 1 patrifamilia.

Diák de Konyha, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Konyha [Bogdan Vodă (în maghiară: Izakonyha, în germană: Konyhau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Bocicoel și Bogdan Vodă (reședința).].. — — 3 patrifamilie.

Dunka din Sajo, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Sajo [Sajo maghiară Sajó; slovacă Slaná; germană Salza sau Salzbach este un râu cu o lungime de ca. 300 km, care curge prin Slovacia centrală și Ungaria de nord-est. El își are ivorul la sud de Brezno la numai 20 de km de izvorul lui Hnilec, Hernád, Váh (Waag), Hron (Gran) și Ipeľ (Eipel) în munții Metaliferi slovaci (Slovenské rudohorie) care au fost bogați în minereuri curge pe direcția de sud-est, după 100 km primește apele afluenților din regiunea Rimavská Sobota, de aici fiind numit „Slaná”. La Putnok traversează granița ungară unde trece prin regiunea munților de nord Bükk a Ungariei fiind numit Sajó. Traversează localitățile Kazincbarcika și Sajószentpéter din Câmpia Ungarăși trece prin Miskolc după care se unește cu Hérnád (slovak. Hornád) și se varsă în Tisa.]. — 3 patrifamilie.

Vlád de Szelistye, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Szelistye [Săliștea de Sus (în maghiară Felsőszelistye, în germană Oberselischte) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România.]. — 4 patrifamilie.

Kindrits din Jood, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Vide Jood [Ieud (în maghiară Jód, în limba idiș Jod, alternativ Yoed, Yoid) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Maramureș, Transilvania,]. — 6 patrifamilie.

Komán de Mojszin, in comun’a Alsó –Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Ispánul, principele – conte imperial al Transilvaniei - Rhédey Francisc de Kisréde [Ispán este o poziție juridică administrativă maghiară care a fost legată de guvernul provinciilor Regatului Ungariei în Evul Mediu și Epoca Modernă timpurie. El era figura care conducea fiecare “megye ” (provincie sau județ) și răspundea direct regelui. Administratorul județului, care îndeplinea toate funcțiile administrative practice era alispán - sau cunoscut și sub numele de “viceispán”.] 1658; vide Mojazin [Moisei (în maghiară: Majszin, în germană: Mosesdorf) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. 4 patrifamilie.

Tomojága din Mojszin, in comun’a Mojszin [Moisei (în maghiară Majszin) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Maramureș, Transilvania, România.]. Vide Vissó [Vișeu de Jos (în maghiară: Alsóvisó, în germană: Unterwischau) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — — 128 patrifamilie.

Grád, in comun’a Mojszin [Moisei (în maghiară Majszin) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Maramureș, Transilvania, România.]. II. Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1609. — — 70 patrifamilie.

Timis din Borsa, in comun’a Borsa [Borșa (în maghiară Borsa, în germană Borscha) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Borșa și Borșa (reședința).]. Banul Severinului, voievodul Transilvaniei, Regent al Regatului Ungariei, Ioan de Hunedoara [latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, 1450. — — 200 patrifamilie.

Dáncs din Borsa, in comun’a Borsa [Borșa (în maghiară Borsa, în germană Borscha) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Borșa și Borșa (reședința).]. Ducele de Austria, regele Boemiei, regele Republicii Cehe, regele Ungariei și Croației, Ladislau al V-lea de Habsburg și de Luxemburg. 1456. — — 50 patrifamilie.

Mihály, in comun’a Borsa [Borșa (în maghiară Borsa, în germană Borscha) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Borșa și Borșa (reședința).]. Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad [Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria] ducele Cristofor Báthory de Somlyó, 1576. — 120 patrifamilie.

Steczko, in comun’a Borsa [Borșa (în maghiară Borsa, în germană Borscha) este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Borșa și Borșa (reședința).]. Principesa principatului Transilvaniei, Sofia Báthory de Șimleu, 1652. — — 65 patrifamilie.

Datat la F.-Vissón, din 4 octombrie 1862        prin reprezentant al biroului

                                                                                        Joody Miklos,

                                                                                        h. szolgabiró.

10. Districtulu Ruszviz.

Petrovay de Dolha, in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.], Se afla in copia donati’a estradata de principele elector de Brandenburg, regele Ungariei și Croației, regele Boemiei, regele Germaniei, împăratul romano –german, Sigismund de Luxemburg, 1411. Originalu este in capitolulu de Lelesz. — — 77 patrifamilie. Pentru credintia càtra domnitoriu si virtutile creatinesci.

Papp de Vissó [Vișeu], in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla la capitolulu de Lelesz ori la familia Papp in Vissó in copia — — 2 patrifamilie.

Rednik de Gyulafalva [Giulești], in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla la famili’a Rednik in Gyulafalva comitalulu Maramuresiu, — — 2 patrifamilie.  

Gyenge de Jenőfalva, in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla in archivulu comitatului Maramuresiu. — — 2 patrifamilie.       

Gorzo de Joód, in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla la famili’a Gorzo in Joód; comitatulu Maramuresiu. — — 1 patrifamilia.

Bud de Budfalu, in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla la famili’a Bud in Budfalu, comitatulu Maramuresiu. — — 2 patrifamilie.

Rácz de Szathmár, in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla la famili’a Rácz in comitatulu Szathmar. — — 6 patrifamilie.

Bertsa, in comun’a Petrova [( Pitrova până în 1899, slovacă: Petrova, în ucraineană: Pitrova) este o comună din districtul Bardejov , regiunea Prešov, Slovacia. Așezarea a fost înființată de un un bourgomastru – primar - sau un reprezentant seniorial în Evul Mediu - Este inițial un termen din înalta germană veche sculdheizo care înseamnă “Cel care pronunță judecata” din care există mai multe variante în limbile germanice moderne: Schultheiß (Schultheiss), Schulte, Schultes, Schout ou Schulze ca și Meyer (primar signorial) - în a doua jumătate a secolului al XIV-lea sub legea vlahă. Prima sa mențiune scrisă datează din 1414.]. Donatiunea se afla la famili’a Bortsa in Gyulafalva, comitatulu Maramuresiu. — — 2 patrifamilie.

Urda de Leordina, in comun’a Leordin’a. Donatiunea se afla in copia, [prin] stradanie [depusă] de regele Ungariei și Croației, regele Poloniei, Ludovic I de Anjou, domn al “Valachiei Transalpine” numit “cel Mare”, 1378. — — . Sub numele Urda 18 si sub numele Leorgyán [Leurdeanu], 35 patrifamilie. Pentru credinti’a catra Domnitoriulu, si cu sângele au câscigatu famili’a acesta nobilitatea.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu