sâmbătă, 8 octombrie 2022

  Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 39

-39-

2. Districtulu Pestesiului.

Venter, in comunele Bezne, Barod [Borod (maghiară Nagybáród) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Borod (reședința), Borozel, Cetea, Cornițel, Șerani și Valea Mare de Criș.], Korniczel], Korniczel, [Cornițel (în maghiară Báródsomos) este un sat în comuna Borod din județul Bihor, Crișana, România.] Barazel, Valea mare, Csete, Csutelek si Top’a de Crisiu- repede. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatatu diplome sub voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1576 si împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 80 patrifamilie.

Kába*, in comunele Bezne, Rarod, [Borod (maghiară Nagybáród) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Borod (reședința), Borozel, Cetea, Cornițel, Șerani și Valea Mare de Criș.], Korniczel], Korniczel, [Cornițel (în maghiară Báródsomos) este un sat în comuna Borod din județul Bihor, Crișana, România.] Barazel, Valea mare, Csete, Csutelek si Top’a de Crisiu -repede. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatutu diplome sub voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1575 si împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 220 patrifamilie.

*Kaaba este un sanctuar care se află la Mecca sub forma unui cub. Religia islamică îl considera ca primul și cel mai sfânt lăcaș de cult. Această construcție este înconjurată de Al-Masğid al-Harām (المسجد الحرا). Coranul subliniază că Kaaba a fost construită de către Avraam și fiul său Ismail. Toți musulmanii din lume, în orice colt al lumii s-ar afla ei se îndreaptă în timpul rugăciunii zilnice (salat) către Kaaba. Direcția în care se află Kaaba se numește qibla. Hajjul fiind unul din cei 5 stâlpi ai islamului, acesta se face la Kaaba. În timpul pelerinajului se fac 7 tururi în jurul Kaabei care se numeste tawaf. La hajj trebuie făcute cel puțin doua tawafuri care sunt obligatorii (fard) și anume tawaf-ul de vizită și de adio. Celelalte tawafuri fiind sunnah. Tawaf este să faci 7 ture de mers în jurul Kaabei, care începe de la colțul Pietrei negre - Hajer Aswad, în sens opus al acelor de ceasornic. Fiecare tur poartă numele de șawt. Tawaful face parte și din condițiile Umra. În perioada de pelerinaj, în acceași zi, 6 milioane de oameni fac tawaf.

Kakutsi, in comunele Bezne, Barod, [Borod (maghiară Nagybáród) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Borod (reședința), Borozel, Cetea, Cornițel, Șerani și Valea Mare de Criș.], Korniczel], Korniczel, [Cornițel (în maghiară Báródsomos) este un sat în comuna Borod din județul Bihor, Crișana, România.] Barazel, Valea mare, Csete, Csutelek si Top’a de Crisiu -repede. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatatu diplome sub voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1575 si Împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 225 patrifamilie.

Kuk, in comunele Bezne, Barod, [Borod (maghiară Nagybáród) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Borod (reședința), Borozel, Cetea, Cornițel, Șerani și Valea Mare de Criș.], Korniczel], Korniczel, [Cornițel (în maghiară Báródsomos) este un sat în comuna Borod din județul Bihor, Crișana, România.] Barazel, Valea mare, Csete, Csutelek si Top’a de Crisiu- repede. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatatu diplome sub voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1575 si împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 50 patrifamilie.

Szuts, in comunele Bezne, Barod, [Borod (maghiară Nagybáród) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Borod (reședința), Borozel, Cetea, Cornițel, Șerani și Valea Mare de Criș.], Korniczel], Korniczel, [Cornițel (în maghiară Báródsomos) este un sat în comuna Borod din județul Bihor, Crișana, România.] Barazel, Valea mare, Csete, Csutelek si Top’a de Crisiu -repede. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatatu diplome sub Voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1575 si împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 26 patrifamilie.

Czipele (Zudra), in comun’a Bratka [Bratca (în maghiară: Barátka) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Beznea, Bratca (reședința), Damiș, Lorău, Ponoară și Valea Crișului.]. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatatu diplome sub voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1575 si împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 34 patrifamilie.

Jakob, in comun’a Pestes [Peștiș (în maghiară Sólyomkőpestes) este o localitate componentă a orașului Aleșd din județul Bihor, Crișana, România. Numele provine din limba maghiară și înseamnă “ciumă” (lat. pestis = epidemie).

Localitatea a fost consemnată pentru prima dată în 1306 sub numele de Solumkeu. Pe dealul de lângă localitate se situază ruinele cetății Sólyomkő (magh. “Piatra Șoimului”), construită între 1242 și 1276 de Pál fiul lui Écs, jupân al regiunii râului Sár (comes de Saar) și jude regal (curialis comes or iudex curiae regiae). În 1316 a fost asediat și cucerit de trupele lui Carol Robert de Anjou. În 1660 a fost predat turcilor la prima somație. Sub Răscoala lui Rákóczi, satul și cetatea erau menținute de curuții care aveau rolul supravegherii garnizoanei imperiale din Oradea și de a controla satele din împrejurimi. Căpitanii săi au fost Szoboszlai Sámuel, mai apoi Horváth György. În 1711 trupele imperiale l-au ocupat și l-au aruncat în aer.]. — Regele Ungariei și Croației, regele Cehiei, arhiducele Austriei, Mathi’a Corvinulu de Hunedoara, 1465, éra mosii au mai capatatu diplome sub voievodul Transilvaniei, marele duce de Lituania, de Rutenia, de Prusia, de Masovia, de Samogitia, de Kiev,  de Volinia, de Podlasia, de Livonia,  principele Transilvaniei, regele Poloniei, Ștefan Báthory de Somlyó [în castelul din Șimleu Silvaniei județul Sălaj], 1675 si împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman Maria Terezia a Austriei de Habsburg, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, ducesă consortă de Lorraina și Bar, ducesă de Milano, Parma, Plasencia, Limburg, Lothier, Luxembourg; regina Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, regina Lodomeriei și Galiției ducesă de Hertog van Brabant, suverană a Țărilor de Jos; 1776. — 4 patrifamilie.

Lall, in comun’a Bezne [Râul Beznea este un curs de apă, afluent al râului Crișul Repede.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 3 Aprilie 1667. Arculu in aeru vibratu si mân’a drépta in maneca roşie invescuta. 8 patrifamilie.    (blazon) 

Jonay de Remete, in comun’a Vircsilog [Vârșolț este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Recea, Recea Mică și Vârșolț (reședința).]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1666. Arculu in aeru vibratu si mân’a drépta in mâneca rosie invescuta. 5 patrifamilie.    (blazon) 

S’au conscrisu dupa atestare in Oradea mare in 1 Iulie st. n. 1862.

                                                                                                                   Simeonu Bika,

                                                                                                                        protopopulu Pestesiului.

3. Districtulu Oradii-mari-

Babrin, in comun’a Nermegy [Nermiș este un sat în comuna Archiș din județul Arad, Crișana, România.]. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 1647. — — 14 patrifamilie.

Longh, in comun’a Topliti’a –Carandu [Sântandrei (în maghiară Biharszentandrás) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Palota și Sântandrei (reședința).]. ? Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, — — 1 patrifamilia.

                                                                                                          Protop. tract.

4. Tractulu Gyapju.

Pap Kávási, in comun’a Gyapju si Homorog [Homorog (în maghiară Oláhhomorog, literal „Homorogul Român”, în contrast cu Magyarhomorog, “Homorogul Maghiar”) este un sat în comuna Mădăras din județul Bihor, Crișana, România.]. — — — 9 patrifamilie.

Pojnár, in comun’a Gyapju si Madarász [Mădăras (în maghiară: Madarász) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Homorog, Ianoșda, Mădăras (reședința) și Mărțihaz.].  — — — 6 patrifamilie.

Bokszin, in comun’a Ilye (Csumediu) [Satu Mic este un sat în comuna Craidorolț din județul Satu Mare, Transilvania, România.]. — — — 2 patrifamilie.

                                                                                                                      Protop. tract.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu