sâmbătă, 12 noiembrie 2022

  Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 68

-68-

20. Comun’a Szent -Mihálytelke.

Kormán de Szent -Mihálytelke, in comun’a Sântu-Mihaiu [Sânmihaiu de Câmpie (în maghiară: Mezőszentmihály, în germană: Michelsdorf auf der Heide) este o comună în județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România, formată din satele Brăteni, La Curte, Sălcuța, Sânmihaiu de Câmpie (reședința), Stupini și Zoreni.], se afla din acésta familia si la Oroiu satu in comit. Turda. Donatiunea e data de principele Michaelu Apafi, la anulu 1670 in Iernoth (Radnoch). Datu de principele Michaelu Apafi la anulu 1669 si publicatu in comitiile dela Alb’a -Iulia la anul 1671.. Hæc arma seu nobilitatis insignia:  Scutum videlicet militare coelestini coloris in cujus campo, sive area homo integer rubra veste indutus, dextra manu extensa lanceam tenere visitur, supra scutum galea militaris clausa est posita, quam contegit diadema regium gemmis, atque unionibus variegatum, ex cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hinc inde defluentes utrasque margines ipsius scuti pulcherime ambiunt et exornant [Acestea sunt armele sau însemnele nobilității: scut militar de culoare cerească, în câmpul căruia se vede un bărbat, îmbrăcat complet în roșu, ținând o lance în mâna dreaptă, deasupra scutului este așezată o cască militară închisă, care este acoperită de o diademă regală, acoperită cu pietre prețioase și îmbinări, dintr-un lemnis* de diferite culori, scurgându-se ici și colo, de ambele margini ale scutului înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.]. 3 patrifamilie. Nobilitatea precumu se vede din armalu au capatat-o impetratorulu celu dintâiu Lazar Kormán pentru vitejii raportate in batài.  blaz bas  (blazon) 

* Termen derivat din franceză veche – panglică din aur, argint ori din satin, atașată coroanelor, palmelor învingătorilor sau ornânnd capul participanților la o petrecere.

! Kürtös (Bucinu) Libertini, seu Pixidari, in comun’a Sânt -Mihaiu. Literele privilegiate le are dela principele Christophorus Báthori (Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó,) din Alb’a-Iulia la anulu 1578, Iulie 21. — 13 patrifamilie. Literele privilegiale erau asiá: Nos Christophorus Báthori de Somlyo etc. etc. — Quod nos cum ad nonnullorum Dominorum Consiliariorum nostrorum humillimam intercessionem factam, tum vero considerantes regnum istud Transilvaniæ undique hostibis expositum pro necessaria sui defensione viros igitur Antonium Csorba in Kincses, — Michaelem Moga in Felső - Kőhér, — Fratilam Haragos in Kőhér, — Lucam Gramma,— Chistianum Katencsi in Soropháza, — Christianum Kürtös in Szt. - Mihálytelke, — Ioannem Biró in Orsova, Ioannem Mathei in Libánfalva, — Cristianum Vajda in Hodákfalva, — Ioannem Orosz in Oroszfalva perpetua libertate donavimus, ita tamen ut eosdem. Pedites bostros pixidarios in perpetuum eximendos duximus, ita tamen ut iidem Pedites nostri pixidarii ciun gladiis et — ibus optime instructi in omnibus expeditionibus tam generalibus quam specialibus tempore necessitatis, nobis et successoribus nostri Vajvodia Transilvaniæ, et etiam ad servitiam arcis nostræ Gorgenyiensis, facultatum, et vitæ etiam periculo fideliter et fortiter inservire debeant, et teneantur [Noi Christopher Báthori de Somlyo etc. etc., făcând cea mai smerită mijlocire a unora dintre Domnii noștri Consilieri și considerând acel regat al Transilvaniei expus dușmanilor din toate părțile, pentru necesitatea apărării oamenilor, așadar pentru: Antonius Csorba la Kincses, - Mihail Moga la Felső - Kőhér, - Fratilam Haragos la Kőhér, - Luca Gramma, - Chistianum Katencsi la Sropháza, - Christianum Kürtös la Szt. - Mihálytelke, - Ioan Biró la Orsova, Ioan Mathei în Libánfalva, - Cristian Vajda în Hodákfalva, - Ioan Orosz la Oroszfalva, am acordat libertatea perpetuă, la fel celor citați. Am decis să înlăturăm definitiv infanteria pixidiană, astfel încât aceeași infanterie a pixidienilor noștri, cu săbi, să fie bine echipată în toate campaniile, atât generale, cât și în cele speciale, la vremuri de nevoie, pentru noi și succesorii noștri din Voivodatul, Transilvania, și de asemenea, pentru slujirea cetății noastre Gheorgheni, acordăm facilități, și chiar cu riscul vieții lor, trebuie să slujească cu credincioșie și curaj, și trebuie ținute.].

Datu in Sânt-Mihaiu la 27 Iunie 1862.                      Parochulu loc.

21. Comun’a Kincses.

Csorba in Kincses, Libertini, Pixidaru, in comun’a Kincses [Comori este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Face parte din satul Görgényszentimre. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.]. Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó, la anulu 1678. — — 22 patrifamilie. Acésta familie ca si familia Kurtös din Sân -Mihaiu dela voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó, au capatatu libertate perpetua pentru harnici’a ce au purtat-o impetratorulu ei sub acele conditiuni sub cari sau datu si familiei Kürtös din Sânt -Mihaiu si totu in acelu privilegiu.

Kővárán de Kővár [Cetatea Chioarului (în maghiară Kővár vára) este o fostă cetate din Maramureș, situată în apropiere de Berchezoaia (Berkespatak), în Rezervația Naturală Defileul Lăpușului. Resturile cetății sunt clasate ca monument istoric.], in comun’a Kincses [Comori este un sat în comuna Gurghiu din județul Mureș, Transilvania, România. Face parte din satul Görgényszentimre. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut districtului inferior Régeni din județul Maros-Torda.].  mai multi se afla in Orsiov’a, de comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], nobilitati. Armalele si insigniele loru trebue sa se afle la cei din Orsiov’a frati ai loru. 2 patrifamilie. In litterile privilegiale unde se amintescu acestia, se pomenesce si de familiile pixidarie Csorba in Kincses, — Moga in Feleső -Kőhér, — Haragos in Alsó -Kőhér, — Gramma si Katentsi in Sorophaza, — Kürtós in Szt. -Mihálytelke, — Biró in Orsiov’a, — Maté in Libánfalva, — Vajda in Hodákfalva, — Orosz in Oroszfalu;

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu