duminică, 19 aprilie 2020

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘNE ALE REGELUI «HERAIOS»


E. A. DAVIDOVICH
PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘNE ALE REGELUI «HERAIOS»

Primul tezaur de tetradrahme de argint al regelui «Heraios» a fost găsită în partea de sud a Tadjikistanului pe teritoriul central al districtului Vakhsh la momentul construirii unei case1. Tipul de tetradrahme ale regelui «Heraios» a fost descrisă (deși foarte pe scurt) în literatură. Aici este important să subliniem acele detalii și caracteristici, care pot fi esențiale pentru studii ulterioare, mult mai aprofundate.
Aversul. Bustul domnitorului: față cu mustață (și cu o barbă scurtă?) În profilul drept, umerii fiind aproape în față. Diadema îi înconjoară fruntea regelui de la rădăcina părului, șuvițele scurte frontale sunt periate în spate, în timp ce pletele lungi de păr lins drepte atârnă liber, acoperind urechea. Fața este uneori mai rotundă, aproape umflată, iar alteori mai fină și chiar “vehementă” .2 Diferențele stilistice se pot observa în anumite detalii. Ochiul este reprezentat uneori din față și alteori din profil. Mustața este uneori destul de dreaptă și alteori ușor ascuțită cu capete întoarse. Capetele diademei sunt destul de scurte și curbate, acestea variază ușor în lungimea și abruptul arcului, dar ele se ridică întotdeauna înapoi, fără să atârne. Uneori, capul este ușor ridicat și aplecat înapoi, iar alteori arată o poziție mai dreaptă. Bustul domnitorului este înconjurat de un cadru de mărgele lungi care alternează cu două bare verticale fiecare (asemănătoare uneori punctelor). Analizând acest cadru păstrat mai jos, se poate observa că diferitele monede ce conservă bustul, au fost turnate la diferite înălțimi. Îmbrăcămintea este întotdeauna aceeași: adică dedesubt o cămașă din material textil moale, cu decolteu rotund larg, menținând gâtul descoperit cu un rid sub bărbie; deasupra este un caftan cu bordură.
1 “Dimensiunile originale ale tezaurului nu sunt cunoscute. Regretatul N. N. ERSHOV, un cunoscut specialist în etnografie din Tadjik, a informat despre circumstanțele și locul descoperirii sale. A reușit deja să strângă șase monede (N-377), pe care le-a predat Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Sovietice Socialiste Tadjike (în continuare IIT). O monedă (N-341) a fost înmânată IIT de jurnalistul V. Е. Sitnikov. Și o altă monedă suplimentară, a fost acordată Muzeului Republican de Istorie și Cultură a Poporului Tadjik (mai departe RMT, inv. Nr. 1-2973) de către muncitorul colectivist H. IDRISOV. Celor opt monede ale tezaurului menționate mai târziu în articol au fost date următoarele numere aeriene: nr. 1 la 6, HT, N-377/1 —6; 7, IIT, N-341; Nr. 8, RMT, 1-2973.
2 Este posibil ca aceasta să nu fie doar o simplă diferență stilistică, ci o diferență de vârstă, dacă reprezentarea este un portret. În acest context, este important să subliniem marea asemănare a monedelor “Heraios” cu reprezentările sculpturale a două monumente din timpuri diferite și depărtate unele de altele: din Khalchayan în sudul Uzbekistanului de sud (GA PUGACHENKOVA: К иконографии Герая, VDI 1965 No. 1. 132—134; eadem: Халчаян. Tashkent 1966. 188—189; eadem: Скульптура Халчаяна. Moscova 1971. 45 - 46) și din Hadda (J'.HACKIN, L'Ouvre de la Délégation Archéologique Française en Afghanistan (1922-1932). I. Archéologie bouddhique. Tokyo 1933. 11. Fig. 12; R. ROWLAND: Zentralasien. Baden-Baden 1970. 27 - 28, 48).
10 *
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980.

148                                                      E. A. DAVIDOVICH
Reprezentarea și cadrul sunt dispuse exact în centrul flanului (disc metalic destinat să lovească o monedă) doar pe moneda nr. 1 și, în acest caz, se poate vedea foarte clar că dimensiunea matriței de ștanțare a fost puțin mai mică decât dimensiunea flanului. Pe celelalte monede ale tezaurului, reprezentarea este deplasată uneori ușor și alteori considerabil într-o anumită direcție, astfel încât acea parte a cadrului (mai jos, uneori, și o parte nesemnificativă a bustului) este complet în afara flanului, iar dacă reprezentarea și cadrul au fost dislocate în mod excepțional, atunci pe marginea părții opuse, a rămas un câmp liber mare pe flan.
Revers. Militar purtând tolbă de săgeți călare, îndreptat spre dreapta; tolba-i atinge până la nivelul piciorului. Din spate zeița Nike zboară spre capul călărețului; mărimea relativ mică, poziția ei în comparație cu calul și militarul călare, precum și stilizarea costumului, sunt oarecum diferite. Calul se deplasează având piciorul stâng ridicat. Coada sa este legată, formând cinci noduri (reprezentate prin puncte). Capătul cozii este ascuțit. Călărețul stă liber, frâiele din mâna stângă sunt slăbite, mâna dreaptă - îndoită în cot – se sprijină pe șoldul său, torsul este întors aproape complet în față, iar capul este în profil. Portretul călărețului este, în mod evident, aceeași cu cel reprezentat pe avers. În ciuda dimensiunilor reduse ale reprezentării, caracteristicile coafurii și ale feței sunt net subliniate, iar detaliile ținutei sunt chiar mai precise. Bordura (gulerul caftanului) îi ajunge până la talie. Tipul de reprezentare este același. Legenda este dispusă parțial deasupra călărețului într-o linie arcuită și parțial sub și între picioarele calului, în două linii drepte. Pe diferite monede, linia arcuită a legendei diferă prin îndoirea arcului, în “baza” sa (începutul și sfârșitul sunt aproximativ la același nivel, dar mai sus sau mai jos în comparație cu călărețul), și în mărimea personajelor. Cuvântul dintre picioarele calului este uneori format din cinci (monedele nr. 1 la 4 și 6 până la 7) și uneori din șapte caractere (monedele nr. 5 și 8), a căror dispunere poate fi diferită (a se vedea tabelul 1).
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980


PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘNE ALE REGELUI «HERAIOS»            149


tabelul 1


Revers: personaje dispuse între picioarele calului.

Relația axelor laturilor avers și revers este diferită. Aversul și reversul celor opt monede ale tezaurului - judecând după detaliile și modul de reprezentare, precum și din particularitățile inscripțiilor - au fost turnate cu matrițe diferite3.

3A. N. ZОGRAF, autorul celei mai amănunțite și multifuncționale cercetări asupra monedelor Heraios”, pe baza aversului și a inscripției dintre picioarele calului la revers, împarte tetradrahmele în două grupe (AN ZOGRAF: Монеты «Герая». Tashkent 1937. 15): 1) tăietură la baza bustului, portul drept al capului și barba puternic conturată (la revers, cuvânt între picioarele calului.

150                                                      E. A. DAVIDOVICH

Legenda de pe tetradrahmele lui «Heraios» au ridicat o mare polemică și nu pot fi considerate ca fiind descifrate definitiv și înțelese chiar și astăzi. Pe parcursul acumulării de materiale, a devenit clar că legenda este aceeași pe toate tetradrahmele, dar pe unele monede diferă în anumite caracteristici. În consecință, pe anumite monede au existat “erori” și “distorsiuni” care permiteau restaurarea diferită a textului său original, de bază. Această incertitudine i-a făcut și mai dificilă descifrarea și înțelegerea și a adus ipoteze suplimentare.
Legenda se compune din patru cuvinte. În prezent, ortografia originală (deși există erori în execuție), citirea (cu luarea în considerare a două detalii paleografice) 4 și traducerea primului cuvânt - TYPAN-NOYNTOΣ «a hotărârii» - nu ridică nicicum îndoieli. Dintre tetradrahmele tezaurului, acest cuvânt apare pe moneda nr. 8 în formă corectă și pe monedele nr. 1 până la 7, cu erori diferite. Cu toate acestea, nu există până acum nicio interpretare istorică convingătoare. Conform interesantului comentariu al lui Kennedy, acest titlu reflectă starea de vasalitate a purtătorului său.5
Restaurarea formei inițiale a celui de-al doilea cuvânt HIAOY pe tetradrahme nu ridică nicio obiecție întemeiată cu seriozitate, deși cel de-al doilea caracter al său lipsește frecvent sau apare sub forma unei trăsături scurte în sus; există și erori. Pe monedele nr. 2 și 8 ale tezaurului, ortografia este exact aceeași, adică. HIAOY, în timp ce pe moneda nr. 6 există un simbol scurt în locul celui de-al doilea caracter, pe moneda nr. 4 apare fără cel de-al doilea caracter, iar pe celelalte monede conține erori. Este important de menționat că primul caracter de pe șapte monede este un eta*, pe una este un omicron în formă cvadratică (originea acesteia și a celorlalte erori, vor fi explicate mai jos), iar litera mu nu apare drept un caracter inițial. (aici nu discutăm ortografia acestui cuvânt pe oboli**).
Cele mai acceptate forme de citire ale numelui (“Heraios”) și interpretarea (numele propriu-zis grecesc) sunt totuși contestate și puse la îndoială.6
1) Tăietură la baza bustului, portul drept al capului și barba puternic conturată (la revers, cuvântul gravat între picioarele calului este format din șapte caractere); 2) Tăietură înaltă a bustului (aproape la marginea cămășii), gâtul aplecat în față, capul de dimensiuni destul de mari și ușor ridicat, barba ușor conturată (pe partea din spate același cuvânt este format din cinci caractere). Monedele tezaurului susțin parțial această clasificare (a se vedea Pis. I — III): la monezile nr. 5 și 8 ștanțarea (tăierea) monedelor are loc la baza bustului și cuvântul de pe verso este format din șapte caractere; la monezile nr 1 - 3 tăieturi înalte ale bustului ștanțarea (tăierea) monedelor are loc în partea superioară a bustului și acest cuvânt de pe verso este format din cinci caractere. Portul (îmbrăcămintea) și dimensiunea capului, nu sunt criterii precise de clasificare.
Cel de-al treilea caracter ro are de obicei forma unui simbol înclinat, iar omicronul este de formă pătrată, în cadru, totuși, este întotdeauna înlocuit cu o formă rotundă.
5 Zograf: Монеты «Герая». 11 - 12.
6 Yü. G. VINOGRADOV mi-a spus cu bunăvoință că numele “Hgaioç” (sau “Hgaioç”) este un nume teoforic care ar trebui să provină de la numele Hera sau din luna “Hgalog” a anumitor calendare dorice și din alte calendare (Creta, Delphi, Bizanț, Bitinia, Chios, Zeleia, vezi A. SAMUEL: Cronologie greacă și romană. München 1972. 74, 88, 117, 131, 175), documentat: 1) pe moneda de la Kyme și în mai multe inscripții: vezi W. PAPE - G. BENSELER: Wörterbuch der grechischen Eigennamen. Braunschweig3 1884. 462;
** Denumirea unei foste monede de mică valoare, utilizată în Grecia Antică.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Mu_(lettre_grecque)



 PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘNE ALE REGELUI «HERAIOS»                     151
Al treilea cuvânt aranjat sub picioarele calului, se citea “Kușa-na”. Lectura nu ridică nicio îndoială. Pe tetradrahme - de exemplu - reprezentarea de bază este KOI I ANО Y, dar al treia și al patrulea caracter stau uneori separate și alteori împreună, și au uneori o formă ușor arcuită care nu ar trebui considerată ca erori, ci ca alte variante diferite ca sens, arătând încercările de redare a sunetului. Interpretarea cuvântului Kușana drept nume al unuia dintre cele cinci triburi ale Yueh-chih, 7, însă această interpetare nu este incontestabilă. După ce Kujula Kadfises, un yabghu kușan, a supus celelalte patru yabghu, imperiul său a fost numit Kușana. Toate celelalte popoare au folosit acest nume și numai dinastia Han Chineză le-a numit invariabil Marele Yueh-chih. Întrebarea referitoare la originea cuvântului Kușana și la semnificația acestuia (înainte de a deveni numele dinastiei și al imperiului în propria limbă și, ca atare, a fost acceptată de celelalte popoare), nu trebuie examinată izolat, în afara contextul general al informațiilor despre Yueh-chih.
De fapt, în izvoarele scrise, nu există nicio referire directă la cele cinci triburi (clanuri) din Yueh-chih. În cronicile chineze Han-shu și Hou Han-shu sunt menționate cinci hsi-hou (yabghu). Informațiile acestor două izvoare scrise despre cele cinci hsi-hou nu sunt în totalitate identice. Par a fi diferite în ceea ce privește conținutul lor, dar subliniază în același grad necesitatea examinării independente a două problematici în acest sens, de exemplu: 1. privind apartenența celor cinci teritorii (sau posesiuni) cu orașele-capitale și locul lor în Imperiul Marelui Yueh-chih; 2. asupra originii numelor hsi-hou și transformarea sensului acestora în timp.8
2) În Chersonesos - IOSPE I2, 359 ; E. I. SOLOMONIK : Noi monumente epigrafice ale lui Chersonesos, [II]. Kiev 1973. 146. Nu. 147; 3) în Bosfor - KBN, 166, 692, 1137, B, 2,22; V. F. GAJDUKEVICH: CONTRA lui Gereus din Mirmekia, Cultura Lumii Antice. Moscova 1966. 70; 1.1. TOLSTOJ: graffiti grecești din orașele antice de pe Coasta de Nord a Mării Negre.  Moscova - Leningrad 1953. 93, nr. 149; 4) la Atena, vezi J. KIRCHNER: Prosopographia Attica B. 1901. Nr. 6435, 6436; 5) în insula Eresos, tiran la vremea lui Alexandru - OGIS, 8,37. Prin acestea, conform cuvintelor sale, toate mențiunile acestui nume, mult răspândit până în perioada romană, nu sunt epuizate.
Trebuie să menționăm interpretarea acestui cuvânt ca nume, dar în varianta ortografiei MIAOY și MIAIOY, propusă în faza inițială a studiului acestor monede, a fost respinsă convingător de către numismați pe baza unei analize mult mai obiective a materialului vechi și nou acumulat. În ciuda acestui fapt, în anumite monografii recente consacrate istoriei și numismaticii Kușane, această ortografie cu primul caracter mu și cu lectura “Miaou” a apărut din nou. Astfel, BHASKAR CHATTOPADHYAY (Epoca Kușnană - Un studiu numismatic. Calcutta 1967. 11 —16, 20), fără nicio motivație și dovezi, afirmă de la început că numele acestui rege ar fi «Miaus (sau Heraus)», iar mai târziu, în întregul excursus, *apar în mod cert interpretarea scrierii MIAOY și lectura “Miaus”. În acest sens, autorul se bazează pe tetradrahma Muzeului Britanic, publicată de P. GARDNER (dar pe aceasta, judecată după fotografie, nu apare un M ci exact un H; P. GARDNER însuși a citit și II - vezi P. GARDNER : Catalogul monedelor indiene în Muzeul Britanic. Regi greci și sciți ai Bactriei și Indiei. Chicago 1966. XLVII, 116, Pl. XXIV, 7) ca și pe obolul Muzeului Indiei din Calcutta (pe care se află primul caracter ce nu seamănă deloc cu un “M”). Este posibil ca acceptarea unei asemenea scrieri și lecturi să fie explicată prin împrejurarea că autorul nu cunoaște o altă formă de scriere. BN MUKHERJEE (Studii în genealogia kușnă și cronologică. Vol. I. Genealogia lui Kushâna. Calcutta 1967. 92, nota 6) afirmă că a studiat monedele  de la Muzeului Britanic și s-a convins că, cel puțin, pe ele, trebuie să se citească “Miaos (MIAOY)”. În textul său, se poate găsi peste tot în mod constant numele “Miaos”.
7 ZOGRAF: Монеты «Герая»- 31 — 32.

* Acest termen înseamnă că trebuie să existe o referire de ansamblu la subiectul textului și acest lucru trebuie, de asemenea, subliniat în mod explicit.

152                                                      E. A. DAVIDOVICH

Diplomatul oficial chinez și exploratorul, Chang Ch'ien, al împăratului Wudi, care a vizitat Marele Yueh-chih între 130 și 125 î.Hr. (unii cercetători menționează date mai exacte, dar diferite), descrie situația următoare: Marele Yueh-Chih a cucerit teritoriul Ta-Hsia (la sud de Amu Daria), dar s-au așezat la nord de râu și au dus acolo un mod de viață nomadă. Este important ca în descrierea limitelor din imperiul Marelui Yueh-chih Ta-hsia să fie menționată ca granița de sud.
Nici unul dintre cele cinci triburi sau principate nu sunt menționate nici pe teritoriul vieții nomade la nord de râu, nici în Ta-hsia. Lipsa de referințe a acestor triburi nu este, desigur, o dovadă a inexistenței lor. Cu toate acestea, Chang Ch'ien a vizitat Ta-hsia, iar descrierea sa este detaliată: (“Nu au regi sau conducători mari, dar peste tot în orașele și așezările lor zidite au instalat capete [conducători] mici”) 9. Situația descrisă de Chang Ch'ien este numită de noi condițional prima etapă din istoria Yueh-chih după ce au cucerit teritoriul de pe ambele părți ale râului Amu Daria.
În Han-shu (finalizată aproximativ la 80 d.Hr., evenimentele sunt descrise până la 25 d.Hr.) [cartea de istorie chineză care acoperă istoria Han de Vest de la 206 î.Hr. până la 25 d.Hr.] este prezentată o situație complet diferită, adică. reședința regelui Marelui Yueh-Chih se află într-un oraș la nord de râu; ; limita de sud nu mai este Ta-hsia, ci districtul Ki-pin; inițial ei s-au dezvoltat ca stat nomad; există cinci hsi-hou, supuse Marelui Yueh-chih.10 Astfel, multe lucruri s-au schimbat deja până la alăturarea cuceritorilor nomazi culturii și economiei locale (și parțial, foarte probabil, în viața sedentară) și spre o formare mai definită a statului Marelui Yueh-chih. Acest lucru se demonstrează prin reședința într-un oraș, prin de stabilirea limitelor statului (anexarea regiunii Ta-hsia - cucerită inițial doar formal), precum și de o anumită determinare a sistemului de stat fixat schematic prin existența egelui Marelui Yueh-chih și a celor cinci principate sau posesiuni guvernate de subordonații hsi-hou (yabghu).
8 Am folosit traducerile în limba engleză ale celor mai importanți sinologi contemporani PULLEYBLAMC și ZÜRCHER, care sunt în anumite detalii esențiale diferite de traducerea în limba rusă de BICHURIN, EG PULLEYBLANK: Dovezi chineze pentru datarea lui Kaniska, în documentele despre Kaniska, lucrare prezentată la conferința privitoare la datarea lui Kaniska, L., 20 - 22 aprilie 1960, ed. de L. BASHAM. Leiden 1968; E. ZÜRCHER: Yüeh-chih și Kaniska în sursele chineze (ibidem); N. Ja. BICHURIN (IAKINF): Собрание сведений о народах, обитавших в Средней Азии в древнейшие времена, (O colecție de informații despre popoarele care-au trăit în Asia Centrală în timpurile antice) II. Moscovaca - Leningrad 1950.
9 ZÜRCHER: op. cit. 360.
10 ZÜRCHER: op. cit., 364; A. F. P. HULSEWÉ: China în Asia Centrală. Etapa timpurie: 125 î.Hr.-23 d.Hr. Leiden 1979. (Sinica Leidensia, Vol. XIV.) 121 – 123.

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘNE ALE REGELUI «HERAIOS»                         153

Evoluția și durata existenței acestei situații, este necunoscută; devine clar doar că a existat mai devreme de anul 25 d.Hr.11 și că reprezintă o nouă etapă din istoria Yueh-chih numită de noi a “doua etapă”.
Cine-au fost yabghu, conducătorii acestor cinci principate sau districte, dintre care fiecare, asemenea regelui numit Marele Yueh-chih, și-au avut reședința în propriul district? Punctele de vedere existente existente trebuiesc împărțite în două grupuri, adică: 1. yabghu – nu sunt Yueh-chih; 12 2. yabghu – sunt Yueh-chih.
Textul cronicii Han-shu, luat izolat, permite ambele presupuneri. Concluzia logică din prima ipoteză (adică dacă yabghu - nu este Yueh-chih) va fi următoarea: Kadfises I, yabghu al unuia dintre cele cinci preincipate, nu a fost și Yueh-chih, ci un localnic sau un pre-Yueh-chih dinastic. Astfel, statul Imperiu Kușan creat de el nu-a fost inițial Yueh-chih. O astfel de concluzie, însă, ar contrazice sursele perioadei ulterioare și faptul că în ele imperiul Kusäna apare ca Yueh-chih. Concluzia logică la a doua presupunere (yabghu - este Yueh-chih) va însemna că exista o ierarhie în raport de Marele Yueh-chih, iar yabghu - respectiv șefii celor cinci triburi (principate) - erau într-o anumită dependență față de regele Marelui Yueh-chih, adică față de ansamblul unirii lor tribale. În acest caz, textul cronicii Han-shu ar însemna despre cei cinci yueh-chih yabghu că au primit cinci principate sau posesiuni pe teritoriul statului regatului Marelui Yueh-chih, dar practic sau formal, ei nu erau independenți.
Se poate foarte probabil presupune că inițial aceasta a fost o diviziune nomadă ale cărei teritorii, în conformitate cu adoptarea vieții și culturii sedentare, s-au fost transformate treptat în posesiuni mult mai definite.13 De-atunci când trimisul Chang Ch'ien vorbește despre cele cinci tabere și principate nomade, iar în Ta-hsia* el descrie chiar o situație diferită, putem presupune că delimitarea destul de exactă a taberelor nomade și chiar a mai multor posesiuni, a avut loc mai târziu, când acestea au format doar o provincie în timpul al celei de-a doua etape. Cu alte cuvinte, chiar și în mărturiile scurte și generale ale celor două surse scrise provenind din timpuri diferite - în raportul lui Chang Ch'ien și în Han-shu - se reflectă, fără îndoială, schimbări importante, dând astfel un rezumat despre cele două etape. Nu există nici o îndoială că schimbările trebuie să fi survenit și mai târziu și, prin urmare, reflectarea lor poate fi așteptată și în surse ulterioare.
Dacă ne uităm la următoarea a treia sursă scrisă - Hou Han-shu** (în această sursă, informațiile despre regiunile occidentale datează din 125 d.Hr.) dintr-un astfel de punct de vedere, non «static», se pare că aceasta nu contravine Hanului -shu și nu reprezintă o denaturare (așa cum a fost gândit de anumiți cercetători), ci pur și simplu reflectă o altă etapă nouă din istoria Yueh-chih numită de noi a treia etapă.
*Daxia Ta-Hsia sau Ta-Hia (în chineză: ; pinyin:  Dàxià) este numele dat în antichitate de dinastia Han teritoriului Bactriei, împărțit acum între nordul Afganistanului, sudul Tadjikistanului și Uzbekistanului .
11 E. PUI.LEYBI.ANK (op. Cit. 250—254) a demonstrat într-o formă convingătoare că pasajul privind cele cinci hsi-hou, pare a fi o inserție ulterioară din anii 74-75 d.Hr. și că reflectă situația acestor ani. Această inserție din urmă nu pare să fie obligatorie; inserția poate fi o informație suplimentară despre istoricul trecutului “apropiat”.
12 Cu privire la diferitele ipoteze despre originea lor în acest caz, a se vedea ZÜRCHER: op. cit., 365, nota 1; G. HALOUN: Zur Üetsi-Frage. [À propos despre o întrebare] ZDMG, Bd. 91, 1937, 257, nota 7.
13 Fără nici o îndoială, aceste tabere sau posesiuni nomade corespundeau pe de o parte atât fizico-geografic, cât și (judecând după existența capitalelor) cu regiunile istorice și culturale, ceea ce este important pentru localizare.
** Cartea de mai târziu a Han sau Hou Hanshu (în chineză simplificată: 汉书; în chineză
tradițională:
後漢書; pinyin: HOU HAN Shū ), este una dintre lucrările istorice chineze oficiale compilate de Fan Ye (în chineză simplificată: ; în chineză tradițională: ; pinyin: fàn yè, 398 - 445 ), folosind o serie de lucrări istorice și documente anterioare ca surse. Lucrarea acoperă istoria din Hanul de Est (25 - 220 d.Hr.).


154                                                      E. A. DAVIDOVICH
Însuși compilatorul Hou Han-shu a declarat că este interesat doar de situația din momentul înființării dinastiei Han de mai târziu, care este complet diferită de cea anterioară. Nu întâmplător, întreaga istorie timpurie a Marelui Yueh-Chih este limitată la el la două informații, adică: 1 războiul kușanilor cu Hsiung-nu [hunii] și 2 strămutarea în Ta-hsia [Daxia, Ta-Hsia, sau Ta-Hia]. Evenimentele de mai târziu au stat în sfera de interes direct a compilatorului Hou Han-shu: yabghu-ul Kușan i-a supus pe ceilalți patru yabghu, s-a declarat rege și a numit statul său Kușan. Până la momentul unificării, așadar, cele cinci principate conduse de Yueh-chih yabghu erau independente, nu exista o ierarhie și o subordonare în fața conducătorului Marelui Yueh-Chih. Foarte probabil, nu este întâmplător faptul că unificatorul nu a fost nici șeful Yueh-chih (în acest caz nu este menționat deloc), ci unul dintre cei cinci yabghu, iar forma unificării nu a fost întărirea puterii “centrale” a Marelui Yueh-chih, ci victoria unuia yabghu asupra celorlalți patru. Aceasta este noua situație descrisă în Hou Han-shu. Compilatorul cronicii Hou Han-shu, știe însă că aceste cinci principate au existat de mult timp, el chiar știe de cât timp au existat aceste cinci principate înainte de unire – adică de peste o sută de ani. Totuși pe cronicar nu îl interesează deloc modul în care aceste principate s-au constituit inițial (la momentul formării lor), deoarece aceste nuanțe ale trecutului sunt în afara interesului său cronologic. Astfel, afirmând  starea de fapt privind antichitatea acestor principate, scrie despre ele așa cum arătau înainte de unire. Acesta este motivul pentru care următoarea frază este foarte importantă: “yueh-chih și-a împărțit țara în cinci  hsi-hou (yabghu) .11
Astfel, în Han-shu* districtele guvernate de yabghu (originea yabghu nu este deloc definită de această sursă) erau supuse Marelui Yueh-chih. În Hou Han-shu*, țara Marelui Yueh-chih este împărțită în districte guvernate necondiționat de Yueh-chih yabghu, devenit independentă la acea vreme, când unul dintre yabghu i-a cucerit pe ceilalți patru. Cronicarul timpuriu vorbește despre “întregul” (stat al Marelui Yueh-chih) și despre “părțile” (posesiunile yabghu) subordonate acestuia. Pentru acea secțiune cronologică a timpului care-l interesează pe informatorul târziu, “părțile” au devenit atât de independente, iar detaliile trecutului fostei lor subordonări au devenit atât de îndepărtate, încât “întoarce” situația aproape de vremea sa (independența principatelor) în acest trecut și vorbește despre “împărțirea” statului între cei cinci yabghu. În spatele acestor informații diferite ale celor două surse, se poate observa în mod clar tendința de dezvoltare a statului încă întreg și nomad al Marelui Yueh-Chih, care adoptă deja o viață sedentară și cultură mai evoluată, avându-i ca subordonați pe Yueh-chih yabghu (a doua etapă), evoluând spre dizolvarea imperiului unificat în posesiuni independente ale yabghu (etapa a treia) .15
* Cartea de mai târziu Han sau Hou Hanshu
14 Traducerile acestei fraze importante despre împărțirea țării de PULLE YB LANK (op. cit., 247: “Au împărțit țara în cinci hsi-hou (yabghu ...”) și de ZÜRCHER (op. cit. 367 : «... și și-au împărțit țara în cele cinci hsi-hou (yabghu) ...») diferă în ceea ce privește dispunerea accentelor. Traducerea lui PULLEYBLANK oferă o abordare mult mai eficientă în privința celor cinci hsi-hou drept nume tribal (vezi mai jos).
15 Faptul că Hou Han-shu menționează capitala Marelui Yueh-Chili la sud de râu, nu contravine deloc concluziei despre dizolvarea țării în posesiuni independente. Existența unei capitale nu reprezintă o dovadă a forței și a semnificației puterii “centrale”. Cf. Chang Ch'ien: în Ta-hsia nu există nicidecum un conducător suprem, dar capitala este desemnată.

156                                                      E. A. DAVIDOVICH
Interpretarea propusă a rapoartelor celor trei surse ca reflecții ale celor trei etape din istoria Yueh-chih ne permite să vedem primul cuvânt - T VIANN ОVN TOE «al judecății» - al inscripției pe monedele din „Heraios” într-o nouă lumină și pentru a defini locul acestor tetradrahme din punctul de vedere al periodizării și al cronologiei relative. Caracterul “vasal” al acestui titlu remarcat de Kennedy (vezi mai jos) se încadrează bine în cadrul celei de-a doua etape (adică situația în conformitate cu izvorul scris al cronicii Han-shu) și pare a fi o traducere greacă foarte bună sau un echivalent al titlului hsi-hou (yabghu) în timpul acelei perioade lungi, când în cea de-a doua etapă, yabghu s-au aflat într-o fază diferită și schimbătoare de subordonare față de regele intitulat Marele Yueh-chih. O astfel de cronologie relativă în combinație cu toate celelalte date, poate de asemenea fi utilă și pentru cronologia absolută.
Al patrulea cuvânt dintre picioarele calului a ridicat o polemică gravă sub toate aspectele, iar această polemică nu s-a încheiat. Dintre variantele propuse pentru reconstrucția acestui cuvânt, le menționăm pe cele mai importante trei, de ex. 1) SAKA (fără a ține cont de al cincilea caracter beta sau fără o interpretare convingătoare a acestuia); 2) S AN AB - SANABOY; 3) SAKAPOY. Prima variantă poate fi considerată ca respinsă. Studiul unui material mai semnificativ a arătat că acest cuvânt este format uneori din șapte caractere (în cazul genitiv, ca inscripție întreagă), iar uneori din cinci caractere SAN AB, adică o formă formată din patru caractere (adică SAKA) este exclusă.
Cunningham a propus reconstrucția ortografiei ca SAN AB - SANABOY pe baza a șase monede din colecția sa (acestea sunt păstrate în prezent în Muzeul Britanic). Bataille a acceptat o ortografie analogă pe baza a opt tetradrahme (șapte în Muzeul Britanic și una în Cabinetul de Medalii din Paris), iar A. N. Zograf a susținut o astfel de lectură cu publicarea unor monede suplimentare17.
A treia variantă de ortografie și lectură a fost propusă de R. M. Ghirsh-man18 pe baza unei alte monede suplimentare, numită de el însuși drept “unică”. În această linie a legendei, există șapte personaje. Ea diferă de ortografia originală a celei de-a doua variante, în esență, doar în cel de-al cincilea caracter [de scriere], unde în locul [consoanei] beta există un alt caracter, propus de R. M. Ghirshman spre a fi citit ca “ro”.
17 Major General Sir Alexander CUNNINGHAM: Ancient Coinage of Indo Scythians, Maues - Monede ale regelui indo-scit Maues sau Heraus. NC, 1888, Ser. 3. Vol. VIII, Sec. offpt. p. 10; G. BATAILLE: Notes sur la numismatique des Koushans. Arethuso 1928. 19 ff. ; ZOGRAF: Монеты «Герая». 15 - 16.
18 R. GHIRSHMAN: Begram, recherches archéologiques et historiques sur les Koushans. Le Caire 1946. 109—112.

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘNE ALE REGELUI «HERAIOS»                         157
Are într-adevăr, în partea superioară, există o inflexiune care permite citirea “ro”, dar dedesubt, există o învârtire orizontală («a cărei origine – conform lui RM Ghirshman însuși - nu este clarificată»), ceea ce nu este deloc necesar pentru simbolul “ro”. Printre tetradrahmele publicate și nepublicate ale regelui “Heraios” cunoscute de noi, nu există niciuna cu o particularitate analogă a celui de-al cincilea caracter din acest cuvânt format din șapte litere. Ni se pare că acesta este mai degrabă rezultatul deficienței tehnice a matriței și din cauza abraziunii și fisurilor din partea inferioară a celui de-al cincilea caracter. În același timp, RM Ghirshman a propus ca tocmai caracterul “ro” să fie considerat ca original, iar caracterul “beta” existent de pe toate celelalte monede, ca o greșeală ulterioară a gravorilor de matrițe, ca și forma ciudată (rotația orizontală inutilă de mai jos) a originalului caracter “ro” ca o cauză a erorii lor. Pentru a susține această concluzie, el menționează încă două argumente, adică: 1) cel de-al cincilea personaj de pe tetradrahma cabinetului de medalii din Paris este scris astfel încât Bataille a ezitat între citirea simbolului “ro” și “beta” 2) natura cursivă a caracterului beta însuși, face ca această lectură să fie îndoielnică, pentru că ar trebui să ne așteptăm la un stil de scriere lapidară, în formă de literă capitală*.
Îndoielile lui Bataille au fost rezolvate deja de Zograf. În ceea ce privește forma cursivă a literei beta, totuși, trebuie să notăm următoarele:
Este foarte important ca acest personaj să nu aibă deloc aceeași formă pe monede diferite. Este suficient să examinați monedele tezaurului publicat (Pis. I - III) pentru a fi convins de acest fapt.
Pe monedele nr. 1, 2 și 8 este exprimată în mod clar «cursivitatea», forma caracterelor este rotundă, acest caracter este ceva mai voluminos (în special pe moneda nr. 8) în comparație cu celelalte din acest cuvânt. În schimb, forma literei beta pe monedele nr. 3 și 6, pe de altă parte, poate fi cu greu considerată cursivă, ea poate fi considerată aproape cursivă în cazurile (nr. 6) sau complet (nr. 3) drept lapidară. Forma caracterului beta pe tetradrahmele “Heraios” nr. 3 și 6, nu diferă de forma caracterului de pe multe monede Graeco-Bactriene și Kușane, de ex. în cuvântul BAΣIΛEΩΣ. Mai mult decât atât, examinând acest eșantion de monedă de rezervă, am descoperit pe o serie de monede ale “regelui fără nume” 19 că litera beta din primul cuvânt al inscripției are exact aceeași formă atât de acursivă ca pe tetradrahmele nr. 1 și 2 a regelui «Heraios». În același cuvânt, vedem forma clar cursivă a literei beta pe monedele de bronz bactriene, realizate după modelul tetradrahmelor regelui Heliocles I Dikaios [145 -130 î.Hr.]. Astfel, forma cursivă a celui de-al cincilea caracter din cuvântul discutat pe anumite tetradrahme ale regelui “Heraios” este în afară de orice îndoia că aceasta este exact litera beta și că nu reprezintă o eroare sau o deformare a caracterului “ro”.
În ceea ce privește a treia literă a acestui cuvânt, citită de autorii primei variante ca fiind (ΣАКА) și a treia variantă (ΣAKAPOY) a reconstrucției sale, nu N (nu), ci К (kappa), această lectură, pe lângă considerente conceptuale și intelectuale (despre care nu discutăm acum), s-a bazat pe date paleografice.
19 TIT, N-294. Găsit în districtul Hissar, RSS SS Tadjik.
* În scrierea de mână, de capitalele și majusculele desemnează o literă de o mai mare dimensiune decât litera curentă numită “minusculă”, utilizat fie ca inițială a cuvântului, fie pentru a pune evidențiază fraze sau cuvinte întregi.


158                                                      E. A. DAVlDOVICH
Al treilea caracter de pe tetradrahme are două forme, adică. N și И. Deja Gardner citea И-ul (ca pe litera rusă “и”) ca formă de bază, originală și o astfel de formă era adesea asumată de kappa pe ultimele monede bactriene și partiene.20 Acum, când s-a acumulat un material suficient de mare, această concluzie, din punct de vedere paleografic, pare a fi în întregime fictivă. Chiar dacă ne limităm doar la anumite tetradrahme ale tezaurului discutat, devine clar că nu există niciun motiv să privim litera И din cuvântul discutat drept cea originală și să n-o citim ca x (kappa).
Pentru o comparație ușoară, am inclus inscripțiile de pe monedele tezaurului din tabelul 2 și am dat o numerotare generală tuturor caracterelor.21
Să începem prin afirmația despre caracterul И și alternanța N - И ca fiind tipice nu numai cuvântului discutat (în care, conform numerotării generale din tabelul 2 acesta este caracterul 28: N pe monedele nr. 1, 2, 6 și 8; И pe monedele nr. 3, 4 și 7). Aceleași două forme apar în primul cuvânt (caracterele 5 și 6: NN în monedele nr. 1, 2, 5, 6, 7, 8; N în moneda nr. 3; И И numai pe moneda nr. 4), o lectură ce nu ridică nicio îndoială o identificăm aici, deoarece forma originală este exact N (nu), iar И este imaginea reflectată a lui nu. Ambele forme apar și în cel de-al treilea cuvânt (caracterul 23: N în monedele nr. 1, 2, 6, 7, 8; moneda nr. 3 și, de asemenea, pe moneda nr. 5 în caracterul 20), în care forma originală este, fără îndoială, și caracterul nu, i. e. N. Toate aceste exemple fac deja ele însele fundamentul paleografic al lecturii caracterului 28, drept К (kappa) este îndoielnic. Dar este și mai important ca în inscripția tetradrahmelor să apară caracterul К (caracterul 18) ca primul caracter al celui de-al treilea cuvânt. Și în fiecare caz, când a fost bine conservat pe monedele tezaurului (monedele nr. 1, 3, 6, a se vedea Pis. I —II), este un caracter K (kappa) scris destul de clar și corect. Și dacă pe tetradrahmele lui «Heraios», caracterul К (kappa) și-a păstrat încă scrierea [caligrafia] corectă, atunci nu există niciun motiv să ne îndoim în privința caracterului 28 din sursa sa este de fapt un N (nu) uneori asemănător unei flexiuni deformate în И. Cu alte cuvinte, pentru lecturile termenilor ΣAKA și ΣAKAPOY nici caracterul К (kappa) și nici caracterul P (ro) nu oferă nicio bază paleografică. În consecință, varianta ΣANAB - ΣANABOY rămâne cea mai autentică.
20 GARDNER: Catalog. . . , XLVII.
21 Pătratul gol din tabelul 2 indică faptul că acel caracter corespunzător, lipsește în inscripție. Caracterele complet șterse, sunt marcate cu trei linii paralele. În aceste cazuri, atunci când inscripțiile au fost păstrate foarte prost și nu se poate stabili cu certitudine, dacă anumite caractere au fost șterse sau nu au existat, atunci un semn de interogatoriu este pus în pătratul de pe figură. În tabelul 2 am oferit principalele caracteristici ale scrierii și poziției caracterelor, dar nu este absolut autentic pentru studiul acelor modificări care au avut loc pe exteriorul caracterelor, din cauza uzurii matrițelor sau a alte motive speciale.
Acta Antiqua Aeademiae Scicntiarum Hungarirae 28, 1980





160                                                      E. A. DAVIDOVICH
Întrebarea privitoare la semnificația acestui cuvânt nu a fost decisă și în esența sa, această circumstanță nu a fost examinată de specialiști. Ideea lui Zograf pare a fi foarte utilă (menționată și respinsă dintr-o dată de el) că acesta este un nume propriu de origine iraniană.22 Această idee a fost susținută energic de S. P. Tolstov, 23 respingând într-o formă convingătoare toate celelalte explicații. Absența acestui cuvânt pe obolii lui “Heraios” l-au pus în încurcătură pe Zograf, însă fără a fi un obstacol serios, deoarece inscripțiile monedelor chiar și păstrând aceleași denumiri și chiar mai multe denumiri diferite, erau frecvent diferite și nu conțineau întotdeauna nume proprii (cf. monedelor “regelui fără nume”). În același timp, trebuie menționat dinainte despre cuvântul “Sanab” ca și nume propriu, că nu hotărăște deloc problema celui de-al doilea cuvânt, HIAOY, al inscripției. Existența acelor două nume pe tetradrahme (în greacă “He-raios” și iranianul “Sanab”) n-ar trebui exclusă mecanic, deși studiul HIAOY ca parte constitutivă a titlului24 ar fi de asemenea foarte utilă.
În inscripția restaurată a tetradrahmelor lui «Heraios», nu acceptăm ordinea tradițională a cuvintelor, în măsura în care nu considerăm cuvântul de mai jos, de sub picioarele calului, ca fiind ultimul, ci cuvântul «Sanab» aflat între picioarele calului.
1.  TYIANNOYNTOΣ HIAOY KOIIANOY ΣANABOY «Din hotărâre (= yabghu) HIAOY Kușana Sanab».
2.  TYIANNOYNTOΣ HIAOY KOIIANOY ΣANAB, «Din hotărâre (= yabghu) HIAOY Kușana, Sanab».
Așa cum s-a menționat deja, există multe erori în inscripția tetradrahmelor “Heraios”, iar prima sarcină a cercetării a fost, desigur, să “desprindem” aceste erori, pentru a stabili scrierea originală și textul original. Prin urmare, erorile în sine n-au făcut obiectul unei examinări speciale. Particularitățile acestor erori și posibila lor frecvență, n-au fost analizate. Erorile au fost “așezate” mecanic datorită deformării treptate a inscripției. Uneori, au fost considerate implicit și alteori în mod explicit ca semn al analfabetismului gravorilor, iar alteori, de asemenea, ca falsuri grosolane.
O examinare mai atentă a acestor erori permite clasificarea lor, iar clasificarea sugerează o presupunere complet diferită în ceea ce privește motivele și originea acestor erori. Aici avem în vedere doar inscripțiile monedelor din tezaur (vezi tabelul 2 și piesele de la I la III).
Pe baza materialului tezaurului, aceste erori pot fi împărțite în cinci tipuri, numerotate cu cifre romane.
22 ZOGRAF: Монеты «Герая». 30-31.
23 S. P. TOLSTOV: К вопросу о монетах «Герая». [În problema monedelor lui Heraios] VDI 1939. Nr 2. 117.
24 Ibidem.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                         161
I. Scrierea inversă asemănătoare cu cea reflectată într-o oglindă, a caracterelor de scriere
a) N - И (vezi mai sus);
b) 

  din fiecare cuvânt (caracterele 4, 15, 22, 29);
II. Înlocuirea caracterelor și grupurilor de caractere necesare cu alte caractere și grupuri de caractere
a) О în locul lui N (caracterul 9 pe monedele nr. 1 la 7);
b) H în locul lui N (caracterul 11 pe moneda nr. 5);
c) Y în locul lui T (caracterul 10 pe moneda nr. 5);
d) О în locul lui H (caracterul 13 al monedei nr. 5);
e) Y în loc de
 (caracterul 15 de pe moneda 7);
f) О în locul lui II (caracterele 20 și 21 pe moneda nr. 7);
g) în locul grupului KOII (caracterele 18 la 21) pe moneda nr. 8 NNY;
III. Schimbarea caracterelor și a grupurilor de caractere25
a) pe moneda nr. 3 AI este gravat în locul literelor IA (caracterele 14 și 15);
b) pe moneda nr. 5 ИAII în locul lui IIАИ (caracterele 20 - 23);
c) pe moneda nr. 8 OB în locul literelor BO (caractere 30 și 31);
d) pe moneda nr. 5 caracterele de la 11 la 13 (părți din două cuvinte) sunt, de asemenea, rezultatul schimbării: ... НЕ//О ... în loc de ... ОΣ//Н ...;
IV. Omiterea caracterelor
a) О (caracterul 11 din moneda nr. 1);
b) N (caracterul 6 pe moneda nr. 3);
c) I complet și abreviat (caracterul 14 al monedelor nr. 1, 4, 5 și 7);
V. “Inversiuni” cu 90 °, 180 ° și alte divergențe din poziția corectă
a)  în locul lui N (caracterul 29 al monedei nr. 5);
b) Ʌ în locul caracterului A (caracterul 4 pe moneda nr. 3, caracterul 15 pe moneda nr. 1), este posibil “inversarea” lui Y cu 180 °;
c) caracterul 4 pe moneda nr. 6 - alfa, dar rămâne impresia că partea sa superioară formează aici capătul stâng al bazei, adică este inversat cu aproximativ 120 ° la 130 °. O poziție aproximativă este posibilă și în cazul caracterului 27 de pe moneda nr. 4.
“Monedele publicate oferă o variantă foarte interesantă de translocare a unei combinații deja eronate de caractere, nereprezentate în tezaur. Caracterele 8-10 din primul cuvânt, ar trebui să fie YNT, o eroare foarte frecventă (cu înlocuirea caracterului 9: în locul literei N, a se vedea monedele nr. 1 - 7 din tezaur) este YOT. Pe monedele publicate în acest loc (caracterele 8-10) găsim incizate literele TOY în loc de YOT. (Vezi CUNNINGHAM: Monede ..., 10, No. 4, Pl. Ill, 4; RB WHITEHEAD: Note asupra Indo-Grecilor, NC 1940. Ser. 5, No. 7g, 120, No. 17); ZOGRAF: Монеты «Герая», 34 (în redarea caracterului 8 cu ZOGRAF găsim Y, și ar trebui să fie T, vezi fotografia).

Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980



162                                                      E. A. DAVIDOVICH
d) un exemplu de divergență de la poziția corectă este caracterul 27 (alfa) de pe monedele nr. 2 și 3.
Primul cuvânt este scris corect numai pe moneda nr. 8; al doilea cuvânt pe monedele nr. 2 și 8 (dacă considerăm inscripția HIAOY drept corectă); al treilea și al patrulea cuvânt pe monedele nr. 1, 2 și 6. Dar nu există nici una dintre cele opt monede ale tezaurului, pe care inscripția nu ar conține anumite tipuri de erori.
S-a menționat deja că reversul tuturor celor opt monede a fost lovit cu matrițe diferite, adică. detaliile reprezentării cuplului om-cal și a zeiței Nike, sunt diferite; îndoirea părții arcuite a inscripției și dispunerea ei în comparație cu reprezentarea, sunt diferite; există o diferență între lungimea și dispunerea cuvântului inferior sub picioarele calului; și dispunerea și dimensiunea caracterelor celui de-al patrulea cuvânt între picioarele calului, sunt de asemenea diferite. Acum trebuie să adăugăm la aceasta și o altă caracteristică foarte importantă de știut - vezi arhiva de erori și tipurile de erori prezentate în mod individual pe fiecare monedă! Enumerăm aceste “stocuri” individuale de erori (omițând erorile de tipul I).
Moneda nr. 1: tipul II (caracterul 9) - (- tipul IV (caracterele 11 și 14) + tip V (caracterul 15).
Moneda nr. 2: tipul II (caracterul 9).
Moneda nr. 3: tipul II (caracterul 9) + tipul III (caracterele 14 și 15) + tipul IV (caracterul 6) + tipul V (caracterul 4).
Moneda nr. 4: tipul II (caracterul 9) + tipul IV (caracterul 14).
Moneda nr. 5: tipul II (caracterele 9 și 10) + tipul III (caracterele 20 la 23 și caracterele de la 11 la 13) + tipul IV (caracterul 14) + tipul V (caracterul 28).26
Moneda nr. 6: tipul II (caracterul 9).
Moneda nr. 7: tipul II (caracterele 9, 15, 20 și 21) + tipul IV (caracterul 14).
Moneda nr. 8: tipul II (caracterele 18 la 21) tipul III (caracterele 30 - 31).
Este important de subliniat faptul că nu numai inscripțiile au arătat un volum uriaș de erori de diferite tipuri, ci chiar și caracterele unice sau grupurile de caractere conține erori de mai multe tipuri. De exemplu, a fost preluat un caracter incorect (tipul II) și, de asemenea, un alt caracter a fost inversat (tipul V); sau a apărut un grup incorect de caractere, ca urmare a înlocuirii unui singur caracter (tipul II) și apoi au fost mutate în mod aleatoriu.
Dar care este originea acestor erori?
26 Pe moneda publicată de CUNNINGHAM, unde se citează inscripțiile care nu sunt în totalitate corecte, judecând după fotografie, există un set de erori complet similare (caracterul 31 О seamănă cu l, deoarece este deteriorată datorită reprezentării piciorului calului). Moneda lui CUNNINGHAM s-a păstrat prost, dar se pare că este mai probabil ca această monedă și cea cu numărul 6 al tezaurului, să fi fost bătute cu matrițe diferite. Numai tipul de set de erori este identic (vezi CUNNINGHAM: Monede ..., 10, nr. 5 PI. III, 6).
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980


PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       163
Desigur, fiecare matriță nouă pentru baterea monedelor a fost pregătită după un model și, în consecință, gravorul matriței putea repeta anumite erori accidentale ale modelului, dar putea să facă și unele erori separate. Astfel, erorile primul tip de matriță pot fi ușor explicate ca neglijență din partea gravorului matriței. Anumite înlocuiri, care se repetă mai ales în mod frecvent, ale anumitor caractere, pot fi considerate ca fiind “moștenite”, adică o parte a erorilor de tipul II (de exemplu, O în locul caracterului N, 9), etc. Dar, în mod evident, erorile tipurilor II până la V – formând un întreg și individualizând arhiva de erori din fiecare inscripție, vor fi înțelese dacă presupunem că pe matrițe inscripțiile nu au fost gravate individual, ci au fost incizate cu puansonuri cu anumite caractere.
Tehnica de perforare27 a simplificat și a accelerat pregătirea inscripțiilor dar - în același timp - a oferit și o posibilitate considerabilă de erori exact de tipurile II până la V. Simplitatea și avantajul tehnicii de perforare sunt evidente. Caracterul trebuie să aibă aceeași formă pe puanson ca mai târziu pe monedă, adică litera gravată cu puansonul nu implica utilizarea unei oglinzi ci reprezentarea era normală, stare de fapt facilitând psihologic munca gravorului. Dar, desigur, în privința tehnicii de executare, nu acesta este principalul lucru. Principalul lucru a fost că unul și același puanson putea fi folosit de mai multe ori. Caracterul gravat pe el o singură dată, ulterior a fost repetat pe mai multe matrițe, accelerând și facilitând pregătirea lor.
Gravorul matrițelor avea un set de puansonuri. La fel ca în setul tipografic modern, operat manual, a făcut aceleași erori. Modelul era întins înaintea gravorului la fel ca înaintea montatorului. El a luat caracterul corect, dar a inversat puansonul și astfel a fost făcută o eroare de tip V. El a luat corect caracterele 2 - 3, urmând unul după altul, dar a executat loviturile incorect și astfel a apărut o eroare de tipul III. El nu a luat același caracter și astfel a apărut o eroare de tip II etc. Și n-au existat “citiri de verificare”. Astfel, a apărut un set individual de erori de diferite tipuri. Doar erorile de tip I au fost erori în sensul strict al cuvântului. Acestea sunt erori comise în momentul pregătirii puansonului. Restul erorilor, cu formele standard ale caracterelor în sine, au fost erori de “cuvânt”.
Această explicație este susținută și de două observații. În primul rând, pe unele monede inscripțiile sunt dispuse în așa fel încât unele caractere se “opun” practic reprezentării și, într-o oarecare măsură, chiar deteriorează semnificația textului. Acest lucru se poate vedea clar la contactul caracterelor cu reprezentarea zeiței Nike, situată în dreptul capului călărețului, precum și cu reprezentarea capului și picioarelor calului. Menționăm câteva exemple concrete (a se vedea Pis. I-III).
27 Despre aplicarea tehnicii de perforare în vechime - a se vedea “Wörter-buch der Münzkunde”, od. de F. SCHRÖTTER. В. 1970. 538.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980




 164                                                     E. A. DAVIDOVICH
Moneda nr. 2: caracterele  7 și 13; moneda nr. 3: caracterele 5, 7, 10, 11, 13, 14 și 29; moneda nr. 4: caracterele 6 până la 8; moneda nr. 5: caracterele 26, 30 și 31 (caracterul 30 de mai jos nu iese din spatele reprezentării copitei); moneda nr. 6: caracterul 15; etc. Pe monedele nr. 2, caracterele 29 și 30 s-au “încrucișat” între ele. La gravarea directă pe matriță, gravorul ar fi putut evita cu ușurință aceste deficiențe cu o ușoară deplasare și reducere la scară.
În al doilea rând, la gravura individuală pe matriță, în cazul existenței unui “set” de puoansonuri, gravorul ar fi trebuit să efectueze un marcaj al arcului pe matriță pentru primele două cuvinte și marcarea unei linii drepte pentru al treilea cuvânt sub picioarele calului. Dacă [gravorul] ar fi gravat inscripția direct pe matriță, acest marcaj ar fi fost o bază exactă pentru el și atunci [gravorul] n-ar fi deteriorat [inscripțiile gravate]. În tehnica de perforare este mult mai complicat să observi un astfel de marcaj. Această considerație vorbește și în favoarea tehnicii de perforare, deoarece pe anumite monede acest marcaj este deteriorat considerabil. În această concepție, monedele nr. 6 și 8 sunt deosebit de caracteristice, fiindcă al treilea cuvânt gravat sub picioarele calului de pe moneda nr. 6 este dispus într-o formă “ondulantă”, în timp ce pe moneda nr. 8 este dispus în formă arcuită. Există deficiențe mai mici ale marcajului și la alte monede.28
Scrierea anumitor caractere în partea arcuită a inscripției, atrage atenția. De exemplu, caracterele H și N - И lărgindu-se uneori în sus - reprezentare corespunzând arcului - prin urmare, în faza timpurie, în mod explicit, aceste caractere au fost gravate fie direct pe matriță sau negativ (marcate pentru inscripția arcuită). Dar când caracterul И (moneda nr. 3, caracterul 23) se lărgește în sus în al treilea cuvânt liniar sub picioarele calului, atunci acesta vorbește în favoarea tehnicii de perforare (a fost utilizat un poinson marcat pentru inscripția arcuită) . Caracterul N în inscripția arcuită a tetradrahmei aparținând Cabinetului de Medalii din Paris,29 este și mai convingătoare. Acesta este caracterul 5, se extinde nu în sus, ci în jos! Este clar că puansonul a fost întors cu picioarele în sus (la 180 °) la fel ca și celelalte caractere (erorile de tip V) au fost întoarse.
Astfel, toate faptele și observațiile menționate, și în special prezența erorilor de tipul II până la V pe monede și individualitatea setului de erori de aceste tipuri pe diferitele monede ale tezaurului, fac concluzia foarte probabilă că inscripții pe matrițe pentru montarea reversului tetra-
28 Dimensiunile caracterelor și înălțimea lor sunt interesante. De obicei, înălțimea caracterelor din aceeași inscripție este aproape identică. Dar pe anumite monede, scrierea este foarte diferită, chiar și în cuvintele unice (a se vedea monedele nr. 4, 6 și altele). Deși acest lucru poate fi explicat și prin lipsa de experiență a gravorului matriței, totuși, trebuie menționat că este mai complicată menținerea înălțimii exacte a caracterelor la pregătirea unor incizii separate decât în ​​gravarea directă a matriței dacă tehnica implică punctuația. Tehnica de perforare, în cazul gravurii, pentru a fi pe deplin înțeleasă, nu poate fi restrânsă asupra câtorva aspecte ci doar împreună cu faptele și concepțiile anterioare mult mai importante, dobândind o anumită semnificație.
29 GHIRSHMAN: Begram. . . , Pl. XXIII, 5.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       165
drahmele “Heraios” nu au fost gravate individual pe fiecare matriță, ci ștampilate pe matrițe cu seturi de puansonuri30.
Din punct de vedere paleografic, în inscripțiile monedelor tezaurului, caracterul beta este cel mai interesant, deoarece oferă variante de la cursiv până la formele aproape perfect lapidare (vezi mai sus). Celelalte caractere ale monedelor prezintă o scriere mai curând standardizată pentru acest grup de monede cunoscute deja din publicații (Tabelul 3) .31



Formele de bază ale caracterelor de pe tetradrahmele tezaurului
Tetradrahmele tezaurului, nu prezintă alte transformări sau diferențe ale caracterelor, cu excepția, poate, a scrierii particulare (cu “cârlig”) a caracterului 14 pe moneda nr. 2, care - la prima vedere - ar putea susține citirea caracterului ca fiind “ro”, pe de altă parte, ar susține citirea întregului cuvânt ca fiind “Heraios”. Dar trebuie să examinăm cu atenție acest “cârlig” (Pl. I, 2).
30 Printre altele, am examinat în acest context obolii “Euoratidelor” prelucrați în Bactria și care se găsesc în Tadjikistanul de Sud. Doi oboli nepublicați (inediți) găsiți în cimitirul din Tup-khana lângă Hissai '(săpăturile din anul 1961, mormântul 96 și excavațiile din 1971, mormântul 3) ne conving că inscripțiile de pe matrița inversă au fost pregătite exact cu ajutorul unor puansoni .
31 Variația caligrafică mică (care nu este luată în considerare în tabelul 3) este uneori rezultatul inclinării către stânga sau spre dreapta (în special în inscripțiile arcuite) și a unei anumite particularități a “scrierii”, iar uneori ca rezultat al uzurii matrițelor sau a puansoanelor. Numele grecești ale ultimelor două caractere și caracterele compuse nu sunt prezentate în tabelul 3: lectura finală a caracterului 14 de pe tetradrahme nu a fost stabilită, iar caracterele 20—21 au servit pentru redarea sunetului ș.


Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 19



 166                                                      E. A. DAVIDOVICH
Între caracterul 13 și personajul 15 există un spațiu prea mic pentru caracterul 14, este să zicem “lipit” de alfa (la caracterul 15) și își repetă scrierea. Se pare că acesta este cazul când puansonul la gravarea ccracterului 15 (aljiha) a fost fie pur și simplu dezlipit sau imprimat de două ori (după primul eșec, când nu avea forma definitivă), în urma căruia “partea stângă” a caracterului 15, adică alfa în matriță și ulterior și pe monedă au apărut practic duplicate formând “cârligul” menționat mai sus. Dacă este așa, atunci pe moneda nr. 2 caracterul 14 este pur și simplu lăsat în afara, ceea ce este foarte tipic pentru acest cuvânt pe tetradrahmele lui “Heraios” .32.
Este interesant de remarcat redarea celor două variante ale consoanei s (caracterele 20 și 21), adică cu două linii drepte gravate sau cu două linii paralele ușor îndoite. Aceste linii sunt așezate atât de aproape încât vizual sunt percepute ca un singur caracter. În literatura de specialitate despre obolii lui “Heraios” sunt prezentate aceste forme și, de asemenea, două combinații care unesc ambele scrieri I( și P( unde primul caracter al acestui sunet cu două trăsături în contururi, este uneori un ro clar). Afirmația lui A. M. Mandelshtam potrivit căruia pe obolii lui “Heraios” pentru redarea sunetului, s-a folosit și kappa, exemplul înregistrat33, este o simplă neînțelegere. Întreaga inscripție formată din două rânduri este citită de A.M. Mandelshtam după cum urmează: 34 [? ] A [??] OY [K]OKANOY. Moneda a fost găsită în sudul Tadjikistanului și este păstrată în IIT. Am examinat-o cu atenție, iar inscripția are următoarea formă (Pl. III, 9): HAǀOY [K] OИAI(OY. Aici, în ambele cuvinte apar erori de tipul III, adică schimbarea caracterelor. În primul cuvânt în locul cuvântului HAǀOY, trebuie să punem HǀAOY (la care literă, în acest caz, îndoirea paralelă a celui de-al doilea și al treia caracter, corespund foarte bine); în al doilea cuvânt în locul lui [K]OИAǀ(OY trebuie să punem [K]. În consecință, sunetul este redat și aici cu una dintre variantele combinației obișnuite de caractere. Și natura intrinsecă a erorilor  în inscripția obolului, permite presupunerea că tehnica de perforare a pregătirii inscripțiilor din matriță a fost folosită atât pentru obolii lui “Heraios” cât și pentru tetradrahmele sale.
Pentru a arăta că monedele au devenit surse importante pentru istoria politică și economică, trebuie să elucidăm propria lor “biografie”. În ceea ce privește inscrițiiile din tetradrahmele “Heraios”, nu există încă lecturi și traduceri convingătoare și lipsite de ambiguitate acceptate de toată lumea. Tezaurul de tetradrahme din Tadjikistan nu furnizează materiale suplimentare speciale pentru aceasta.
32 Cf. monedelor nr. 1, 4, б, 7.
33 A. M. MANDELSHTAM: Об одном оболе «Герая». EV, 14 (1961) 54.
34 Pe baza acestei lecturi a primului cuvânt și, de asemenea, a scrierii aceluiași cuvânt pe obolul publicat de ZOGRAF (Монеты «Герая», 6), G. A. PUGACHENKOVA a presupus că obolii și tetradrahmele ar fi fost bătute de doi conducători diferiți, adică obolii succesorului sau predecesorului lui «Heraios» (К иконографии Герая 13.). Esența erorilor (translocarea caracterelor) atât pe tetradrahme, cât și (a se vedea mai jos) pe oboli, care urmează să fie identificată la tehnica de perforare a pregătirii inscripțiilor în matriță, îndepărtează presupunerea cercetătoarei PUGACHENKOVA.

Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980


PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       167
Dar monedele au susținut varianta inițială a acestei inscripții pe tetradrahme, au făcut posibilă clasificarea erorilor și a diferitelor lecturi, iar pe baza acestei clasificări a fost explicată și caracteristica specifică, motivele și originea erorilor ca fiind generate de tehnica de perforare, a pregătirii inscripțiilor de matrițe.
În “biografia” monedelor lui “Heraios” există încă o serie de “pete albe”, cum ar fi cronologia, genealogia și locul de batere.
În prezent, locul în care au fost bătute monedele “Heraios”. Fondul monetar realizat în Bactria,35 generează cele mai mici dispute. Concluzia se bazează pe compararea a trei circumstanțe, adică: absența scrierii kharoșthi în inscripții, standardul esențialmente de greutate atic, locul descoperirilor monedelor. Încercările de a “face să iasă” matrițele lui “Heraios” din limitele Bactriei, nu sunt susținute de niciun fapt36.
Trebuie evaluat cu rezervă că monedele confecționate din metale prețioase ar putea fi scoase departe de granițele locurilor unde au fost bătute. Descoperirile izolate și sporadice ale monedelor de argint de înaltă calitate, nu conturează deloc granițele districtelor care le-a emis și necesită o mare prudență. Punctele de identificare a monedelor lui “Heraios”, sunt acum înregistrate de la Taxila la Tașkent.37 Prin urmare, doar o înregistrare generală a locurilor de proveniență a monede de argint bătute de “Heraios” ar putea fi considerată o sursă de încredere. Până în ultimul timp, însă, cercetătorii au avut informații doar despre descoperiri izolate și împrăștiate teritorial. Numărul acestora poate fi acum crescut considerabil, în condițiile existenței deja a trei descoperiri pe teritoriul Tadjikistanului de Sud. Am menționat deja obolul lui “Heraios” de pe locul sitului Kei-Kobad-shah.38 Patru oboli ai lui “Heraios” au fost găsiți în 1972 de arheologul B. A. Litvinskiy la săpăturile necropolei (două exemplare în structura funerară II) și în Gorodishche (două exemplare) din Shah Tepe, lângă malurile râului Pyanj (districtul Shaartuz) .39 Și, în sfârșit, tezaurul de tetradrahme publicat.

Харьковская область ВСЮР на карте

33 Există două puncte de vedere cu privire la întrebarea: ce teritoriu a fost numit în antichitate Bactria? 1) Prima opinie o localizează la sud de Amu Darya sau,
2) A doua opinie o localizează la de asemenea, la nordul acestui râu, adică cuprinzând Uzbekistanul de sud și Tadjikistanul de sud. Aici și mai târziu, acceptăm a doua variantă.
38 Teritoriul de la sud de Hindu Kuș a fost deja exclus în mod convingător. Există, totuși, încercări de a localiza site-urile deținând monedele “Heraios”, dincolo de granițele Bactriei, la nord și nord-vest de ea. S. P. TOLSTOV a propus, chiar ca ipoteză, de exemplu, mai întâi Chorasmia sau Kușniya de pe Zerafshan (VDI, 1939. No. 2. 119), apoi Sogdiana sau Bactria (Древний Хорезм. Moscova 1948. 181) și din nou Kusâniya de pe Zerafshan (По следам древнехорезмийсии динов.). Aceste ipoteze nu se bazează pe fapte, partea constitutivă a concepției este că “Heraios” este un vasal al regelui Kangang-Chii. PUGACHENKOVA a subliniat în mod convingător că amplasarea monedelor lui “Heraios” în Kușaniya după cum susține Zerafshan, este nefondată (К иконографии Герая. 131, 134—135).
37 Este adevărat, descoperirea din Tașkent a fost primită cu dubitare (PUGACHENKOVA: К иконографии Герая. 131).
38 MANDELSHTAM: Об одном оболе «Герая». 53 - 54.
39 Acești oboli fac obiectul unei publicații speciale.
40 ZOGRAF: Монеты «Герая». 34-35.

Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980


168                                                      E. A. DAVlDOVICH

Astfel, Bactria de Nord (orașul Termez40 și trei situri din sudul Tadjikistanului) au oferit deja patru apariții compacte ale monedelor “Heraios” .41 Numărul total de monede din aceste patru locuri este acum paisprezece (cinci oboli și nouă tetradrahme), dar au existat mai multe, deoarece grămada de tetradrahme din Tadjikistan nu a fost încă colectată în întregime.
Desigur, acest lucru nu oferă o bază fermă pentru a afirma că menta care emite monedele „Heraios” se afla exact în Bactria de Nord. Dar zdruncină punctul de vedere destul de larg răspândit și ne întemeiat (la care, de altfel, și Zograf a aderat), că monedele “Heraios” au fost prelucrate în sudul Bactriei (în nordul Afganistanului). Dacă nu dorim să supraestimăm faptele în favoarea concepției, atunci se poate afirma destul de obiectiv că noile descoperiri monetare dovedesc, fără îndoială, că monedele “Heraios” au fost într-adevăr bătute în Bactria. Intrinsec monezile nu răspund la două întrebări importante, adică: dacă au provenit de la un atelier sau de la mai multe ateliere monetare; în consecință, locul de prelucrare al monedelor “Heraios” a fost în Bactria de Nord, sau atât în ​​nordul, cât și în sudul Bactriei? Pentru a răspunde la aceste întrebări, înregistrarea descoperirilor monedelor este, aparent, insuficientă, tocmai pentru că monedele sunt din argint.
Truismul concluziei despre originea bacteriană (și de preferință a Bactriei de nord) a monedelor lui “Heraios” aruncă o nouă lumină în problematica celor cinci hsi-hou, adică a celor cinci raioane sau posesiuni ale Yueh-chih yabghu. Localizarea acestor tezaure a atras atenția celor mai importanți savanți în mai multe rânduri și a ridicat o serie de ipoteze. Kusäna hsi-hou, de exemplu, a fost localizată în diferite locuri de la valea Kașkadaria, până la Badakhshan (Badakhshan este o regiune istorică care cuprinde părți din ceea ce este acum nord-estul Afganistanului, estul Tadjikistanului și județul Tashkurgan din China) și Kafiristan (regiune istorică care a cuprins actuala provincie Nuristan din Afganistan și împrejurimile sale), 43 dar în afara granițelor statului Marelui Yueh-chih, care au fost stabilit în a doua etapă (conform cronologia noastră) și a ocupat teritoriul Bactriei (la nord și la sud de Amu Darya). Datele privind locul monetăriei unde s-au prelucrat monedele “Heraios” nu lasă nicio îndoială că principatele kușane hsi-hou erau situate exact pe teritoriul Bactriei.
41 Unul dintre obolii lui “Heraios” din colecția regretatului istoric și cercetător al regiunii A. E. MAJI este păstrat acum în RMT (1-1884 / 2). Nu a fost publicată, iar site-ul acestei descoperiri nu este cunoscut.
42 Datele săpăturilor arheologice au condus-o pe PUGACHENKOVA la concluzia că posesiunea principală a Kușanului înainte de întemeierea imperiului, era exact Bactria de Nord: “Sub stăpânirea lui„ Heraios ”, Khalchayan (este situat în valea Surkhan Darya, un afluent nordic al Oxusului (modernul Amu Darya) a jucat, evident, rolul, dacă nu chiar al capitalei, atunci ca reședință principală a regelui, de îndată ce o compoziție sculpturală a clădirii palatului a fost dedicată glorificării “clanului lui Heraios” (К иконографии Герая. 132-1313).
43 Un rezumat al datelor a se vedea A. M. MANDELSHTAM: Материалы к историко-географи-ческому обзору Памира и припамирских областей с древнейшнх времен д. н. э., Тру-ды АН Тадж ССР, 53 (1957) 62—64. Baza pentru identificarea locației și metoda de cercetare, este asemănarea fonetică și datele unei surse ulterioare (Pei-shih). În legătură cu acest fapt juridic, MANDELSHTAM (fără a ține cont nici măcar de activitatea cercetătorului ZOGBAF și de datele numerice) a manifestat o îndoială destul de sobră cu privire la identitatea deplină a datelor din Pei-shih și a surselor anterioare, și în special în ceea ce privește amplasarea kușanilor.
Acta Antiqua Aeademiae Scicntiarum Hungarirae 28, 1980


PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       169
Încercările anterioare de localizare a așezării sale nu s-au putut încă baza pe datele monedelor, pe situația istorică generală, sau pe cronologia Yueh-chih, înainte de înființarea imperiului Kușan (deoarece acestea sunt descrise pe baza a trei surse, vezi: Chang Ch'ien, Han-shu și Hou Han-shu, a se vedea mai sus pp. 153 - 155) nu au fost luate în considerare de către aceștia. Trebuie adăugat că celelalte patru hsi-hou ar trebui să fie, de asemenea, căutate și amplasate în acele granițele statului Marelui Yueh-Chih, așa cum erau în a doua etapă (când hsiong nu le erau încă vasali) și au continuat să existe în a treia etapă, deoarece expansiunea a început deja sub Kadphises I, adică după unificarea celor cinci posesiuni.44
Una dintre cele mai complicate și încă nedefinitiv rezolvate probeme, este momentul de baterii tetradrahmelor “Heraios”. După cea mai fundamentală cercetare a lui Zograf (în 1937) care, pe baza unei analize comparative a unui număr mare de date relevante, a datat monedele lui “Heraios” până la mijlocul sau chiar în trimestrul al doilea din secolul 1. î.Hr., și a menționat și o serie de argumente împotriva datei anterioare și ulterioare propuse înaintea lui (în limitele intervalului 128 î.Hr. până la 100 d.Hr.) și a găsit adepți în această problemă a datării. În lucrările mai multor autori a apărut din nou tendința de datare a acestor monede într-o perioadă ulterioară. Totuși, aceasta este doar o tendință, deoarece metoda și concluziile Zograf nu sunt respinse, de noile metode și de fapte juridice, dar apar date noi, de regulă, sub formă de “apendice” la concepțiile deja formulate “definitiv”.45
Primul tezaur al tetradrahmelor lui “Heraios” în sine nu rezolvă problema datării lor. Dar anumite observații făcute în cursul studiului tezaurului pot fi foarte utile în acest sens.
Forma și execuția tetradrahmelor “Heraios” merită o atenție deosebită. Zograf a avut în vedere această împrejurare în datarea monedelor “Heraios”, adică. “În câmpul execuției tetradrahmelor “Heraios ”cu cercul lor bine conturat, cu o suprafață aproape plană pe ambele părți și chiar, marginea simplă, sunt  departe de tetradrahmele bactriene, la fel ca toate monedele eleniste din secolele III. și II. î.Hr. arătând clar o ușoară bombare [concavitate] pe avers și o formă convexă pe revers cu o margine ascuțită ».46
44 Cf. corectării din Hou Han-shu în legătură cu al cincilea hsi-hou, menționat în Han-shu (ZÜRCHER: op. cit., 367 - 368), precum și celelalte date despre începutul cuceririlor regatului Kușan (ibidem, 367).
45 Menționăm câteva exemple excelente. R. M. GHIRSHMAN (1946): ultimul sfert al secolului I î. Hr. (Begram., 112; este adevărat că GHIRSHMAN nu a avut posibilitatea de a folosi opera lui ZOGRAF); I. M. DIAKONOV (1950): secolul I d. Hr., de la începutul acestui secol (M. M. DIAKONOV: Работы Кафирнмганского отряда, МИА 15. 1950. 174–175); BHASKAR CHATTOPADHYAY în 1967 (Epoca Kușană., 15): ultimul sfert al secolului I î. Hr.; D. W. MACDOWALL - N. G. WILSON în 1970 (Referințele despre Kușan în Periplu și alte dovezi numismatice suplimentare pentru datarea sa. NC 1970. Ser. 7. Vol. X. 227 in folium): “Heraios” este identic cu “Regele fără nume”, monedele sale erau bătute în perioada dintre domnia regilor Kușani Kadphises I și Kadphises II.
46 ZOGRAF: Монеты «Гераян. 22, 24.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

170                                                      E. A. DAVIDOVICH
Mai jos, Zograf subliniază încă o dată că tetradrahmele “Heraios” și cele ale conducătorilor bactrieni de mai târziu diferă “puternic”  în execuția lor.47
Cu toate acestea, este departe de a fi așa. R. B. Whitehead, dimpotrivă, a remarcat că moneda publicată de el nu se distinge prin forma ei plată, ci prin reversul concav. 48 Același lucru se poate spune și despre șase (din cele opt) monede ale tezaurului discutat aici. Gradul de bombare al aversului și concavitatea reversului, sunt diferite, dar există, iar marginile tuturor celor șase monede nu sunt egale, ci chiar tăioase.49 Astfel, această caracteristică esențială - executarea tetradrahmelor - nu separă deloc («brusc») monedele heleniste din secolele III și II î.Hr. (inclusiv cele greco-bactriene) și tetradrahmele “Heraios”. Dimpotrivă, tetradrahmele “Heraios” prin modul executării lor, se aseamănă îndeaproape cu monedele Greco-Bactriene, dar aceste caracteristici tipice ale acestora din urmă - ca să spunem așa - se estompează în ele. Această circumstanță este esențială pentru datarea absolută și relativă a tetradrahmelor “Heraios”, în special în legătură cu tendința de a le data într-o perioadă ulterioară deja menționată.
Standardul și greutatea tetradrahmelor “Heraios” sunt foarte importante. Șapte monede ale tezaurului au fost testate, standardul a 6 monede a fost de 800 (testarea a fost făcută la Moscova, în GIM), iar standardul unei monede a fost 873 (testarea a fost făcută de testatorul de monede al Oficiului de Standardizare - Control din Tașkent). Deocamdată nu discutăm despre o anumită diferență, notăm doar aspectele principale, adică tetradrahmele “Heraios” au fost realizate din argint de înaltă calitate, argintul din ele este într-o concentrație de aproximativ 80% sau peste 80%. Acesta este un fapt esențial foarte important pe fundalul caracteristicilor dezvoltării monedei în Bactria și în anumite teritorii învecinate, după căderea Regatului Graeco-Bactrian și înainte de reforma conducătorului Kușan Kadphises II.
Greutatea tuturor celor 8 monede ale tezaurului este mare (tabelul 4), dă un grup de pact în limitele de 15,2 la 16 grame.
Nu este posibilă determinarea greutății medii a tuturor acestor monede cu metoda grafică (histogramă). Greutatea aritmetică medie a celor opt monede ale tezaurului este de 15,56 g. Acest număr, în cazul dat, este convingător, întrucât monedele tezaurului nu prezintă diferențe de greutate neașteptate și, așa cum s-a menționat deja, sunt destul de compacte în ceea ce privește greutatea.
47 Ibidem. 25.
48 WHITEHEAD: Note. . . , 122.
49 Întrucât printre tetradrahme apar ambele variante, adică: cele plate cu margini simple, și cele convexe-concave cu margini ascuțite, din acest punct de vedere este absolut inutil să se examineze tetradrahmele “Heraios” păstrate în alte muzee, în special în bogata colecție a Muzeului Britanic. Anumite monede din cele publicate de CUNNINGHAM (Monede., Pl. III. Nr. 3—4) trezesc interesul nostru: judecând din fotografii, ascuțirea marginilor și execuția convexă-concavă sunt exact aceleași identificate în original.

Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       169
TABELUL 4
GREUTATEA ȘI STANDARDUL TETRADRAHMELOR DIN TEZAUR


Greutatea tetradrahmelor “Heraios”, ca sursă pentru datarea lor, a fost studiată în detaliu de Zograf. Lucrând cu greutatea a zece monede, a primit următoarele date: valorile extreme sunt de 11,95 g. și 15,67 g., iar greutatea medie este de 13,93 g. Pornind de la presupunerea că modificările de greutate (greutatea medie, amplitudinea fluctuațiilor în greutate, cantitatea de exemplare cu greutăți mici sub 14 g.), identificată în mai multe state estice s-a petrecut în mod sincronizat, A. N. Zograf a ajuns la concluzie că tetradrahmele lui «Heraios» se potrivesc cel mai îndeaproape cu tetradrahmele lui Orodes I (57 - 37. î.Hr.) și cu emisiunea monetară romană din Antiohia (47 - 20. î.Hr.). 50
Tezaurul va schimba concepția despre greutatea tetradrahmelor lui “Heraios”? Cu siguranță, deși întrebarea nu este deloc simplă, ea nu poate fi examinată momentan în întreaga sa amploare. În primul rând, trebuie să elucidăm faptele în sine vizând greutatea ridicată a tuturor monedelor conținute în tezaur, a “compactității” lor în greutate și, în consecință, a greutății lor medii înalte “cu tezaurul”. Această caracteristică a tezaurului poate reflecta fie imaginea de ansamblu a tuturor emisiunilor monetare sau frecvența monedelor și circulația banilor. Întrucât gama generală a fluctuației de greutate a tetradrahmelor “Heraios” este foarte largă (acum este și mai largă, până la 4,14 g .: de la 11,86 g. la 16,00 g.), Se poate presupune că proprietarul tezaurului a selectat special monedele cu o greutate mare. Nu se poate exclude însă posibilitatea ca “Heraios” personal să fi schimbat standardul de greutate ca și limitele medii de greutate la momentul noii emisiuni monetare de tetradrahme. Acest lucru ar însemna că într-o etapă tetradrahmele au avut o greutate mare, iar limitele medii de greutate au fost relativ mici (fluctuațiile de greutate au fost în limitele de 1 g. sau puțin mai mari), iar într-o altă etapă au fost de greutate mai mică și cu o scală foarte mare de fluctuație a greutății (peste două g.). Dacă este așa, atunci metoda propusă de Zograf pentru studiul greutății tetradrahmelor “Heraios” pentru datarea lor este inacceptabilă, deoarece va fi necesar să se studieze și să se compare nu greutatea medie generală a tuturor tetradrahmelor și nu gama generală a fluctuațiilor greutăților lor, ci două greutăți medii și două intervale ale fluctuațiilor de greutate.
50 ZOGRAF: Монеты «Герая», 21 - 23. În prezent, se crede că Orodes ÍI a domnit în acești ani.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

172                                                      E. A. DAVIDOVICH

Acum știm greutatea a 23 de tetradrahme ale regelui “Heraios” .51 Histograma (tabelul 5) pare să vorbească în favoarea a exact două etape în emisiunile monetare a tetradrahmelor lui «Heraios». În acest caz, tezaurul ar reflecta una dintre cele două etape de emitere a monedelor și circulația banilor. Deocamdată aceasta este o ipoteză de lucru. O posibilă metodă de control este legarea greutății monedelor cu toate celelalte caracteristici ale acestora, de exemplu: 1 testarea standardului de finețe, 2 execuție și cu 3 caracteristicile variantelor, precum și cu 4 caracteristicile stilistice ale reprezentării, 5 erorilor, precum și cu 5 “seturile” de tipuri de erori din inscripții etc. Este de asemenea esențial să se compare greutatea tetradrahmelor lui «Heraios» cu greutatea obolilor săi și, de asemenea, cu greutatea altor monede prelucrate și introduse în circulație pe teritoriul Bactriei după cucerirea ei de către Yueh-chih. Acest lucru depășește deja cadrul sarcinilor din prezenta publicație, dar este important să subliniem că presupunerea despre existența a două «etape de greutate» în baterea și circulația tetradrahmelor “Heraios” și necesitatea găsirii unei metode pentru controlul acestei ipoteze, sunt solicitate exact de tezaurul discutat. Și în funcție de situație, dacă apare o compactitate a greutăților mari (15,2 g. până la 16,0 g.) din cele opt monede ale tezaurului și dacă greutatea lor medie (15,56 g.) este rezultatul unui accident (selecția întreprinsă de către proprietar) sau rezultatul regularității (baterea monedei și politica de emisiune monetară), aceste date statistice despre greutatea monedelor sunt diferite, dar în ambele cazuri, reprezintă o sursă suplimentară pentru datarea absolută și relativă a monedelor “Heraios”.
Un alt fapt este de asemenea interesant de știut: toate cele opt tetradrahme ale tezaurului au fost realizate cu diferite matrițe. Majoritatea monedelor publicate mai înainte - în măsura în care se poate judeca din fotografii - au fost imprimate cu diferite matrițe. Presupunerea poate fi exprimată doar despre anumite exemplare prelucrate cu aceleași matrițe.52 Numărul mic de tetradrahme ale regelui “Heraios” cunoscute în prezent, nu trebuie să conducă la o greșeală, adică emisiunea lor monetară a fost foarte numeroasă, ceea ce se arată exact prin numărul semnificativ de mare de matrițe utilizate pentru baterea unui număr atât de mic de monede cunoscute până acum.
51 Greutatea a nouă tetradrahme ale Muzeului Britanic (1 exemplar publicat de P. GARDNER; 1 exemplar de H. N. WRIGHT și 7 exemplare de CUNNINGHAM) mi-a fost comunicată de D. W. MACDOWALL, fapt pentru care îi sunt foarte recunoscător. În publicații, dintre toate monedele deținute de Muzeului Britanic, a fost menționată doar greutatea unei părți dintre acestea. Anumite date greutatea monezilor au fost preluate din publicațiile WHITEHEAD și ZOGRAF, greutatea specimenului din MIUZ (N-16/4) și cea a celor opt exemplare din tezaur, a fost adăugată.
52 Dăm câteva exemple: reversul monedei nr. 5 a tezaurului și a monedei nr. 5 a lui CUNNINGHAM au fost executate cu o singură matriță; reversul monedei găsite în Termez (ZOGRAF: Монеты., 34) și cel al monedei nr. 4 a lui CUNNINGHAM etc. au fost, de asemenea, turnate cu aceeași matriță.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980









PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       173
TABELUL 5
GREUTATEA A 23 DE TETRADRAHME ALE LUI «HERAIOS»
(cercurile negre reprezintă monedele tezaurului)


Greutatea în
grame
Monede
Greutatea în
grame
Monede
16,0
15,9
15,8
15,7
15,6
15,5
15,4
15,3
15,2
15,1
15,0
14,9
14,8
14,7
14,6
14,4
14,4
14,3
14,2
14,1
14,0
●○

●●
●○

●●
●○
○○









13,9
13,8
13,7
13,6
13,5
13,4
13,3
13,2
13,1
13,0
12,9
12,8
12,7
12,6
12,5
12,4
12,3
12,2
12,1
12,0
11,9
















○○


Acest fapt, examinat nu dintr-o perspectivă izolată, ci împreună cu greutatea și finețea tetradrahmelor de argint ale regelui “Heraios”, precum și cu originea lor indubitabil bactriană, arată clar că pe teritoriul Bactriei, la momentul prelucrării lor, acolo era o cantitate suficientă de argint (în metal sau în monede vechi). Starea favorabilă a rezervelor de argint din Bactria sub “Heraios” și baterea intensivă a monedelor sale sunt, de asemenea, fapte care sunt foarte importante pentru datarea lor, luând în considerare reforma financiară a lui Kadphises II [Kujula Kadphises 30 d.Hr. - 80 d.Hr].
Este adevărat că Macdowall și Wilson susțin că “selecția” de monezilor de către “Heraios” pentru baterea monedelor nu are o semnificație pentru datare. În opinia lor, selecția monedelor destinate topirii (cupru, argint fin, bilon*) de către conducători (sunt date exemple) depindea în totalitate de accesibilitatea minelor bogate de argint din Panjshir.53
* Bilonul este un aliaj de cupru cu foarte puțin argint, rar aur, uneori chiar și staniu, plumb și zinc. O mare cantitate de monede de bilon au fost bătute în Imperiul Roman (de exemplu, antoninienii din secolul al III-lea d. Hr.). Sub aceeași denumire, de bilon, este cunoscut și aliajul de plumb cu argint folosit pentru unele monede bizantine din secolele al XI-lea - al XII-lea d. Hr.
53 MACDOWALL —WILSON: Referința, 225 in folium.

Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 21, 1980

174                                                      E. A. DAVIDOVICH
Ca urmare, trebuie explicat: 1) din ce motiv Kadphises II (considerat ca moștenitorul direct al lui “Heraios”, identificat cu “Regele fără nume”), căruia minele de Panjshir (dacă funcționau) îi erau cu siguranță accesibile, a refuzat complet la emisiunile monetare de argint și 2) subsecvent, din ce motiv împărații Imperiului Kușan nu s-au întors niciodată la argint. Problema “selecției” metalului pentru emisiunile monetare nu ar trebui să fie deci tranșată în mod unilateral și simplificat. Această “selecție” depinde de interrelația mai multor motive: economice, politice, psihologice și, uneori, și de motive și factori individuali, care în plus sunt concrete pentru fiecare regiune. În Parția, de exemplu emisiunile monetare de argint, nu au fost întrerupte. Pe de altă parte, Bactria a cunoscut cu siguranță o “criză locală a monedelor de argint”, care s-a încheiat cu reforma lui Kadphises II (a se vedea mai jos), este important să se stabilească numai când a început și când s-a dezvoltat. Argintul monedelor bactriene ale regelui “Heraios” este, așadar, un fapt foarte important pentru datarea acestor monede și, de asemenea, pentru dezvoltarea “crizei monedelor de argint” din Bactria.54.
Reforma lui Kadphises II a fost observată de numismați cu mult timp în urmă. E. V. Zeymal, studiind intens și util monedele Kușane, a rezumat și a evaluat observațiile sale și pe ale predecesorilor săi cu privire la conținutul și motivele realizării sale, după cum urmează: 1) în esență, Vima Kadphises a fixat începuturile primei emisiuni monetare bătută în aur în Bactria și India de Nord. Trecerea la moneda de aur de către Vima Kadphises s-a explicat, de regulă, în primul rând prin epuizarea rezervelor de argint din țară, aspect ce s-a manifestat în perioada indo-greacă prin deteriorarea calității metalului utilizat în emisiunile monetare. 2) Al doilea motiv se vede în stabilirea conexiunilor strânse de către Imperiul Kușan cu Imperiul Roman.  Au existat, de asemenea, relații economice care au antrenat un aflux de aur occidental spre țară [Imperiul Kușan]. Atenția noastră trebuie îndreptată și asupra circumstanței că începând cu secolul I d.Hr. teritoriile încorporate în Imperiul Kușan după aceea au fost distribuite între micii guvernatori. Unirea acestor posesiuni izolate într-un stat vast și puternic, trebuie să fi influențat favorabil posibilitățile economice și, aparent, a devenit de asemenea, una dintre cele mai importante condiții ale apariției monedei de aur sub Vima Kadphises ».55
Una dintre laturile acestei reforme – baterea monedei de aur - este studiată acum în detaliu. Trebuie să menționăm în mod special observațiile meticuloase ale lui Macdowall în două articole excelente ale sale (în 1960 și în 1968).
54 Se pare că acest lucru nu este important pentru MACDOWALL și WILSON, deoarece au acceptat concepția conform căreia “Heraios” este “Regele fără nume” și el a condus între Kadphises I și Vima Kadphises. Această concepție, însă, nu se bazează pe fapte și de altfel le contrazice. Este suficient să comparăm paleografia, titulatura și, în special, iconografia monedelor de argint ale regelui “Heraios” cu monedele de bronz ale “Regelui fără nume” pentru a se convinge că o astfel de identitate este cu totul imposibilă, sunt persoane cu totul diferite în sensul direct și în sens figurat.
55 E. V. ZEYMAL: Монеты Великих Кушан в Государственном Эрмитаже, сб. Ну-мизматика, 3. Труды ГЭ. 9 (1967) 61 [Monede ale marilor Kușani în Muzeul Ermitaj, colecție de cărți Well-numismatics, 3.].
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980


PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       175
Subliniem că ideea însăși de batere a monedei de aur de către Vima Kadphises a fost «probabil» (1960) sau chiar «fără îndoială» (1968) inspirată de aureusul roman*. Această reformă monetară și-a dovedit - în același timp - și independența laturii metrologice a reformei și cursul ulterior al afacerilor financiare.56 Zeymal a subliniat corect că unificarea proprietăților izolate în vastul stat al Marilor Kușani a creat condiții favorabile pentru realizarea acestei laturi a reformei.
În același timp, baterea sistematică a monedelor de aur, nu necesită întreruperea emisiunii monedei de argint. Ideea despre epuizarea rezervelor de argint din țară este utilă, dar nu elucidează totul. Epuizarea rezervelor de argint ar fi dus la o schimbare serioasă a raportului dintre aur și argint, ceea ce trebuie să fi dus într-o anumită etapă (în special în condițiile dezvoltării comerțului internațional) la un flux masiv de minereu de argint și de monede din argint din acele regiuni, unde au fost prelucrate. Acest lucru ar fi putut reduce deficitul de argint și ar fi putut “nivela” raportul, adică ar fi putut pregăti condițiile obiective pentru reținere la montarea monedelor de argint. Dar realizarea unei astfel de posibilități depindea de alte motive.
Istoria afacerilor financiare a arătat astfel de exemple, când statul din diferite motive nu a putut mobiliza metalul argintiu pentru baterea monedelor de argint, atât în ​​condițiile rele, cât și - ceea ce este deosebit de important - în condițiile unei stări favorabile de existență a rezervelor de argint. Printre motivele care perturbă mobilizarea metalului pentru o emisiune monetară, nu ar trebui ignorat niciun motiv psihologic, adică dacă baterea monedelor de argint a fost grav discreditată în ochii populației, atunci revenirea la aceeași materie primă în care fusese realizată devenea mai dificilă decât organizarea unei noi emisiuni dintr-un alt metal.
Întrebarea cu privire la motivele respingerii întregii monede de argint în statul Marilor Kușani, necesită un studiu special în care nu trebuie să ignorăm niciuna dintre cele două presupuneri, adică: 1) epuizarea rezervelor de argint și 2) imposibilitatea mobilizării acestei rezerve pentru baterea monedelor. Interrelația ambilor factori pare a fi cea mai probabilă, dar semnificația lor este diferită în diferitele perioade cronologice de timp, în condițiile schimbărilor politice (faze ale atacului Yueh-chih; stadiul celor cinci posesiuni (principate) vasale; stadiul celor cinci posesiuni independente; statul Marilor Kușani, extinderea granițelor) și situația economică (dezvoltarea sigură a producției comerciale necesitând creșterea cantității de monede).
* Aureus (în latină aureus, aurei) sau denarul de aur, este o monedă romană de aur valorând 25 denari de argint, adică 100 de sesterți. Emiterea acestei monede a devenit regulată începând cu Iulius Caesar / Iuliu Cezar (secolul I î.Hr.) și se continuă sub Imperiul Roman, până la înlocuirea sa cu moneda solidus. Aureusul avea cam aceeași mărime cu denarul, dar era mai greu decât această monedă, întrucât densitatea aurului este mai mare decât cea a argintului.
56 D. W. MACDOWAIL: Standardele de greutate ale monedelor de aur și cupru ale dinastiei Kușane de la Wima Kadphises la Vasudeva. JNSI 22 (1960) 63 in folium .; idem: dovezi numerice pentru datarea lui Kanișka. Lucrări privind datarea lui Kanișka [Centrul național australian de studii orientale. Serie a monografiei orientale. Vol. IV]. Leiden 1968. 136, 143 in folium. Pe baza studiului greutății dinarilor Kușani, MACDOWALL a dedus greutatea lor standard, adică aproximativ 8g. (1960. 64). [Histogramele** și toleranța pentru “eroziunea medie”, în măsura în care monedele au fost puse în circulație, sugerează presupunerea că standardul de greutate al dinarilor lui Vima Kadphises, a fost chiar mai mare de 8 g. - E. D.]. Aureus (în latină aureus, aurei) sau denarul de aur roman au avut o astfel de greutate abia în anii 19 - 12 î. Hr., ceea ce este prea devreme pentru împăratul Vima Kadphises. Prereforma (anii 56-64 d. Hr.) aurei de Nero cântăresc cu 0,4 g. mai puțin decât denarii lui Vima Kadphises. În afară de aceasta, împărații Kușani au păstrat standardul de greutate, dar au redus treptat standardul de finețe, în timp ce împărații romani, dimpotrivă, l-au păstrat, dar au redus greutatea monedelor de aur.
**În statistică, o histogramă este o reprezentare grafică folosită pentru a reprezenta distribuția unei variabile continue prin reprezentarea ei cu coloane verticale.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Histogramme#/media/Fichier:Histogram_example.svg
Exemplu de histogramă. Eșantion de 100 de valori generate pentru o distribuție normală N (0,1).
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

176                                                     E. A. DAVIDOVICH
Reforma lui Vima Kadphises este o transformare calitativă pregătită de caracteristicile dezvoltării și schimbării situației politice și economice în general, a monedei și a circulației banilor în special, în decursul unei perioade îndelungate după căderea greco- Bactriei.
Datarea monedelor regelui “Heraios” deocamdată a fost examinată momentan fără acest context larg și fără analiza tuturor motivelor și condițiilor de implementare a reformei lui Vima Kadphises. “Locul” cronologic al monedelor de argint ale regelui “Heraios” între Graeco-Bactria (unde sistemul de monede era bazat pe argint) și reforma lui Vima Kadphises (care a organizat sistemul de monede bazat pe aur) nu poate fi determinată în cadrul publicării tezaurului de tetradrahme și numai pe baza monedelor tezaurului, propunem să dedicăm o lucrare specială acestei probleme. Și publicarea lucrării despre primul tezaur de tetradrahme ale regelui “Heraios” este similară cu ediția unei noi surse conținând materiale utile, repetând parțial ceva cunoscut deja, spunând parțial ceva nou și parțial jucând rolul unui impuls în percepția sau reinterpretarea anumitor fapte expuse anterior. Toate aceste date pot fi rezumate după cum urmează:
1. Din punct de vedere paleografic, tezaurul nu a furnizat nimic nou, în principal, susținând stabilitatea și “caracterul unui singur grad” al transformării caracterelor grecești pe tetradrahme și diferențe observate deja cu mult timp în urmă, între obolii și tetradrahme lui “Heraios” în acest sens. În același timp, monedele tezaurului au furnizat variante diferite ale caracterului beta, a cărui comparare cu alte izvoare scrise contemporane (de la monedele greco-bactriene la cele ale Marilor Kușani) a dovedit definitiv că pe tetradrahmele lui “Heraios” această literă poate fi considerată a fi beta.
2. Analiza comparativă a erorilor din inscripții a arătat că acestea nu sunt rezultatul unei deformări din cauza imitației mecanice, iar numărul tot mai mare și caracterul diferit al erorilor nu rezultă din neînțelegere a conținutului inscripțiilor, ci este rezultată ca urmare a unui fel de neglijență a “gravării”, în tehnica de perforare, a pregătirii, deși ansamblul în sine de trasare a punctelor caracterelor scrierii grecești a rămas standardizat pentru tetradrahme. Aceste observații, desigur, ar putea fi făcute și de alți autori mai timpurii, dar se pare că acestea au fost sugerate de tezaur.
3. Tezaurul susține în mod convingător că executarea tetradrahmelor regelui “Heraios” ocupă un loc intermediar, multe exemplare au încă această formă bombată-concavă și marginea ascuțită importantă pentru datare.
Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980

PRIMUL TEZAUR DE TETRADRAHME KUȘANE ALE REGELUI «HERAIOS»                       177

În același timp, concepția despre tetradrahmele regelui “Heraios” ca monede plate cu o tăietură uniformă a marginii, adică cu o executare într-o formă divergentă comparativ cu tehnica realizării tetradrahmelor greco-bacteriene, poate fi considerată eliminată.
4. Opt dintre monedele tezaurului, au fost realizate cu diferite matrițe. Acest lucru a sugerat concluzia (susținută și de monedele publicate anterior) că problema tetradrahmelor regelui “Heraios” nu a fost un episod accidental și scurt, ci a fost o emisie destul de lungă și abundentă.
5. Tezaurul a schimbat în întregime concepția despre greutatea tetradrahmelor și a sugerat presupunerea foarte probabilă despre două “etape ale greutății”. De asemenea, a devenit clar că în studiul greutății tetradrahmelor este incorect metodic să se lucreze cu media aritmetică a tuturor tetradrahmelor ca greutate medie, adică dacă presupunerea despre cele două “etape de greutate” se dovedește a fi adevărată, atunci tetradrahmele fiecărei etape vor avea propria lor greutate medie.
6. Este, de asemenea, fără îndoială că tetradrahmele regelui “Heraios” acoperă o sferă comercială destul de mare, nu aveau o circulație bucată cu bucată, deoarece fluctuația în greutate era foarte mare, iar între piesele cu cea mai mică greutate și cele cu cea mai mare greutate, fluctuațiile au fost de peste 4 g. Aceste tetradrahme diferă între ele printr-o întreagă drahmă.
7. Testul de finețe al monedelor tezaurului a arătat că au fost executate dintr-un argint de o calitate destul de înaltă.
8. Tezaurul [Tadjikistanului pe teritoriul central al districtului Vakhsh] a corectat baza de date datorită evenimentului generat de descoperirea unui nou tezaur monetar al regelui “Heraios” din nord - vestul Bactriei. Împreună cu datele cunoscute anterior și, de asemenea, cu noile date publicate aici pentru prima dată, avem acum informații despre patru proveniențe compacte ale monedelor regelui kușan “Heraios” pe teritoriul Bactriei de nord. Acest lucru permite să se vorbească despre Bactria de Nord nu numai ca loc de circulație a monedelor “Heraios”, ci ca un posibil loc (chiar dacă nu neapărat unic) al prelucrării lor.
9. Analiza surselor chineze și periodizarea în trei etape a istoriei Yueh-chih (de la cucerirea teritoriului Bactriei până la întemeierea statului Kușan) în comparație cu primul cuvânt - titlul de vasal TYIANNOYNTOΣ - în inscripția tetradrahmelor (un echivalent al vasalului yabghu) permite presupunerea că această problemă aparține celei de a II-a doua etape.
Moscova.

Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 28, 1980




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu