sâmbătă, 8 octombrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 41

-41-

Bufnya de Vale-mare, în comun’a Vale -mare, Risc’a [Rișca este un sat în comuna Baia de Criș din județul Hunedoara, Transilvania, România.], Kiulesti. Principele Transilvaniei, Margravul de Moravia, contele de Tirol, ducele de Luxemburg, de Silezia, de Burgundia, de Brabant de Teschen, arhiduce de Austria și al Austriei Interioare (Styria, Carintia, Carniola), rege al Germaniei, al Ungariei, al Boemiei, al Republicii Cehe, al Croației și Slavoniei; împăratul Sfântului Imperiu Roman; Leopold I de Habsburg,  1702, Auguatu 1. — Scutu militarescu vênatu, in fondu érba verde, din care se ridica de 2 pàrti 2 arbori, in mijlocu cerbu fugindu, de-asupr’a deadema regésca, din ea altu cerbu ridicatu in 2 picióre. 20 patrifamilie.    

Feir (Fejér) de Boros Jenő, in comun’a Ciuciu, Ster’a, Ciungani [Ciungani este un sat în comuna Vața de Jos din județul Hunedoara, Transilvania, România.], Plescuti’a, Basarabasa [Basarabasa este un sat în comuna Vața de Jos din județul Hunedoara, Transilvania, România.], Provaleni, Kazanesti, Tarnav’a. — Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1649, Augustu 6. Scutu militarescu de colóre vênata, din corón’a regésca se ridica jumetate de grifu, de-asupr’a cuminacu militarescu cu deadema regésca pe elu. 19 patrifamilie.    (blazon)

Ung de Tomesd, in comun’a Tomesti [Tomești (germană Tomescht, maghiară Tamásd) este o comună în județul Timiș, Banat, România, formată din satele Baloșești, Colonia Fabricii, Luncanii de Jos, Luncanii de Sus, Românești și Tomești (reședința).], Risc’a, Ster’a, Bodesti, Prihodisce, Vale-mare, Brotun’a. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1682, Iulie 13. — Scutu militarescu vênatu, in elu mâna de omu cu lance in susu tienuta, de-asupr’a deadema regésca. 46 patrifamilie.    (blazon)

Balint de Csucs, in comun’a Ciuciu, Bodesti [Bodești este un sat în comuna Hălmagiu din județul Arad, Crișana, România.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1682, Iuniu 2. Scutu militarescu vênatu, in care se vede unu omu intregu cu sabi’a in mâna, de-asupr’a deadema regésca. 15 patrifamilie.    (blazon)

2. Districtulu Vilagosiului.

! Vancu séu Vankuly de Tóvis, in comun’a Világos. — Siria [Șiria este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată din satele Galșa, Mâsca și Șiria (reședința). Se află la limita de vest a Munților Zărand.], Magyarat, Agrisi [Agriș (mai demult Ruha; în maghiară Ruhaegrés) este un sat în comuna Iara din județul Cluj, Transilvania, România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — Leu coronatu tienèndu o sabie cu unu capu de omu in vêrfu. 14 patrifamilie. Acésta familie nobila româna transmutèndu-se din Transilvani'a in Ungari’a, in anulu 1780 aducèndu testimonialulu dela Comitatulu Albei-Inferióre s’au martunsitu si s’au primitu de nobili in Ungaria.  (vezi Vankuly de Tóvis,)    (blazon)

! Vankuly de Tóvis, in comun’a Világos. — Siria [Șiria este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată din satele Galșa, Mâsca și Șiria (reședința). Se află la limita de vest a Munților Zărand.], Magyarat, Agrisi [Agriș (mai demult Ruha; în maghiară Ruhaegrés) este un sat în comuna Iara din județul Cluj, Transilvania, România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — Leu coronatu tienèndu o sabie cu unu capu de omu in vêrfu. 14 patrifamilie. Acésta familie nobila româna transmutèndu-se din Transilvani'a in Ungari’a, in anulu 1780 aducèndu testimonialulu dela Comitatulu Albei-Inferióre s’au martunsitu si s’au primitu de nobili in Ungaria.  (vezi Vancu de Tóvis,)    (blazon)

Heretz de Tovis, in comnn’a Vilagos-Siria [Șiria este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată din satele Galșa, Mâsca și Șiria (reședința). Se află la limita de vest a Munților Zărand.], Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 4 patrifamilie. Acésta familie nobila româna transmutèndu-se din Tranailvani’a in Ungari’a, in unulu 1780 aducendu testimonialulu dela comitatulu Albei -Inferióre s’au marturisitu si s’au primitu de nobili in Ungari’a.

! Motorga si Motorka de Kersetz, in comun’a Cherechiu [Cherechiu (în maghiară: Kiskereki) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Cherechiu (reședința), Cheșereu și Târgușor.], Moroda, Ternova si Covasintiu [Covăsânț este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 15 patrifamilie.

! Motorka de Kersetz, in comun’a Cherechiu [Cherechiu (în maghiară: Kiskereki) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Cherechiu (reședința), Cheșereu și Târgușor.], Moroda, Ternova si Covasintiu [Covăsânț este o comună în județul Arad, Crișana, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 15 patrifamilie.

Batrin, in comun’a Cherechiu [Cherechiu (în maghiară: Kiskereki) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Cherechiu (reședința), Cheșereu și Târgușor.]. — — — 1 patrifamilia.

Pák, in comun’a Cherechiu [Cherechiu (în maghiară: Kiskereki) este o comună în județul Bihor, Crișana, România, formată din satele Cherechiu (reședința), Cheșereu și Târgușor.]. — — — 4 patrifamilie.

Kocsuba (Cociuba) de Tövis, in comun’a Moroda, Pankota [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.], Ternova, Kurta-kér, Aranyág, Drautz. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. — — 69 patrifamilia.

! Papp alias Precup de Fagaras, in comun’a Pancot’a [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1689. 24 Novembre. — Câmpulu vênetu, in inediulocu mâna cu sabie, in juru o cununa dc flori, deasupra sta unu vestmântu de erou. 1 patrifamilia. (vezi Precup de Fagaras)     (blazon)

! Precup de Fagaras, in comun’a Pancot’a [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1689. 24 Novembre. — Câmpulu vênetu, in inediulocu mâna cu sabie, in juru o cununa dc flori, deasupra sta unu vestmântu de erou. 1 patrifamilia.  (vezi Papp de Fagaras)    (blazon)

Bojtor de Nyórmós, in comun’a Pancot’a [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.]. — — Câmpulu verde, de-a drépt’a vênetu, de-a stâng’a rosiu, in mijlocu sub coróna mân’a cu sabi’a, in vêrfu unu capu de omu. 1 patrifamilia.    (blazon)

Fejér, in comun’a Pancot’a [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.]. Donati’a si armalele se afla in archivulu comitatului Aradu. — — 1 patrifamilia.

Orbonás, in comun’a Pancot’a [Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului.]. Se potu aflá in Transilvani’a. — — 1 patrifamilia.

Popescu de Tovis, in comun’a Magyarát [Măderat (în maghiară Magyarád) este un sat ce aparține orașului Pâncota din județul Arad, Crișana, România.], Drautz. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud],1665. — — 2 patrifamilie.

Fáur de Tövis, in comun’a Agris -Covasintiu [Agriș (în maghiară: Egri) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România, formată din satele Agriș (reședința) și Ciuperceni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. Armale: unu calaretiu cu capu de turcu in sabie. — 7 patrifamilie.    (blazon)

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu