duminică, 4 decembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 73

-73-

Bogya, în comun’a Simbotelecu de câmpie [Sâmboleni, mai demult Sâmbotelec, (în maghiară Mezőszombattelke) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. În 1228, a fost menționat pentru prima dată în surse sub numele de Zombathelek. Prefixul Mező- apare pentru prima dată în 1463. Locuitorii săi medievali erau catolici și, conform unui certificat supraviețuitor din 1329 - care conține nume de locuri din perioada de influență - maghiari. Totuși, populația inițială a așezării s-a stins devreme, deoarece în 1462 așezarea era deja locuită de iobagi români. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Mocsi, județul Cluj.]. Împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman, Maria Terezia a Austriei de Habsburg- Lorena, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, arhiducesa Austriei, ducesă consortă de Burgundia, Stiria, Carintia,  Lorraina și Bar, de Milano, Parma, Piacenza și Guastalla, Limburg, Lothier, Luxembourg, de Hertog van Brabant, marea ducesă a Transilvaniei, regina Germaniei, Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, Lodomeriei și Galiției, suverană a Țărilor de Jo, 1744. — — 3 patrifamilie.

Orosz, în comun’a Simbotelecu de câmpie [Sâmboleni, mai demult Sâmbotelec, (în maghiară Mezőszombattelke) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. În 1228, a fost menționat pentru prima dată în surse sub numele de Zombathelek. Prefixul Mező- apare pentru prima dată în 1463. Locuitorii săi medievali erau catolici și, conform unui certificat supraviețuitor din 1329 - care conține nume de locuri din perioada de influență - maghiari. Totuși, populația inițială a așezării s-a stins devreme, deoarece în 1462 așezarea era deja locuită de iobagi români. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Mocsi, județul Cluj.]. Împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman, Maria Terezia a Austriei de Habsburg- Lorena, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, arhiducesa Austriei, ducesă consortă de Burgundia, Stiria, Carintia,  Lorraina și Bar, de Milano, Parma, Piacenza și Guastalla, Limburg, Lothier, Luxembourg, de Hertog van Brabant, marea ducesă a Transilvaniei, regina Germaniei, Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, Lodomeriei și Galiției, suverană a Țărilor de Jo,  1755. — — 2 patrifamilie.

Mann, în comun’a Simbotelecu de câmpie [Sâmboleni, mai demult Sâmbotelec, (în maghiară Mezőszombattelke) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. În 1228, a fost menționat pentru prima dată în surse sub numele de Zombathelek. Prefixul Mező- apare pentru prima dată în 1463. Locuitorii săi medievali erau catolici și, conform unui certificat supraviețuitor din 1329 - care conține nume de locuri din perioada de influență - maghiari. Totuși, populația inițială a așezării s-a stins devreme, deoarece în 1462 așezarea era deja locuită de iobagi români. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Mocsi, județul Cluj.]. Împărăteasa consoartă a Sfântului Imperiu Roman, Maria Terezia a Austriei de Habsburg- Lorena, contesă de Flandra, Hainaut și Namur, arhiducesa Austriei, ducesă consortă de Burgundia, Stiria, Carintia,  Lorraina și Bar, de Milano, Parma, Piacenza și Guastalla, Limburg, Lothier, Luxembourg, de Hertog van Brabant, marea ducesă a Transilvaniei, regina Germaniei, Ungariei, Slavoniei, Croației și Boemiei, Lodomeriei și Galiției, suverană a Țărilor de Jo, 1777. — — 2 patrifamilie.

Pop de Sajgo, in comun’a Frat’a –ungurésca [Frata (în maghiară Magyarfráta) este o comună în județul Cluj, Transilvania, România, formată din satele Berchieșu, Frata (reședința), Oaș, Olariu, Pădurea Iacobeni, Poiana Frății, Răzoare și Soporu de Câmpie. În Evul Mediu sat cu populație de origină etnică mixtă (maghiari și români). Istoricul G. Popa Lisseanu a scris despre vizita făcută în satul Frata, în 1242 de către călugărul italian Rogerius, imediat după invazia mongolilor. Biserica Romano-Catolică a fost preluată în 1570 de cultul unitarian, iar după 1600 de cultul reformat6 -calvin.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1688, 29 Septembre. — — 10 patrifamilie.

Dorgó de Marokháza, in comun’a Frat’a –ungurésca [Frata (în maghiară Magyarfráta) este o comună în județul Cluj, Transilvania, România, formată din satele Berchieșu, Frata (reședința), Oaș, Olariu, Pădurea Iacobeni, Poiana Frății, Răzoare și Soporu de Câmpie. În Evul Mediu sat cu populație de origină etnică mixtă (maghiari și români). Istoricul G. Popa Lisseanu a scris despre vizita făcută în satul Frata, în 1242 de către călugărul italian Rogerius, imediat după invazia mongolilor. Biserica Romano-Catolică a fost preluată în 1570 de cultul unitarian, iar după 1600 de cultul reformat6 -calvin.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1670, 8 Iuliu. — — 1 patrifamilie.

Török de Botháza, in comun’a Frat’a –ungurésca [Frata (în maghiară Magyarfráta) este o comună în județul Cluj, Transilvania, România, formată din satele Berchieșu, Frata (reședința), Oaș, Olariu, Pădurea Iacobeni, Poiana Frății, Răzoare și Soporu de Câmpie. În Evul Mediu sat cu populație de origină etnică mixtă (maghiari și români). Istoricul G. Popa Lisseanu a scris despre vizita făcută în satul Frata, în 1242 de către călugărul italian Rogerius, imediat după invazia mongolilor. Biserica Romano-Catolică a fost preluată în 1570 de cultul unitarian, iar după 1600 de cultul reformat6 -calvin.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1664, 29 Iamiariu. — — 3 patrifamilie.

Din datele de càtra parochii respectivi s’au descrisu. Palatc’a, 16 Iuniu v. 1862.

                                                                                                                  Andrea Aboniu,

                                                                                                                     par. Palatcei si adm. gr. -cath.

10. Comun’a Aranykút.

Ilyei de Kis- Buny, in comun’a Arancut’a [Aruncuta (în maghiară Aranykút, în germană Goldbrunn, în trad. “Fântâna de Aur”) este un sat în comuna Suatu din județul Cluj, Transilvania, România. În secolul al XV-lea și mai târziu, era un sat cu populație preponderent românească. Apoi a fost deținut de Suki , în secolele XVII - XX de către familiile Haller, Wesselényi, Kornis, Karacsay, Dorgó, Vajda și Hatfaludy.    Pe dealul numit Dealul Criptei se afla cimitirul nobililor, cu trei cripte si morminte. Printre altele, aici sunt înmormântați membri ai familiilor Haller, Wesselényi, Kornis și Karacsay. Locul a fost plantat cu pini în secolul al XVIII-lea , care au fost tăiați între 1960 și 1962.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. — Scutum militare coelestini coloris, armatus insidet equo cano cinctus gladio sinistra tenens habenas freni dextra sclopetum terseniensem, amictus veste viridi galeam portans cristatam, in apice scuti diadema gemmis unionib. Micat. [Scut militar de culoare cerească, un om înarmat, așezat pe un cal gri, încins cu o sabie în mâna stângă ținând frâiele căpăstrului, în mâna dreaptă, o pușcă, îmbrăcat în haine verzi, purtând o cască cu creastă, în vârful scutului se află o diademă ornată decent cu bijuterii și uniuni.]. 4 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Sig. Arancut’a 27 Iuniu v. 1862.                                         Iosephu Germanu,

                                                                                                         parochu locale gr.-cath. 

11. Comun’a Novály.

! Nagy alias Bernád de Szék, in comun’a Novály [Năoiu (în maghiară Novaj) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. Numele lui Novoly a fost menționat pentru prima dată în 1320 într-o carte sub numele de Noee. A fost scrisă ca Nouay în 1331 și Noe în 1332. În 1332, Noe era deținut de László Csonka din familia Borsa și fiii săi: Beke și Domokos, de la care regele Róbert Károly l- a confiscat și i-a dat-o lui Dezső Elefánti, domnul Sebesvár. În 1332 era deja biserică. Potrivit datelor registrului papal al zecimii, preotul său a plătit anul acesta 20 de noi interdicții de zecime papală. În 1432 - 1435, Lóránt Lépes (Váraskeszi), vicerege al Transilvaniei, și în 1439 Miklós Vizaknai, vicerege al Transilvaniei, și-au datat diploma de mai multe ori aici. În 1587, o veche familie din județul Cluj, exercită posesiunea: familia Borsa, János Szentpáli Novaji și Anna Bánffy, fiul lui János Szentpáli, era arhiepiscop al județului Cluj. La începutul secolului al XX-lea aparţinea raionului Nagysármás din judeţul Cluj.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1672. Insigni’a: — Scutum militare coelestini coloris, in cujus area homo quidam rubra veste indutus sinistra manu tres sagitas, dextra vero gladium evaginatum, tenens etc. [Scut militar de culoare cerească, în zona căruia un bărbat îmbrăcat într-o haină roșie ține în mâna stângă trei săgeți, iar în dreapta o sabie scoasă etc.]. 1 patrifamilia.  blaz bas  (blazon) 

! Nagy alias Jánosi de Remete, [Năoiu (în maghiară Novaj) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. Numele lui Novoly a fost menționat pentru prima dată în 1320 într-o carte sub numele de Noee. A fost scrisă ca Nouay în 1331 și Noe în 1332. În 1332, Noe era deținut de László Csonka din familia Borsa și fiii săi: Beke și Domokos, de la care regele Róbert Károly l- a confiscat și i-a dat-o lui Dezső Elefánti, domnul Sebesvár. În 1332 era deja biserică. Potrivit datelor registrului papal al zecimii, preotul său a plătit anul acesta 20 de noi interdicții de zecime papală. În 1432 - 1435, Lóránt Lépes (Váraskeszi), vicerege al Transilvaniei, și în 1439 Miklós Vizaknai, vicerege al Transilvaniei, și-au datat diploma de mai multe ori aici. În 1587, o veche familie din județul Cluj, exercită posesiunea: familia Borsa, János Szentpáli Novaji și Anna Bánffy, fiul lui János Szentpáli, era arhiepiscop al județului Cluj. La începutul secolului al XX-lea aparţinea raionului Nagysármás din judeţul Cluj.]. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár, 1624. In original’a donatiune nu se afla decâtu: Ad mandatum nostrom bonis equis, framæis, galeis, loricis, hastis, clypeis militaribus in omnibus bellicis expeditionibus pro necessitate etc. operam dare debeant et sint adstricti [La comanda noastră cu cai buni, armuri, căști, pieptar, sulițe, scuturi militare în toate expedițiile militare la nevoie etc. trebuie să muncească din greu și să fie legați.]. 2 patrifamilie.

Zacharias de Disznopatak, [Năoiu (în maghiară Novaj) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. Numele lui Novoly a fost menționat pentru prima dată în 1320 într-o carte sub numele de Noee. A fost scrisă ca Nouay în 1331 și Noe în 1332. În 1332, Noe era deținut de László Csonka din familia Borsa și fiii săi: Beke și Domokos, de la care regele Róbert Károly l- a confiscat și i-a dat-o lui Dezső Elefánti, domnul Sebesvár. În 1332 era deja biserică. Potrivit datelor registrului papal al zecimii, preotul său a plătit anul acesta 20 de noi interdicții de zecime papală. În 1432 - 1435, Lóránt Lépes (Váraskeszi), vicerege al Transilvaniei, și în 1439 Miklós Vizaknai, vicerege al Transilvaniei, și-au datat diploma de mai multe ori aici. În 1587, o veche familie din județul Cluj, exercită posesiunea: familia Borsa, János Szentpáli Novaji și Anna Bánffy, fiul lui János Szentpáli, era arhiepiscop al județului Cluj. La începutul secolului al XX-lea aparţinea raionului Nagysármás din judeţul Cluj.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1663. Insigni’a: Scutum militare erectum, coelestini coloris triangulare, in cujus campo eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, manu dextra sclopetum sinistra vero habenas equi dirigere visitur. [Însemne: Scut militar ridicat, triunghiular de culoarea cerului, în câmpul căruia se vede un cavaler înarmat cu o manta verde, purtând o șapcă cu creastă, ținând o pușcă în mâna dreaptă și conducând frâiele calului în stânga lui.]. 4 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Hersán de Harsa, [Năoiu (în maghiară Novaj) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. Numele lui Novoly a fost menționat pentru prima dată în 1320 într-o carte sub numele de Noee. A fost scrisă ca Nouay în 1331 și Noe în 1332. În 1332, Noe era deținut de László Csonka din familia Borsa și fiii săi: Beke și Domokos, de la care regele Róbert Károly l- a confiscat și i-a dat-o lui Dezső Elefánti, domnul Sebesvár. În 1332 era deja biserică. Potrivit datelor registrului papal al zecimii, preotul său a plătit anul acesta 20 de noi interdicții de zecime papală. În 1432 - 1435, Lóránt Lépes (Váraskeszi), vicerege al Transilvaniei, și în 1439 Miklós Vizaknai, vicerege al Transilvaniei, și-au datat diploma de mai multe ori aici. În 1587, o veche familie din județul Cluj, exercită posesiunea: familia Borsa, János Szentpáli Novaji și Anna Bánffy, fiul lui János Szentpáli, era arhiepiscop al județului Cluj. La începutul secolului al XX-lea aparţinea raionului Nagysármás din judeţul Cluj.]. Contele de Barcelona. hertog von Brabant, ducele de Parma și Piacenza, de Teschen, de Burgundia, de Luxemburg, de Brabant, de Milano, arhiducele de Austria, prințul moștenitor al Austriei,  rege al Germaniei, al Republicii Cehe, al Ungariei și Croației, rege și elector al Boemiei, rege al Siciliei, al Sardiniei, al Aragonului, al Valenciei, al Majorcăi, al Corsicii, al Spaniei și Indiilor, al Sardiniei, al Neapolului, Carol al VI-lea de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu Roman, Carolus sextus, 1726. Insigni’a: Scutum militare rubrum, in cujus campo palumbes cærulea ramusculo virenti insidere conspicitur, supra scutum galea militaris craticulata, quam contigit diadema regiuni gemmis ex ornatum, a summitate vero galeæ laminæ diversi coloris in scuti extremitate se diffundunt [Însemne: Scut militar roșu, în câmpul căruia se vede un porumbel albastru cocoțat pe o creangă verde, deasupra scutului o cască militară zăbrelită, de care se leagă o diademă decorată cu bijuterii din regiune, în timp ce din vârful căștii, plăcile de diferite culori se etalează la capătul scutului.]. 4 patrifamilie. Originea acestei familii au fostu doi preoti frati, cari pentru ostenél’a pusa in latîrea uniunei cu secta romano-cath. au dobânditu nobilitatea.  blaz bas  (blazon) 

Maxin de Sassa, [Năoiu (în maghiară Novaj) este un sat în comuna Cămărașu din județul Cluj, Transilvania, România. Numele lui Novoly a fost menționat pentru prima dată în 1320 într-o carte sub numele de Noee. A fost scrisă ca Nouay în 1331 și Noe în 1332. În 1332, Noe era deținut de László Csonka din familia Borsa și fiii săi: Beke și Domokos, de la care regele Róbert Károly l- a confiscat și i-a dat-o lui Dezső Elefánti, domnul Sebesvár. În 1332 era deja biserică. Potrivit datelor registrului papal al zecimii, preotul său a plătit anul acesta 20 de noi interdicții de zecime papală. În 1432 - 1435, Lóránt Lépes (Váraskeszi), vicerege al Transilvaniei, și în 1439 Miklós Vizaknai, vicerege al Transilvaniei, și-au datat diploma de mai multe ori aici. În 1587, o veche familie din județul Cluj, exercită posesiunea: familia Borsa, János Szentpáli Novaji și Anna Bánffy, fiul lui János Szentpáli, era arhiepiscop al județului Cluj. La începutul secolului al XX-lea aparţinea raionului Nagysármás din judeţul Cluj.]. Fiind-cà càrtile nobilitare se afla la unu unchiu a loru instreinatu, de acea despre asta familie date sigure nu amu pututu scrie. 3 patrifamilie.

Sig. Novály 24 Iuniu, 1862 s’au consenmatu prin mine.                                   Petru Orosz,

                                                                                                                                       parochulu locului.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu