sâmbătă, 8 octombrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 43

-43-

5. Districtulu Radn’a.

Kocsuba (Cociuba) de Tovis, in comun’a Solymos [Castelul Solymos (Șoimuș) din România, județul Arad. Cetatea Șoimoș se află pe malul drept al Mureșului, vizavi de Lipova, pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă și este atestată documentar din anul 1278. Cetatea a fost construită către sfârșitul secolului al XIII-lea de către o familie nobiliară. Prima atestare documentară datează din anul 1278, când banul Pál donează „Castrum Somos” fiilor fratelui său. Rolul ei a crescut constant începând cu voievodul Ladislau Kán al II-lea care a stăpânit cetatea prin doi interpuși care erau și comiți de Arad: Alexandru (1310) și Dominic (1311). După 1315 ajunge domeniu regal, fiind reședința comiților și vicecomiților de Arad.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], la anulu 1665 die 30. Julii. — 1 patrifamilia. Cu arm’a s’au capatatu.

Vank de Tövis, in comun’a Radn’a [Radna este o localitate componentă a orașului Lipova din județul Arad, Crișana, România.]..Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud]. La anulu 1782, die 8 Junii Aradu. 5 patrifamilie. Cu arm’a s’au capatatu.

Kába, in comun’a Radn’a [Radna este o localitate componentă a orașului Lipova din județul Arad, Crișana, România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], — — 1 patrifamilia. 

                                                                                                                         Protop tract.

6. Districtulu Gals’a.

! Vank séu Vancul, in comun’a Gals’a [Galșa este un sat în comuna Șiria din județul Arad, Crișana, România. Această localitate este situată la 28 Km de Municipiul Arad in direcția Moneasa. Satul Galșa se află în comuna Șiria între localitatea Șiria și satul Mâsca. Localitatea Galșa este atestată documentar din 1214. Întregul traseu până la Pâncota este însoțit pe dreapta de șesuri piemontane și chiar piemonturi, strâns legate de masivul Zarand. Satul Galșa are bogate tradiții viticole. Întreaga zonă face parte din așa numita Podgorie a Aradului.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. Leu coronatu tienêndu o sabie cu unu capu dc turcu in vêrfu. 9 patrifamilie.    (blazon)  (vezi Vancul)

! Vancul, in comun’a Gals’a [Galșa este un sat în comuna Șiria din județul Arad, Crișana, România. Această localitate este situată la 28 Km de Municipiul Arad in direcția Moneasa. Satul Galșa se află în comuna Șiria între localitatea Șiria și satul Mâsca. Localitatea Galșa este atestată documentar din 1214. Întregul traseu până la Pâncota este însoțit pe dreapta de șesuri piemontane și chiar piemonturi, strâns legate de masivul Zarand. Satul Galșa are bogate tradiții viticole. Întreaga zonă face parte din așa numita Podgorie a Aradului.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. Leu coronatu tienêndu o sabie cu unu capu dc turcu in vêrfu. 9 patrifamilie.    (blazon)  (vezi Vank)

! Popa sau Popescu, in comun’a Gals’a [Galșa este un sat în comuna Șiria din județul Arad, Crișana, România. Această localitate este situată la 28 Km de Municipiul Arad in direcția Moneasa. Satul Galșa se află în comuna Șiria între localitatea Șiria și satul Mâsca. Localitatea Galșa este atestată documentar din 1214. Întregul traseu până la Pâncota este însoțit pe dreapta de șesuri piemontane și chiar piemonturi, strâns legate de masivul Zarand. Satul Galșa are bogate tradiții viticole. Întreaga zonă face parte din așa numita Podgorie a Aradului.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. Leu coronatu tienêndu o sabie cu unu capu de turcu in vêrfu. 10 patnfamilie. Aceste dóue familii nobile române stràmutându-se din Transilvani’a la anula 1777 si aducèndu testimónele dela Alb’a –inferióra, s’au marturisitu de nobili si in Hungari’a.    (blazon)  )  (vezi Popescu)

! Popescu, in comun’a Gals’a [Galșa este un sat în comuna Șiria din județul Arad, Crișana, România. Această localitate este situată la 28 Km de Municipiul Arad in direcția Moneasa. Satul Galșa se află în comuna Șiria între localitatea Șiria și satul Mâsca. Localitatea Galșa este atestată documentar din 1214. Întregul traseu până la Pâncota este însoțit pe dreapta de șesuri piemontane și chiar piemonturi, strâns legate de masivul Zarand. Satul Galșa are bogate tradiții viticole. Întreaga zonă face parte din așa numita Podgorie a Aradului.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1665. Leu coronatu tienêndu o sabie cu unu capu de turcu in vêrfu. 10 patnfamilie. Aceste dóue familii nobile române stràmutându-se din Transilvani’a la anula 1777 si aducèndu testimónele dela Alb’a –inferióra, s’au marturisitu de nobili si in Hungari’a.    (blazon)  (vezi Popa)

Datus’au in comun’a Gals’a in 20 Iuniu, (2 Iuliu), 1862.

                                                                                                             Ilie Arsitsu,

                                                                                                                     g. n. u. parochu.

7. Districtulu Cuvin.

Vank de Tovis, in comun’a Cuvinu [Cuvin este un sat în comuna Ghioroc din județul Arad, Crișana, România. La finele secolului X aici se afla vechea o cetate Cheve a voievodului Glad. Ar putea fi identificată cu cetatea Keuee din Gesta Hungarorum. Se presupune că aici Glad, după o bătălie cu ungurii, a semnat un tratat de pace în 934.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], in anulu 1665 la 30 Iuliu au datu Donatiunea lui: Ignatie Vankuly de Tovis. Aceşti ómeni au la mâna numai sententi’a comitatense de aicea, ce in general’a congregatiune din 6 Augustu a. 1777 in urmarea presentatei sentintie a comitatului Aluei -inferióre dto 21 Iuniu 1777, s’au adusu, si pre calea sa s’au publicatu, — in sigilulu aloru usuatu se vede leulu tienêndu sabi’a in dóue picióre cu capu de omu în vêrfulu acei’a. Dupa cumu se dise si in rubric’a a 4 sub principele Michaelu Apafi in anulu 1665, 30 Iuliu strabunulu familei atinse cu numele Ignatie Vankuly fu ridicatu la starea nobila. 7 patrifamilie.    (blazon) 

Cuvin, in 23 Iuniu 1862.

                                                                                            Dimitrie Suciu și Ioanu Munteanu,

                                                                                                                      parochi in Cuvinu.

8. Districtulu Kis-Jenő.

Batrin, in comun’a Kétegyháza [Kétégyháza ( în română Chitighaz ) este un sat mare din județul Békés , raionul Gyula . Este una dintre cele mai mari așezări de naționalitate română din Ungaria: aproximativ 30 la sută dintre locuitorii săi se identifică drept români.], comitatulu Békés. — — — 1 patrifamilia.

Nikora de Gyulaháza comit. Szabolts, in comun’a Gyula –magyara [Gyula ( în română :Jula, Giula; in germana :Yula) oraș din județul Békés, centrul districtului Gyula. Este a doua cea mai populată aşezare din judeţ după reşedinţa de judeţ.], comitatulu Békés. — Margravul Moraviei, contele de Habsburg, Flandra și de Tirol, duceje de Württemberg, Luxemburg, de Silezia Superioară și Inferioară, de Brabant, de Styria, Carniola și Carintia (Austria interioară) de Burgundia, arhiduce de Austria, rege romano-german, rege al Romei, al Dalmației, al Germaniei, al Bohemiei, al Ungariei, al Croației și Slavoniei, împăratul Sfântului Imperiu Roman, Ferdinand al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, 1627, Decembre 7. Scutum nobilitare erectum rubri coloris, in campo viridi hasta militaris volitans defixa mediam scuti partem discriminare visitur, huicce incumbit galea militaris, Regis diadema, ect. [Pentru a înnobila scutul de culoare roșie, în câmpul verde se vede o suliță militară zburând. ​​Pentru a distinge partea de mijloc a scutului, pe care se sprijină coiful militar fix, o diademă Regală, etc.]. 10 patrifamilie.    (blazon) 

Batrin, in comun’a Gyula-Varsánd [Vărșand (în maghiară Gyulavarsánd, în germană Varschand) este un sat în comuna Pilu din județul Arad, Crișana, România.], comit. Arad. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, 1647. — Persóna nobila, in mân’a drépta sabie, ér in atêng’a capu de turcu. 1 patrifamilia.    (blazon) 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu