sâmbătă, 8 octombrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 42

-42-

Pribák si Pribag, in comun’a Agris - Ternov’a. [Agriș (în maghiară: Egri) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Agriș (reședința) și Ciuperceni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 21 patrifamilie.

Pribag, in comun’a Agris - Ternov’a. [Agriș (în maghiară: Egri) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Agriș (reședința) și Ciuperceni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 21 patrifamilie.

Gráda de Tövis, in comun’a Agris - Ternov’a. [Agriș (în maghiară: Egri) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Agriș (reședința) și Ciuperceni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 30 Iuniu. — — 13 patrifamilie.

Rátz de Tövis, in comun’a Pankota [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.], Ternov’a, Kurta-kér, Secul’a, Draucz. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665, 30 Iuniu — — 50 patrifamilie.

Balint de Csucs, in comun’a Covasintiu [Covăsânț este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1682. — Unu nobilu stà in mijlocu imbracatu in vestminte stralucite in mân’a drépta praschia, in stêng’a sabia. 18 patrifamilie.    (blazon)

Unk, in comun’a Sicul’a [Șicula (în maghiară: Sikula) este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată din satele Chereluș, Gurba și Șicula (reședința). Comuna este traversată de Crișul Alb și Râul Teuz.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1682. — — 3 patrifamilie.

S’au facutu in Vilagos -Siri’a, 2l Iunie 1862.

                                                                                                    Theodoru Popoviciu,

                                                                                                         protopresbiterulu Vilagosiului.

3. Orasiulu Aradu.

Cociuba vel Kocsuba, in Aradu [Arad (în maghiară Arad, sârbă Арад/Arad, germană Arad) este municipiul de reședință al județului cu același nume, la limita între regiunile istorice Banat și Crișana, România. Se află pe ambele maluri ale râului Mureș în Crișana și Banat (cartierele Aradul Nou, Mureșel și Sânnicolaul Mic), România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], Leu cu sabi’a si cu corón’a Ungariei deasupr’a. 2 patrifamilie.    (blazon)

! Sierbu alias Serb, in Aradu [Arad (în maghiară Arad, sârbă Арад/Arad, germană Arad) este municipiul de reședință al județului cu același nume, la limita între regiunile istorice Banat și Crișana, România. Se află pe ambele maluri ale râului Mureș în Crișana și Banat (cartierele Aradul Nou, Mureșel și Sânnicolaul Mic), România.]. Contele de Barcelona. ducele de Parma și Piacenza, duce de Teschen, duce de Burgundia, duce de Luxemburg, ducele de Brabant,  ducele de Milano, arhiducele de Austria, prințul moștenitor al Austriei,  rege al Germaniei, regele Republicii Cehe, rege al Ungariei și Croației, rege și elector al Boemiei, rege al Siciliei, rege al Sardiniei, rege al Aragonului, regele Valenciei, regele Majorcăi, regele Corsicii, regele Spaniei și Indiilor, rege al Sardiniei, rege al Napoli, hertog von Brabant, Carol al VI-lea de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu Roman, 1722 s’au innoitu armalele. — Calaretiu cu capu de turcu in sabie; scutu si deasupra-i coróna cu trei pene; din josu trei munti. 3 patrifamilie.    (blazon)  (vezi Serb)

! Serb, in Aradu [Arad (în maghiară Arad, sârbă Арад/Arad, germană Arad) este municipiul de reședință al județului cu același nume, la limita între regiunile istorice Banat și Crișana, România. Se află pe ambele maluri ale râului Mureș în Crișana și Banat (cartierele Aradul Nou, Mureșel și Sânnicolaul Mic), România.]. Contele de Barcelona. ducele de Parma și Piacenza, duce de Teschen, duce de Burgundia, duce de Luxemburg, ducele de Brabant,  ducele de Milano, arhiducele de Austria, prințul moștenitor al Austriei,  rege al Germaniei, regele Republicii Cehe, rege al Ungariei și Croației, rege și elector al Boemiei, rege al Siciliei, rege al Sardiniei, rege al Aragonului, regele Valenciei, regele Majorcăi, regele Corsicii, regele Spaniei și Indiilor, rege al Sardiniei, rege al Napoli, hertog von Brabant, Carol al VI-lea de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu Roman, 1722 s’au innoitu armalele. — Calaretiu cu capu de turcu in sabie; scutu si deasupra-i coróna cu trei pene; din josu trei munti. 3 patrifamilie.    (vezi Sierbu)

! Somboty rectius Szombathi de Baratz et Rima-Szombath, in Arad. Căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principele Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund,  1607. Coróna pe pavaza, sub pavaza in câmpu vênatu cercu si in cercu vulturu incoronatu si cu sabi’a in picionilu stângu, stându cu dreptulu pe carte; deasupr’a sórele cu dóuo stele si in préjma-i stâlpu pc care stà infasiuratu sierpele, imprejuru se afla scrisu: «Sol Justitiae Christe trahe Stephanum Baratzi* Rima Somboty» « Soarele justiției creștine Stephanum Baratzi Rima Somboty »; mai deasupr’a in unghiulu dreptu insignulu Ungariei, in celu stângu alu Boemiei, si in mijloculu loru pe o róta vulturulu incoronatu, cu sabi’a in piciorulu atângu pe câmpu vênatu.    (blazon)  (vezi Szombathi de Baratz et Rima-Szombath)

* Lacul Baratz este un lac situat în provincia Sassari din Sardinia. La o altitudine de 24  m, suprafața sa este de 0,6 km2. Este singurul lac natural de apă dulce din Sardinia.

! Szombathi de Baratz et Rima-Szombath, in Arad. Căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principele Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund,  1607. Coróna pe pavaza, sub pavaza in câmpu vênatu cercu si in cercu vulturu incoronatu si cu sabi’a in picionilu stângu, stându cu dreptulu pe carte; deasupr’a sórele cu dóuo stele si in préjma-i stâlpu pe care stà infasiuratu sierpele, imprejuru se afla scrisu: «Sol Justitiae Christe trahe Stephanum Baratzi* Rima Somboty» « Soarele justiției creștine Stephanum Baratzi Rima Somboty »; mai deasupr’a in unghiulu dreptu insignulu Ungariei, in celu stângu alu Boemiei, si in mijloculu loru pe o róta vulturulu incoronatu, cu sabi’a in piciorulu atângu pe câmpu vênatu.    (blazon)  (vezi Somboty de Baratz et Rima-Szombath)

                                                                                                                           Ioanu Russu                         

                                                                                                                              administratoru parochialu.

4. Districtulu Pécska.

Karácsonyi de Szász -Lona, in comun’a Pécska [Pecica (pronunțat în română [ˈpet͡ʃʲ.ka], „Péci-ca”; în maghiară Pécska, în germană Petschka, în sârbă Печка/Pečka) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pecica (reședința), și din satele Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu. Situat la o distanță de 25 km față de municipiul Arad, orașul Pecica și-a făcut de curând apariția în rețeaua urbană a României. Teritoriul administrativ al orașului se întinde în vestul Câmpiei Aradului, orașul administrând localitățile Pecica Veche (mai demult Pecica Română), Rovine (mai demult Pecica Ungurească) și localitățile rurale Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud]: 1680, Maiu 20. Unu barbatu, imbracatu in feru, stà pe unu munte verde, in mân’a drépta tienèndu sabie, in sabie capu de turcu, éra cu stâng’a tiene unu leu care se vede a pretinde capulu de turcu. 7 patrifamilie. Neclatit’a fidelitate si statornicie càtrá patrie si principe.    (blazon)

Batrin, in comun’a Pécska [Pecica (pronunțat în română [ˈpet͡ʃʲ.ka], „Péci-ca”; în maghiară Pécska, în germană Petschka, în sârbă Печка/Pečka) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pecica (reședința), și din satele Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu. Situat la o distanță de 25 km față de municipiul Arad, orașul Pecica și-a făcut de curând apariția în rețeaua urbană a României. Teritoriul administrativ al orașului se întinde în vestul Câmpiei Aradului, orașul administrând localitățile Pecica Veche (mai demult Pecica Română), Rovine (mai demult Pecica Ungurească) și localitățile rurale Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu.]. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 1647, Ianuariu 1. Unu barbatu cu tóte armele intrarmatu, in mân’a drépta tiene palosiu, éra in stâng’a capu de turcu. 4 patrifamilie. Neclatit’a fidelitate càtra patrie si principe.    (blazon)

Pák, in comun’a Pécska [Pecica (pronunțat în română [ˈpet͡ʃʲ.ka], „Péci-ca”; în maghiară Pécska, în germană Petschka, în sârbă Печка/Pečka) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pecica (reședința), și din satele Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu. Situat la o distanță de 25 km față de municipiul Arad, orașul Pecica și-a făcut de curând apariția în rețeaua urbană a României. Teritoriul administrativ al orașului se întinde în vestul Câmpiei Aradului, orașul administrând localitățile Pecica Veche (mai demult Pecica Română), Rovine (mai demult Pecica Ungurească) și localitățile rurale Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu.]. — — — 6 patrifamilie.

! Hornoj alias Komits, in comun’a Szemlak [Semlac (în maghiară Szemlak, în germană Semlak) este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665, Mai 3. Unu barbatu, imbracatu in feru, stà pe unu munte verde, in mân’a drépta tienèndu sabie, in sabie capu de turcu, éra cu stâng’a tiene unu leu care se vede a pretinde capulu de turcu. 8 patrifamilie.    (blazon)  (vezi Komits)

! Komits, in comun’a Szemlak [Semlac (în maghiară Szemlak, în germană Semlak) este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665, Mai 3. Unu barbatu, imbracatu in feru, stà pe unu munte verde, in mân’a drépta tienèndu sabie, in sabie capu de turcu, éra cu stâng’a tiene unu leu care se vede a pretinde capulu de turcu. 8 patrifamilie.    (blazon)  (vezi Hornoj alias Komits)

Protop. tract.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu