sâmbătă, 12 noiembrie 2022

   Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 69

-69-

in alte littere productionale aflatóre totu la Kincses ne pomenescu familiele Turbuly in Hétbúk, si famili’a Bug’a in Kásvá recepta inter Pixidarios a principe Apafi, et donata una sessione a Georgio Rákoczi principe Tranniæ [primit printre Pixidari de comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], și dat într-o singură ședință de principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász.].

Datu in Kincses la 27 Iunie 1862.                                                               Parochulu loc.

                                         22. Comun’a Oláh -Bölkény.

Illyés de Oláh –Bolkény, [Beica de Sus este un sat în comuna Beica de Jos din județul Mureș, Transilvania, România.] in comun’a Beic’a –româna [Beica de Jos (în maghiară: Alsóbölkény, în germană: Ungarisch Birk) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Beica de Jos (reședința), Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni.]. Donatiunea si armalulu le are acésta familie date de comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1663 in 6 Aprilu, din L. R. civitate Segesvár [Sighișoara (în dialectul săsesc Schäsbrich, Šesburχ, în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár, în latină Saxoburgum / Castrum Sex) este un municipiu în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Sighișoara (reședința), Șoromiclea, Venchi și Viilor, și din satul Hetiur.], lui Martin Illyés si fiului seu Costinu de Oláh -Bólkény. — Insigniile se potu vedè numai in càrtile de nobilitate ce se afla in satulu Cosm’a (Kozmatelke) in comit. Clusiului. 8 patrifamilie. Acésta familie si-au capatatu nobilitate pentru victoriile raportate in bataliile de atunci; — din sinulu acestei familii au fost si barbati meritati óre când 2 capitani, unulu de linie George Illyes, — altulu la regimentulu alu 2 românescu de granitia Andreiu Illyés, — unu Antonie Illyés, au fost notariu la comitatulu Turdei, unu Ioanne -Illyés senioru jude procesualu, — unu Ioanne Illyés junioru comisariu stationalu, si rectilicatoru de contributiune, si mai multi asessori de comitatu.

Trucza de Oláh –Bólkény [Beica de Sus este un sat în comuna Beica de Jos din județul Mureș, Transilvania, România.] in comun’a Beic’a –româna [Beica de Jos (în maghiară: Alsóbölkény, în germană: Ungarisch Birk) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Beica de Jos (reședința), Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni.]. Donatiunea au fost data de comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], in possesione Kelementelke, la 27 Decembre, 1662. Armalulu e datu de principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár, in cinvitate Megyes die ultima Octobris, 1615. - 31 patrifamflie. Din armalu se vede ca impetratorulu nobilitatei Ioannes Trutza pentru victoriele reportate in batài au capatatu nobilitate, — ba intr’un’a inquisitiune facuta la annlu 1769 se cetesce, cà acelu Ioannes Trucza dupa capturarea armatului au cazutu in batalie, si prietinii lui iau adusu acasa la Beic’a chemesa de feru (pánczél ing.) — feciorii acestuia Demetriu si Gabrielu Trucza au capatatu donatiune peste 2 sessiuni in Beic’a -rom.

Méra de Hétbük [Habic (în maghiară Hétbükk) este un sat în comuna Petelea din județul Mureș, Transilvania, România.], in comun’a Beic’a –româna [Beica de Jos (în maghiară: Alsóbölkény, în germană: Ungarisch Birk) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Beica de Jos (reședința), Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni.]. Donatiunea si armalulu li se afla a Habicu, unde se afla mai numerósa familia Mera, din care se trage cei de aici. 4 patrifamilie. De famili’a Mer’a se scie cà din sinulu ei au fost si barbati meritati unulu Antonu Mer’a notariu de comitatu, — Ioan Mer’a jude procesualu.

Rákokzi de Rákolczfalva, in comun’a Beic’a –româna [Beica de Jos (în maghiară: Alsóbölkény, în germană: Ungarisch Birk) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Beica de Jos (reședința), Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni.]. Càrtile nobilitari se spunu cà aru fi la famili’a Rákokzi de Rákolczfalva, in Gileu (Gyalu), din acésta familie se mai afla in Bozediu, si in Orsiov’a. — 4 patrifamilie. Mai de siguru s’aru puté vedé càrtile loru la cei din Gileu.

Mikuly de Szevesztény [Săvăstreni este un sat în comuna Recea din județul Brașov, Transilvania, România.], in comun’a Beic’a –româna [Beica de Jos (în maghiară: Alsóbölkény, în germană: Ungarisch Birk) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Beica de Jos (reședința), Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni.]. — — — 1 patrifamilia.

Gonza de Sós –Szent -Márton [Sânmartin (Jabeniţa) Jabenița se află la 6 km est de Reghin și este un sat în comuna Solovăstru din județul Mureș, Transilvania, România. La nord, est și sud este mărginit de coline și munți. Satul se întinde pe ambele maluri ale râului Gurghiu, cu preponderență pe malul drept al acestuia. Satul a fost menționat pentru prima dată într-un document ca Szebencs în 1453. A fost scrisă ca Soakna în 1644, Sóakna în 1750, Görgény-Sóakna în 1760 - 1762, Akna ( Görgény-, Só-), Salzhau, Sabenicza în 1808, Görgény- Sóakna în 1861, Görgény -Sóakna în 1861, Görgény- Sóakna. Așezarea era o moșie a familiei Rákóczi la mijlocul anilor 1600 (1644). Un loc de scăldat a fost înființat în jurul anului 1800.], in comun’a Beic’a –româna [Beica de Jos (în maghiară: Alsóbölkény, în germană: Ungarisch Birk) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Beica de Jos (reședința), Beica de Sus, Căcuciu, Nadășa, Sânmihai de Pădure și Șerbeni.]. Donatiunea si armalulu i se afla la parochulu din Gyiris D. Thom’a Gonsa. — 1’ patrifamilia.

Datu in Beica -româna la 30 Iunie 1862.                                                    Danila. Matheiu,

                                                                                                                             parochulu locului.

23. Comun’a Sierbeni.— (Soropháza).

Gráma, in comun’a Sierbeni, (Soropháza) [Șerbeni este un sat în comuna Beica de Jos din județul Mureș, Transilvania, România.].  — — — 24 patrifamilie

                                                                                                                                  Parochulu loc.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu