sâmbătă, 8 octombrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 47

-47-

2. Districtulu Hunyád.

Borbélly (Barbir) de Szászfalva, in comun’a Hunedór’a [Hunedoara (în germană Eisenmarkt, în maghiară Vajdahunyad, în trad. Târgu Fierului) este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Hunedoara (reședința) și Răcăștia, și din satele Boș, Groș, Hășdat și Peștișu Mare. Hunedoara este cel mai mare oraș din țară care nu este reședință de județ.].Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1680 in 12 Iuniu. Insemnulu e unu scutu militaru in faci’a ceriului [de culoarea cerului], in câmpu e pusa coróna de auru, de unde unu bratiu umanu din umeru tiene o sabie ridicata in susu etc. 4 patrifamilie. Nobilitatea s’a datu pentru fidelitate stramosiului acestora lui Michaelu Borbélly de Szászfalva.    (blazon) 

Kontos de Rukár, in comun’a Hunedór’a [Hunedoara (în germană Eisenmarkt, în maghiară Vajdahunyad, în trad. Târgu Fierului) este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Hunedoara (reședința) și Răcăștia, și din satele Boș, Groș, Hășdat și Peștișu Mare. Hunedoara este cel mai mare oraș din țară care nu este reședință de județ.].Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1669 in 9 Iulie. Scutu militaru in faci’a ceriului [de culoarea cerului], in câmpulu lui e unu bratiu umanu imbracatu in vestmêntu rosiu, tiene 3 folie de liliu in mâna, deasupra lui e galea militara acoperita cu coróna regésca. 4 patrifamilie. Nobilitatca e dota stramosiului acestora lui Radul Kontos pentru fidelitate.    (blazon) 

Symon de Oláh -Bretye, in comun’a Bretea românésca [Bretea Română (în maghiară: Oláhbrettye, în germană: Wallachisch-Brettendorf) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Bățălar, Bercu, Bretea Română (reședința), Bretea Streiului, Covragiu, Gânțaga, Măceu, Ocolișu Mare, Plopi, Ruși, Vâlcelele Bune, Vâlcele și Vâlceluța.]. Ioan Sigismund Zápolya, duce de Oppeln și Ratibor,  cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund 1536. — Insemnulu nobilitàtiei e unu omu inarmatu, tiindu sabie in mâna. 5 patrifamilie. Nobilitatea e data pentru servitiele fidele stramosiului acestora lui Ladislau Symon de Oláh- Bretye.    (blazon) 

Gáspár de Vetzel, in comun’a Vetielu [Vețel (în maghiară. Vecel, în germană: Witzel) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Boia Bârzii, Bretelin, Căoi, Herepeia, Leșnic, Mintia, Muncelu Mare, Muncelu Mic, Runcu Mic și Vețel (reședința).]. Are doua donatiuni un’a sub comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1662, ér alta sub capuchehaia, banul Lugojului și Caransebeșului, membru in locotenența princiară, guvernator al Transilvaniei, ban al Banatului de Lugoj –Caransebeș, principele Transilvaniei, Acațiu Barcsay de Nagybarcsai, 1659 in 6 Augustu. — Insemnulu nobilitàtii in ambe donatiunile e o persóna de omu cu sabie in mâna. 11 patrifamilie. Nobilitatea s’a datu stramosiului acestora pentru merite fàcute in batài.    (blazon) 

Pap (Popa) de Vetzel, in comun’a Vetielu [Vețel (în maghiară. Vecel, în germană: Witzel) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Boia Bârzii, Bretelin, Căoi, Herepeia, Leșnic, Mintia, Muncelu Mare, Muncelu Mic, Runcu Mic și Vețel (reședința).]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1662 1 Novembre. Insemnulu nobilitàtii — e unu omu cu sabia in mâna. 14 patrifamilie. Nobilitatea s’a  datu pentru servitiele fidele.    (blazon) 

Hunedóra in 4 Iúliu 1862, strapusa prin

                                                                                                                          Ioanne Fodoru,

                                                                                                              protopopulu Hunedórei gr. cath.

3. Districtulu Bobalna.

Pap de Hatzeg, in comunele Macseu, Densusiu [Densuș (în maghiară: Demsus, în germană: Demsdorf) este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Criva, Densuș (reședința), Hățăgel, Peșteana, Peștenița, Poieni și Ștei.], Tusci’a, Rechitov’a, Paclisi’a, O. Breti’a, Secarêmbu, Martinesti comit. Hunyád —  Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], Fagarasiu 30 Martie, 1671. Scutu militaru de colórea ceriului; pre scutu unu barbatu calare pre calu albu, imbracatu cu sagu, cu mân’a stânga tienèndu frêulu, si in drépt’a sabie scósa si ridicata, désupra scutului unu coifu militaru inchisu, si preste acost’a diadema regésca exornata etc. 15 patrifamilie. Câstigatorulu acestoru armale au fost fratii Ioan Pap ai Petru Pap de Háczag, leau câstigatu pentru credintia càtra principe, càtra religiunea crestina [catolică] si pentru servitii militare in bataliile turcesci. Din famili’a acésta au fostu mai multi preoti in deosebite parochii române, si acuma sunt 6 preoti totu din asta familia, cum e: in Macseu 2, in O. -Bretya 1, in Martinesci 1, in Densusiu 1 si in Secarêmbu 1. Subscrisulu are un’a copia a acestoru armate, curatu din originalu descrisa, — originaulu se conserva in O. -Bretya la famili’a parochului de acolo.    (blazon) 

Popa de Pojana, in comun’a Poian’a [Poieni este un sat în comuna Densuș din județul Hunedoara, Transilvania, România.] comit. Hunyad. —  Principele Transilvaniei, Margravul de Moravia, contele de Tirol, ducele de Luxemburg, de Silezia, de Burgundia, de Brabant de Teschen, arhiduce de Austria și al Austriei Interioare (Styria, 4Carintia, Carniola), rege al Germaniei, al Ungariei, al Boemiei, al Republicii Cehe, al Croației și Slavoniei; împăratul Sfântului Imperiu Roman; Leopold I de Habsburg, 10 Martie, 1701. Scutu militare do colóreu ceriului; pre scutu o mâna de omu din umeru imbracatu cu panura mégra, tiindu 3 spice de grâu, deasupra scutului

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu