duminică, 30 octombrie 2022

  Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 62

-62-

in cujus cumpo sive arca homo integer, rubei coloris amictu indutus, scipionem seu baccillum in dextra, sinistra vero manibus fasciculum liliorum rosis mixtorum gestare conspiciter. Supra sculam galea militaris clausa est posita, quam contegit diadema Regium genunis atque unionibus decenter variegatum. [pe al cărui pat sau laviță un om reprezentat întreg, îmbrăcat într-o haină roșie, poartă în mod evident un toiag sau sceptru în mâna dreaptă, iar în mâna stângă un buchet de crini amestecați cu trandafiri. Deasupra scutului este așezată o cască militară închisă, care este acoperită de o diademă regală împestrițată decent cu pietre prețioase și uniuni.]. 6 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Popp de Rogoz, in comun’a Uroiulu de câmpie [Rapoltu Mare (în maghiară: Nagyrápolt, în germană: Gross-Rapolden) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bobâlna, Boiu, Folt, Rapoltu Mare (reședința) și Rapolțel.]. 1753. — — 3 patrifamilie. Acestia au o judecata facuta in anulu 1848 - 8 Aprilu, in care dupa aratat’a carte de nobilitate din anulu 1753 tabl’a regésca i recunósce de nobili immuni. Originalulu se afla in Chioariu in comun’a Rogozu la rudenii.

Popp de Ramantza, in comun’a Uroiulu de câmpie [Rapoltu Mare (în maghiară: Nagyrápolt, în germană: Gross-Rapolden) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bobâlna, Boiu, Folt, Rapoltu Mare (reședința) și Rapolțel.].  Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1677, 27 Ianuariu. Scutum videlicet militare erectum, coelestini coloris in cujus fundo trijugis monticulus est elevatus, super quo cignus quidam pennis suis natnralibus depictus, sinistra erectus stare, dextra autem . . . . . . . . . calamum scriptorium aprehendisee visitur; supra scutum autem galea militari clausa est posita, quam contegit diadema regium gemmis atque unionibus decenter exornatum. [scut decernat în scop militar, de culoare cerească, la baza căruia se înălță un deal cu trei amfore de vin, pe care este înfățișată o lebădă cu pene naturale, stând în picioare în stânga și în dreapta . . . . . . . . . condeiul scriitorului se vede că este apucat; iar deasupra scutului este așezată o cască militară inchisă, care este acoperită de o diademă regală decorată decent cu bijuterii și uniuni.]. 1 patrifamilia.  blaz bas  (blazon) 

Popp, in comun’a Uroiulu de câmpie [Rapoltu Mare (în maghiară: Nagyrápolt, în germană: Gross-Rapolden) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bobâlna, Boiu, Folt, Rapoltu Mare (reședința) și Rapolțel.].  — — — 1 patrifamilia. Dupa inquisitiunea facuta in anulu 1791, 15 Decembre tabl’a regésca din M -Vásárhely l’au recunoscutu de nobilu.

Rád de Szakálasfalva, in comun’a Uroiulu de câmpie [Rapoltu Mare (în maghiară: Nagyrápolt, în germană: Gross-Rapolden) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bobâlna, Boiu, Folt, Rapoltu Mare (reședința) și Rapolțel.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1666, 25 Maiu. — — 4 patrifamilie. Càrtile nobilitare sunt in Chioariu, inse din judecat’a tablei regesci in forulu productionale s’au intaritu de nobili donatari, in urm’a atunci aratatei càrti de nobilitate, data de comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], nemine contradicente.

! Moldován alias Cormán de Sz -Mihály-Telke, in comun’a Uroiulu de câmpie [Rapoltu Mare (în maghiară: Nagyrápolt, în germană: Gross-Rapolden) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bobâlna, Boiu, Folt, Rapoltu Mare (reședința) și Rapolțel.].  2 patrifamilie. Càrţile nobilitare li s’au prapaditu prin revolutiune, de altmintenea se sciu curatu ca aunt armalisti.  (vezi Cormán de Sz -Mihály-Telke)

! Cormán de Sz -Mihály-Telke, in comun’a Uroiulu de câmpie [Rapoltu Mare (în maghiară: Nagyrápolt, în germană: Gross-Rapolden) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bobâlna, Boiu, Folt, Rapoltu Mare (reședința) și Rapolțel.].  2 patrifamilie. Càrţile nobilitare li s’au prapaditu prin revolutiune, de altmintenea se sciu curatu ca aunt armalisti.  (vezi Moldován de Sz -Mihály-Telke)

Paska de Oláh- Lápos, in comun’a Capusiulu dc câmpie [Căpușu de Câmpie (în maghiară Mezőkapus, în germană Feldtor, în trad. «Poarta Câmpiei») este un sat în comuna Iclănzel din județul Mureș, Transilvania, România.]. — — — 1 patrifamilia. Este o altissima decisiune [dată] de margravul Moraviei, al Sfântului Imperiu Roman, de Burgau, de Lusația Superioară și Inferioară, de Pont-à-Mousson, de Nomena, contele de Namur, de Provence, de Blâmont, de Zutphen, de Saarwerden, de Salm, de Falkenstein, de Habsburg, de Flandra, de Tirol, de Hainaut, de Kyburg, de Gorizia și Gradiszki, ducele de Limburg, de Gelderland, de Württemberg, de Teck, de Silezia Superioară si Inferioară, de Parma, de Placetia, de Guastalla, de Oświęcim, de Calabria, de Zator, de Baru, de Montferrat, de Cieszyn, de Suabie, de Charlesville, de Burgundia, de Lorena, de Stiria, de Carintia de Carniola, de Bucovina, de Brabant, de Luxemburg, de Milano și Mantua, arhiducele de Austria, marele duce al Toscanei, marele duce al Transilvaniei,  regele Ierusalimului, Romanilor, Dalmației, Germaniei, Lodomeriei, Galiţiei, Ungariei, Croației, Slavoniei și al Boemiei, suveran al Țărilor de Jos, prinț de Burgundia și Lorena, împărat romano-german,  Iosif al II –lea de Habsburg-Lorena. anulu 1781, 16 Auguatu, in care recunósce immunitatea legale a nobililoru Ioanu si Stephanu Paska de Oláh- Lápos,  precumu a tuturoru fratiloru loru, si poruncesce in. gubernu Transilvanu, ca pe numita familie Paskaiana se o tiene in conformitatea si immunitatea de mai’nainte.

Tamás, in comun’a Capusiulu dc câmpie [Căpușu de Câmpie (în maghiară Mezőkapus, în germană Feldtor, în trad. «Poarta Câmpiei») este un sat în comuna Iclănzel din județul Mureș, Transilvania, România.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud]. — 1 patrifamilia. In revolutiune s’au rapitu càrcile nobilitare inse atât'a se scie cà sunt armalisti de sub comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud].

Major de Dieső- Szt.-Márton, in comun’a Capusiulu dc câmpie [Căpușu de Câmpie (în maghiară Mezőkapus, în germană Feldtor, în trad. «Poarta Câmpiei») este un sat în comuna Iclănzel din județul Mureș, Transilvania, România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud] 1692, 21 Iunie. — Insignia crant in sigillo princip. Transilvanico, in hoc autem apparebant insignia trium nationum principatus Transylvaniæ in cujus marginibus conscriptio impressive facta talis legebatur: Michael Apafi D. G princ. Trans. Part. R. Hung. D. ct. Sic. Com. [Insemnele sigiliului princip. ardelean, iar in acesta se vedeau insemnele celor trei neamuri ale principatului Transilvaniei, în marginile cărora impresionanta inscripţie scria astfel: Michael Apafi D. G princ. Trans. Part. R. Hung. D. et. Sic. Com.]. 2 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

! Szokány alias Csáklán de Egerbegy, in comun’a Capusiulu dc câmpie [Căpușu de Câmpie (în maghiară Mezőkapus, în germană Feldtor, în trad. «Poarta Câmpiei») este un sat în comuna Iclănzel din județul Mureș, Transilvania, România.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1673, 20 Maiu. — In signum autem perfectæ nobditatis scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area homo quidam integer sago armisque iustructus, dextra manu botrum prematurum tenere visitur, supra scutum galea militaris clausa est posita, quam contegit diadema Regium gemmis atque unionibus decenter exornatum; [În semn de noblețe desăvârșită, i-a fost decernat un scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia se vede un bărbat, complet reprezentat cu mantaua militară (sago) și armele, ținând în mâna dreaptă un grup de steluțe, venit în inspecție militară (trecere în revistă). Deasupra este o casxă închisă, care este acoperită de o diademă regală, împodobită decent cu pietre prețioase și uniuni;]. 2 patrifamilie.  blaz bas  (blazon)    

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu