duminică, 6 noiembrie 2022

  Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 67

-67-

Flora Papp de Pogácsfalva, in comun’a Pogacsa [Pogăceaua (în maghiară: Mezőpagocsa) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Bologaia, Ciulea, Deleni, Fântâna Babii, Pârâu Crucii, Pogăceaua (reședința), Scurta, Sicele, Valea Sânpetrului și Văleni.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], Datu in Alb’a -Iuli’a die 20 mensis Septem. anno domini 1666. Scutum militare coelestini coloris, in cujus area horno integer nigro habitu indutus erectus stare, dextra gladium sursum elevatum, sinistra librum unum apertum tenere conspicitur [Dat in Alba - Iulia la 20 a lunii Septembrie, în anul Domnului 1666. Scut militar de culoare cerească, în câmpul căruia se vede un om stând drept, îmbrăcat în negru, cu o sabie ridicată în mâna dreaptă și o carte deschisă în mâna stângă]. 12 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Sztojka de Báts, in comun’a Pogacsa [Pogăceaua (în maghiară: Mezőpagocsa) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Bologaia, Ciulea, Deleni, Fântâna Babii, Pârâu Crucii, Pogăceaua (reședința), Scurta, Sicele, Valea Sânpetrului și Văleni.]. — Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, datu in Alb’a -Iulia 1652. Scutum militare coelestini coloris, in cujus area eques torquatus, habitu militari et armis ornatus videlicet pileo nigro, tunica et sago rubeo, cothurnis pallidis [Scut militar de culoare cerească, în câmpul căruia stă așezat un cavaler, îmbrăcat în haine militare și purtând arme militare, adică: cu șapcă neagră, tunică și un arc roșu, cu cizme albe.]. 2 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Rutza de Márga, in comun’a Pogacsa [Pogăceaua (în maghiară: Mezőpagocsa) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Bologaia, Ciulea, Deleni, Fântâna Babii, Pârâu Crucii, Pogăceaua (reședința), Scurta, Sicele, Valea Sânpetrului și Văleni.]. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, datu in civitate Alb’a -Iulia, die tertia mensis Maji, 1610 [dat în orașul Alb’a - Iulia, in a treia zi a lunii mai 1610]. — — 2 patrifamilie.

Mészáros de Ditro, in comun’a Pogacsa [Pogăceaua (în maghiară: Mezőpagocsa) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Bologaia, Ciulea, Deleni, Fântâna Babii, Pârâu Crucii, Pogăceaua (reședința), Scurta, Sicele, Valea Sânpetrului și Văleni.]. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, dat in arce Fogaras die 5 mensis Ianuarii anno Domini 1648 [dat în cetatea Făgărașului la 5 ianuarie 1648]. — — 5 patrifamilie.

Fejér de Pagocsa, in comun’a Pogacsa [Pogăceaua (în maghiară: Mezőpagocsa) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Bologaia, Ciulea, Deleni, Fântâna Babii, Pârâu Crucii, Pogăceaua (reședința), Scurta, Sicele, Valea Sânpetrului și Văleni.]. Ducesa de Saxa -Lauenburg, prințesa prusă, principesa Transilvaniei Ecaterina de Brandenburg & de Hohenzollern, datu in civitate Kolozsvár anno Domini 1630 die 16 mensis Aprilis. — Scutum militare coelestini coloris, cujus aream luna recrescens, inde sidus micans ocupat, super en posito Diademate Regio gemmis et unionib. varie exornato etc. [dat în oraşul Cluj -Napoca în anul 1630 la 16 aprilie. — Scut militar de culoare celestă, aj cărui câmp este ocupată de semiluna, de unde o stea strălucitoare, deasupra căreia este plasată o Diademă a regatului; pietre prețioase* și unini divers decorate etc.]. 4 patrifamilie.

* Pietrele prețioase sunt pietrele care, din punct de vedere estetic, arată frumos sau decorativ, fiind folosite ca pietre în bijuterii. După calitățile estetice ele se împart în pietre prețioase (numite și pietre nestemate) și pietre semiprețioase.

Tamási de Alsó -Kosály, in comun’a Pagacsa. Principele Transilvaniei, domnitorul Țării Românești timp de un an, Gabriel Báthory de Pelsőc, de Somlyó, dat 1609, die 9 mensis Iunii [dat 1609, ziua 9 luna iunie.]. — — 2 patrifamilie.

Turk de Mező -Szakál, in comun’a Pogacsa [Pogăceaua (în maghiară: Mezőpagocsa) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Bologaia, Ciulea, Deleni, Fântâna Babii, Pârâu Crucii, Pogăceaua (reședința), Scurta, Sicele, Valea Sânpetrului și Văleni.]. Donatio a Leopoldo Magno cum sex sessionibus, super quibus omnia documenta sunt in Tabula Regia in M. Vásarhely [Târgu Mureș] [Donație a lui Leopold cel Mare (principele Transilvaniei, margravul de Moravia, contele de Tirol, ducele de Luxemburg, de Silezia, de Burgundia, de Brabant de Teschen, arhiduce de Austria și al Austriei Interioare (Styria, Carintia, Carniola), rege al Germaniei, al Ungariei, al Boemiei, al Republicii Cehe, al Croației și Slavoniei; împăratul Sfântului Imperiu Roman; Leopold I de Habsburg) cu șase întâlniri, unde toate documentele sunt la Tabla Regală din M. Vásarhely{Târgu Mureș}]. — — 5 patrifamilie.

S’au scosu din originalele si din copiile care se afla in mân’a proprietariloru loru.

Datu Pagacsa 24 Iuniu 1862.                                                          Alexandru Turcu,

                                                                    par. gr.-cath.  Pagacei.                                                         

18. Comun’a G. [Görgényorsova] -Orsova.

Dumbrava, in comun’a G. -Orsiov’a [Orșova este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár. anno 1618 Iuli 18. — Famili’a Dumbrava stà din 12 patrifamilie, cari sunt aicea, insemnele nu se potu sci fiin-ca originalele sunt depuse in Capitulu din Alb’a -Iulia.

Trutza, in comun’a G. -Orsiov’a [Orșova este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. — — — Famili’a Truti’a stà din 7 patrifamilie fórte ramurite.

Méra, in comun’a G.-Orsiov’a [Orșova este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. — — —                

Rákotzi, in comun'a G. Orsiov’a [Orșova este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. Mer’a si Rákotzi totdeun’a recunoscuti de nobili.

! Kiorán (Kővári), in comun’a G.-Orsiov’a [Orșova este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. Famili’a Chioran ramurita in 10 patrifamilie nu are la mâna fàra un’a investigatiune deducatorie de genealogia nobilitaria.  (vezi și Kővári)

! Kővári, in comun’a G.-Orsiov’a [Orșova este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. Famili’a Chioran ramurita in 10 patrifamilie nu are la mâna fàra un’a investigatiune deducatorie de genealogia nobilitaria.  (vezi și Kiorán)

                      Datu G. -Orsiov’a, 29 Iuniu 1862.  

                                            Atanasiu Dunka,                                                                                                                                 parochu gr.-cath.

                                     19. Comun’a G. –Hodák [Görgényhodák].

Popa de Harsány, in comun’a G.-Hodacu [Hodac (în maghiară: Görgényhodák) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Arșița, Bicașu, Dubiștea de Pădure, Hodac (reședința), Mirigioaia, Toaca și Uricea. Istoric: Numele său a fost menționat pentru prima dată într-un certificat în 1453 ca fiind Hodak. În 1453 a fost scrisă ca Hodak, în 1733 ca Hudák, în 1808 ca Hodák (Görgény), în 1913 ca Görgényhodák. Görgény hodák devine accesoriu al castelului Görgény, a aparținut conacului Görgény împreună cu așezările din jur. Satul era în cea mai mare parte proprietatea membrilor familiilor domnești transilvănene, a rudelor acestora sau a celor mai de seamă consilieri. La începutul secolului al XX-lea aparținea raionului inferior Régeni din județul Maros-Torda .]. Sub contele de Barcelona. hertog von Brabant, ducele de Parma și Piacenza, de Teschen, de Burgundia, de Luxemburg, de Brabant, de Milano, arhiducele de Austria, prințul moștenitor al Austriei,  rege al Germaniei, al Republicii Cehe, al Ungariei și Croației, rege și elector al Boemiei, rege al Siciliei, al Sardiniei, al Aragonului, al Valenciei, al Majorcăi, al Corsicii, al Spaniei și Indiilor, al Sardiniei, al Neapolului, Carol al VI-lea de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu Roman, in 18 Iunie anulu 1726. Scutu (sau palos) catanescu rosiu, intru acàrui câmpu se vede unu porumbu siediêndu pe un’a crénga verde, désupr’a chivera catanésca, care acopere corón’a cea imperatésca, cu diamanturi si margele impodobita — si pedelaturi cu multe flori frumóse se afla incununata. In G. - Hodák 2 patrifamilie, apoi Filonu P. de Harsianu, Simeonu P. Harsianu, Petru P. Harsianu, Vasiliu P. Harsianu, Alesandm P. Harsianu, Filonu P. Harsianu, Elie P. de Harsianu, cari toti locuecu in Valea -Kasvei.                                                               Parochulu loc.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu