duminică, 11 decembrie 2022

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 75

-75-

Vlád de Szelistye din Maramuresiu, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 2 patrifamilie. La rudeniile din Maramuresiu stau documentele nobilitare.

Kontz de Kerpenyes, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 8 patrifamilie. Donatiunile nobilitare a acestei familie dupa spusa stau in Bozediu ingremiatu tractului Maramuresiu.

Méra de Hétbuk (Habicu), in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 2 patrifamilie. Tóte documentele nobilitare sunt de a se primi dela reportulu preotului din Habicu, ingremiatu tractului Sz. -Reghinu.

Váradi de Radnoth, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 10 patrifamilie. Documentele — la Várodesti din Radnoth — s’au Lechinti’a de pe Muresiu, nu sunt.

Sztojka de Bács, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 2 patrifamilie. Din acésta familie au fost si reposatulu Sztoika Gabriele, prepositulu din Blasiu.

Preda de N.- Illonda, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 3 patrifamilie. Se tragu din tienutulu Cetatei de piatra (Kővár - fostă cetate din Maramureș), (N.- Illonda [Nagyilonda - Ileanda]).

Popp de Kozmatelke, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 8 patrifamilie.

Giurgiu Ioanu (János) de Horgospatak, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.].  Rákóczi din cetatea Kolozsvár (Cluj) — die 10 Iunii, 1607*.  Căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principele Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund, Sigismundu Rákoczi, 1607, 6 Iulii. — 8 patrifamilie. Din acésta familie au fostu si Episcopulu Ioanu Pataki — pe la anulu 1716 in Fagarasiu.

* Domnia lui Rákóczi Sigismund este între 1607. 11 februarie – 1608. 5 martie. Am corectat eroarea de tipografie.

Illyés de O. -Bölkény, (Beic’a -româna), in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.].  Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], ex civitate Segesvár, 1663, die 6 Aprilis. Michaelu Apafi, 1664, 23 Aprilia, in Possessione Bogoth. Homo integer, rubro indutux amictu, erectus, — manu dextra ensem evaginatum, sinistra vero sertum — e lauro contextum tenere conspicitur [Din orașul Segesvár (Sighișoara), 1663, la 6 aprilie. Michael Apafi, 1664, 23 aprilie, în posesiunea Bogotului. Un bărbat reprezentat întreg, îmbrăcat într-o haină roșie, stând drept, - în mâna dreaptă ține o sabie scoasă, iar în stânga o altă sabie - este văzut ținând o împletitură dintr-un laur.]. 8 patrifamilie. Au fostu multi barbati in deregatorii militaresci din acesta familie Illyés Andreiu, capitanu si alţii.  blaz bas  (blazon) 

Dorgó dela Aránykut, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 8 patrifamilie.

! Borsa alias Tamási de Alsó -Kasáy, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 12 patrifamilie.  (vezi Tamási de Alsó -Kasáy)

! Tamási de Alsó -Kasáy, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 12 patrifamilie.  (vezi Borsa  de Alsó -Kasáy)

Márk dela Bala, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 3 patrifamilie. Reportulu preotului din parochi’a Balei ingremiata tract. Bogaciei va face orientare mai lamurita despre acésta familie.

Rád dela Siopteriu (Septér), in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 5 patrifamilie.

Gráur de Dobrocsina, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1679, die 15 Mai din Alb’a - Iulia. S’au publicatu in 1679 — die 7 Octobr. in opido Dicső Szt -Márton. Scutum militare coelestini coloris, in cujus campo columba quædam volanti similis frondem olivæ rostro portare conspicitur. 8 patrifamilie.

! Popp séu Romantzai de Ramantza, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 1 patrifamilia. De unu sânge cu famili’a Ramantziana din Milasiu -mare. Pentru statulu sciintiei — se insémna si aceia, cà posesiunea Kozmatelke din têmpu nesciutu au fostu daruita lui Ladialau Krainich de Alsó -Oroszi, inca înainte de Domnia lui Gabriel Báthori, fiii lui Krainich Ladislau toti cadiêndu in batalie, donatiunea possessiunei s’au intinsu si pretste 2 fete, ce li-au avutu, dintre cari un’a au fostu muerea lui Prolukai Ladislau, asia dupa acelea 2 fete a pomenitului Krainich, s’au inmultitu nobilii veniti aici din tóte pàrtile.  (vezi Romantzai de Ramantza)

! Romantzai de Ramantza, in comun’a Kozma [Cozma (în maghiară Kozmatelke) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, formată din satele Cozma (reședința), Fânațele Socolului, Socolu de Câmpie, Valea Sasului și Valea Ungurului. Istoric. În 1315 , a fost menționat pentru prima dată ca Kozmateluke , Kvzmateluke. A fost scrisă cu toponimia Kozmateleke, în 1322 Kozma, între 1733 și 1808, Kozmateleke. Primii săi proprietari cunoscuți au fost membri ai familiei Kökényesrenold, printre care fiul lui János, Renold, a lăsat proprietatea Episcopiei Transilvaniei împreună cu Báni în 1315, apoi în 1322 regele Róbert Károly a dat proprietatea lui Simon Székely, fiul lui Mihály din familia Kács., ca “proprietate indisciplinată”, care i-a dat-o ispanului. În 1451, a constituit gajul lui János, fiul lui Tamás Farkas Harinai, care a returnat moșia sa Kozmatelke - pentru bunăstarea spirituală proprie și a tatălui său - mai multor coproprietari. Prințul Transilvaniei Ákos Barcsay a fost înmormântat aici în 1661. Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Tekei din județul Cluj.]. — — — 1 patrifamilia. De unu sânge cu famili’a Ramantziana din Milasiu -mare. Pentru statulu sciintiei — se insémna si aceia, cà posesiunea Kozmatelke din têmpu nesciutu au fostu daruita lui Ladialau Krainich de Alsó -Oroszi, inca înainte de Domnia lui Gabriel Báthori, fiii lui Krainich Ladislau toti cadiêndu in batalie, donatiunea possessiunei s’au intinsu si pretste 2 fete, ce li-au avutu, dintre cari un’a au fostu muerea lui Prolukai Ladislau, asia dupa acelea 2 fete a pomenitului Krainich, s’au inmultitu nobilii veniti aici din tóte pàrtile.  (vezi Popp de Ramantza)

Popp de Ramantza (famili’a Ramantziana), in comun’a Milasiu –mare [Mezőnyulas, Nagy- Nyulas - Milaș este o comună în județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România, formată din satele Comlod, După Deal, Ghemeș, Hirean, Milaș (reședința) și Orosfaia. Locul este cunoscut și sub denumirile maghiare Mezőnyulas și Nyulas și germanul Großneulassm. Localitatea Milaș a fost menționată pentru prima dată în 1315. O descoperire arheologică efectuată în zona satului încorporat Orosfaia (Reusswald) a fost atribuită neoliticului și se află în muzeul din Aiud (Strasbourg am Mieresch). Satul încorporat Comlod (Komeloden), localnicii îl numesc Dealul Viilor, deține o necropolă din perioada Hallstatt. În Regatul Ungariei, amplasamentul a aparținut cartierului de scaun Mezőörményes din județul Cluj-Napoca, apoi cartierului istoric Mureș și din 1950 cartierului Mureș de astăzi.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud] din castrulu Radnoth, 1676, die 4 Iulii. — — 6 patrifamilie. Fostulu mare barbatu Doctoru Ramantzai nu e din asta familie.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu