duminică, 11 mai 2014

PREZENTAREA CELOR 6 GENERAȚII DIN TRANSILVANIA, DESCENDENTE DIN CONTESA CLAUDINE DE CHIȘ RHEDE, ACEASTA FIIND ȘI RAMURA CEA MAI VÂRSTNICĂ, STUDIU REALIZAT PE O RAMURĂ SELECTATĂ; PARTEA A II-A CU FOTOGRAFII DE FAMILIE INEDITE

PREZENTAREA CELOR 6 GENERAȚII DIN  TRANSILVANIA, DESCENDENTE DIN CONTESA CLAUDINE DE CHIȘ RHEDE, ACEASTA FIIND ȘI RAMURA CEA MAI VÂRSTNICĂ, STUDIU REALIZAT PE O RAMURĂ SELECTATĂ; PARTEA A II-A CU FOTOGRAFII DE FAMILIE INEDITE

Printre personalitățile istorice contemporane mai ales secolului XIX ce au cercetat familia contesei Claudine Susane Rhédey de Chiș-Rhéde respectiv pe primul ei nepot născut la data de 29 ianuarie 1857 în comuna Băbeni județul Sălaj, contele RAUS G. NICOLAE, s-a numărat și Ion cavaler de Pușcariu, autorul lucrării “Date istorice privitoare la familiile nobile române”, lucrare publicată în anul 1892 la Sibiu, sub auspiciile Asociației transilvane pentru literatura română și cultura poporului român. Un alt aspect ce reprezintă o aplicație a principiului relativității actelor juridice civile este și acela că între contele RAUSZ și contele RAUS ca nume de familie din familia nobilă din comuna Băbeni județul Sălaj și prenumele de MICLOȘ, NICOLAE și NICOLAUS atribuite la diferite momente istorice aceleiași persoane, există o identitate de persoană și aici mă refer la primul nepot al contesei Claudine Susane Rhédey de Chiș-Rhéde!

   Ioan cavaler de Puşcariu

Meritele marelui istoric român Ioan cavaler de Puşcariu, în ceea ce privește studierea cu deontologie profesională a familiilor Raus, Chiș și Chifor, rezultă din profesionalismul cercetărilor întreprinse, de natură a clarifica fără echivoc dacă la momentul anului 1892 (anul editării lucrării “Date istorice privitoare la familiile nobile române”), contele RAUS G. NICOLAE mai era sau nu nobil:
Primul nepot al contesei Claudine Susane Rhédey de Chiș-Rhéde este contele RAUS G. NICOLAE născut la data de 29 ianuarie 1857 în comuna Băbeni județul Sălaj. Fără a-i indica în mod nominal identitatea, contele RAUS G. NICOLAE este descris de istoricul și scriitorul Ioan cavaler de Pușcariu (1824- 1911) astfel: «Raus de Băbeni Aranyniezö [Băbeni, SJ], în comuna Băbeni Aranymezö.
 Mivhaelu Apati, 1669 - 6 patrifamilie » de istoricul loan cavaler de Puşcariu în lucrarea




 “DATE ISTORICE PRIVITOARE LA FAMILIILE NOBILE ROMÂNE Colecţia - GENEALOGICĂ nr. 3 volumul I şi II EDITURA SOCIETĂȚII CULTURALE PRO MARAMUREŞ « DRAGOȘ VODĂ » CLUJ-NAPOCA, 2003.”. După cum se poate lesne constata, istoricul Ioan cavaler de Puşcariu utilizează în perioada când încă opera dreptul nobiliar în Transilvania, particula de înnobilare “de” spre a putea descrie în mod corespunzător identitatea exactă a persoanei analizate, precizând și domeniul nobiliar (dominium nobilem) al persoanei respective, deci comuna Băbeni, județul Sălaj.

https://upload.wikimedia.org/wikibooks/hu/2/26/Rh%C3%A9dei_J%C3%A1nos_1768.jpg
 blazonul lui 

János 1768 Rhédey de Chiș-Rhéde


Următoarea generație este reprezentată de contesa RAUS N. CAROLINA născută în comuna Băbeni județul Sălaj la data de 16 mai 1889 din părinții: contele RAUS G. NICOLAE și soția RAUS RAVECA.

 
Familia nobilă din care va face parte contesa RAUS N. CAROLINA, este descrisă astfel: “Kifor de Nagy-Buni (Boiu Mare), în comuna Nagy- și Kis-Buny. Mihailu Apafi 1663. -26 patrifamilie-
Aceste două familii având aceleași arme semnele le au tot acelea: «Scutum celestini coloris tiangulare in campo eques armatus, in manu dextra sclopetum vulgo Tersényi in sinistra habenas tenens, supra scutum galea militaris quam cotegit diadema regium»” traducerea în română: « Scut din trei laturi de culoarea cerului având un călăreț înarmat ținând în mâna dreaptă o pușcă obișnuită, iar în stânga  frâiele, deasupra scutului coif militar încununat cu coroană regală.» pagina 28 Ioan cavaler de Puşcariu DATE ISTORICE PRIVITOARE LA FAMILIILE NOBILE ROMÂNE Colecţia - GENEALOGICĂ nr. 3 volumul I şi II EDITURA SOCIETĂȚII CULTURALE PRO MARAMUREŞ « DRAGOȘ VODĂ » CLUJ-NAPOCA, 2003.”.”
Comisia de Heraldică din Austro-Ungaria recunoștea așadar descendența regală (mai exact imperială) a moștenitorilor blazonului familiei CHIFOR din comuna Boiu Mare județul Maramureș.              
 http://fr.wikipedia.org/wiki/Nic%C3%A9phore

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:52-manasses-chronicle.jpg
File:52-manasses-chronicle.jpg   cronica lui Manase ilustrând bătălia dintre Nichifor I și hanul Krum al Bulgariei

Primul argument al Comisiei amintite să analizeze cu atenție genealogia acestei familii, a pornit de la etimologia acestui nume: Nichifor, în greacă Νικηφόρος (Nichiforos «Victorios», de la nikê «victorie» și forein «purtător») este un prenume grec. Comisia amintită a ajuns la concluzia că exista de jure o identitate de nume între Nichifor și nobilul Chifor chiar dacă de facto acest nume era prescurtat...
Echivalentele în latină ale prenumelui Nichifor sunt acelea de Victor și de Vincențiu.
Împărații bizantini ce au purtat acest nume, sunt:

 
Nichifor I (760-811), împărat bizantin între anii 802-811.
Nichifor al II-lea Focas (912-969); împărat bizantin între anii 963-969.
Nichifor al III-lea Botaniates (1001-1081), împărat bizantin între anii 1078-1081.
Despoți ai Epirului:
Nichifor I Duca (1240-1297) despot al Epirului din 1267 sau 1268 până la 1297;
Nichifor al II-lea Orsini, despot al Epirului între anii 1335-1337 și 1356=1359.
O recunoaștere a unui alt blazon al acestei familii survine între secolele XII-XIV când scuturile se împărțeau în 4 câmpuri. Astfel prezint pe ultimul rând penultimul blazon din dreapta, ca aparținând familiei din Boiu Mare județul Maramureș CHIFOR. Cel mai adesea în Evul mediu, descendența dintr-o fanmilie regală se afișa cu ajutorul reprezentării unui leu. Când leul era încoronat aceasta era dovada apartenenței destinatarului blazonului din înalta nobilime.

http://www.wappenbuch.com/C074.htm
blazonul familiei Chifor


La momentul editării lucrării “ DATE ISTORICE PRIVITOARE LA FAMILIILE NOBILE ROMÂNE” în anul 1892, trăiau cei ce urmau să devină socrii contesei Carolinei Raus, respectiv CHIFOR IOAN și CHIFOR NASTASIA, purtătorii blazonului anterior amintit.
Căsătoria dintre contesa RAUS N. CAROLINA născută în comuna Băbeni județul Sălaj la data de 16 mai 1889 și contele CHIFOR I. ALEXANDRU, născut în comuna Boiu Mare județul Maramureș la data de 31 august 1882 are loc în anul 1908 iar primul lor copil se va numi contele CHIFOR A VICTOR, născut la data de 13 februarie 1909.
Contele CHIFOR A VICTOR. se stabilește în orașul Râșnov județul Brașov, unde se căsătorește cu BUTNAR V. ILEANA, provenită dintr-o modestă familie: tata-socru fiind BUTNAR VASILE iar mama MĂRCOȘAN BUCURA.


Fotografia livretullui militar al contelui CHIFOR A. VICTOR

Contele CHIFOR A VICTOR participă la al II-lea război mondial, sergentul conte CHIFOR A. VICTOR este încorporat la data de 24 03 1939 luptă prin Ucraina, Rusia, România, Ungaria, Cehia și Slovacia, este făcut prizonier în Slovacia și trimis în lagăr la Kuibîșev de unde revine în România la Rîșnov pe 27 11 1945.




contele CHIFOR A. VICTOR  

în anul 1979



contesa CHIFOR V. ILEANA în anul 1979

Această familie BUTNAR din Rîșnov s-a refugiat în primul război mondial la Bușteni. Printre puținele familii din orașul Rîșnov ce au un erou căzut pe frontul din Moldova în primul război mondial, se numără și aceasta, eroul numindu-se VASILE BUTNAR (junior). Soții CHIFOR VICTOR (conte) și ILEANA au avut doar un singur copil, contesa CHIFOR V. MARGARETA. Contesa Margareta urmează Școala Medie Tehnică de la Bod. După căsătorie se stabilește în București, lucrând în proiectare.

   biserica protestantă din Bod

Pentru persoanele ce pot privi cu o anumită doză de reținere aceste detalii biografice, au ocazia să compare fotografia acestei descendente aflate la a IV-a generație ca descendență din contesa Claudine Susane Rhédey de Chiș-Rhéde, comparând o probă directă survenită din anul 1958 (o fotografie) cu reprezentarea în tabou a contesei amintite.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rh%C3%A9dey_Klaudia_Hohenstein_1812_1841.jpg
File:Rhédey Klaudia Hohenstein 1812 1841.jpg    
contesa Claudine Susane Rhédey de Chiș-Rhéde

Fotografie făcută la Rîșnov la data de 27 august 1958, reprezentându-i pe soții DENDIU Gh. MIHAIL și MARGARETA V CHIFOR


Contesa CHIFOR V. MARGARETA se căsătorește în Rîșnov la data de 27 august 1958 cu locotenentul de artilerie DENDIU GH. MIHAIL născut în municipiul București la data de 14 august 1932, numindu-se după căsătorie DENDIU V. MARGARETA. Nașii de cununie au fost soții Miloiu Gheorghe și Aurica, din Râșnov.
Deoarece mama locotenentului de artilerie DENDIU G. MIHAIL s-a numit FLORESCU ECATERINA, de profesie contabilă în București, vom face o incursiune în istoricul familiilor nobile FLORESCU:



Fotografie reprezentând căsătoria dintre DENDIU GHEORGHE și FLORESCU ECATERINA


Genealogie extrasă din lucrarea “Familiile boierești române” de Octav George Lecca.
290
FLORESCU
(VALAHIA)

Veche familie, originară din judeţul Prahova şi cunoscută din secolul al XVI-lea.
Un strămoş poate al acestei familii, a cărui legătură însă cu cei posteriori nu e cunoscută, ne apare în secolul al XV-lea, în persoana lui

 
Vlad Vodă Ţepeş

JUPAN VINTILĂ FLORESCU, în anul 1483; pe care-1 găsim ca martor printre boierii lui Vlad Vodă Ţepeş, într-un document de confirmare al boierilor Mihai şi Manea pentru satul Toper. (5 iunie). - E curios faptul că e citat chiar în act: “Jupan Vintilă Florescu”, ceea ce e un caz aproape unic pe acele timpuri, deoarece boierii Valahiei nu iau numele de familie decât tocmai în secolul al XVII-lea, mai ales după localităţi. (Arch. Haşdeu; 1866 tom. I).
De altfel numele de Vintilă se mai repetă în această familie.
După documente, genealogia sigură începe un secol mai târziu, prin
DRĂGHICI VORNICUL DE MĂRGINENI, în anul 1585, cunoscut din numeroasele documente ale timpului, pe la jumătatea secolului al XVI-lea. Boier mare, înrudit cu Basarabii, stăpânea moşia Mărginenii cu părţile ei, din judeţul Prahova. El e trunchiul comun al Filipeştilor şi Floreştilor, numiţi astfel după două moşii alăturate şi aproape de Mărgineni, situate pe apa Prahovei.
Copiii acestui Drăghici, au fost: MARIA cea BĂTRÂNĂ, care ţinea pe Radu vel Logofătul pentru anul 1592, şi



291

despre care vorbesc multe documente anterioare anului 1600. Ea avu de fiu pe RADU COMISUL, zis FLORESCU, a cărui ramură se stinse chiar în secolul al XVII-lea. Acesta a fost mare clucer şi mare comis. Fu ucis în anul 1664 în satul Nămăeşti, de răufăcători, coborâţi de la munte, înmormântat la mitropolie.
Din UDRIŞTE vistierul, fiul lui Drăghici, descinde familia Filipescu. (v. Aceasta).

 
Sora lui Udrişte şi fiica lui Drăghici: ELINA a fost măritată cu însemnatul boier Ivaşco, Vornicul din Goleşti.
DRĂGHICI al II-lea VORNICUL ot Cornăţeni şi Mărgineni, fiul primului Drăghici, continuă filiaţia Floreştilor. De la soţia sa Vlădaia avu trei copii: Nicolae, Socol şi Kera
Cornăţeni.

 
Al doilea fiu al lui Drăghici al II-lea, Vornicul din Cornăţeni era faimosul boier SOCOL CORNĂŢEANUL, care se numi astfel ca şi tatăl său după moşia părintească. El avu de soţie pe frumoasa Marula, fiica lui Mihai Voievod Viteazul şi a Tudorei de la Târgşor. Matei Basarab rezidind vechea biserică din Câmpulung, ispravnic al lucrărilor a fost Socol clucerul Comăţeanu, cum atestă inscripţia din iunie 1635. (v. Xenop. II, 21). În răscoala seimenilor de la 1654, el fu ucis de mercenarii răsculaţi: ,“...şi aşa, fără ruşine, într-acea turburare a lor întâmplându-se lui Socol vel clucer Cornăţeanu a fi bolnav în casa lui, ca nişte hoţi şi pre el 1-au ucis, şi i-au jefuit casele, luându-i tot ce a avut” (Cronica anonimă IV, 328; Şincai lII, 81).
Peste un an de la omorul acestui mare boier, pieri ucis şi fiul său, CĂRSTEA din CORNĂTENI. Seimenii serbi, pentru faptele lor, fură concediaţi de Constantin Şerban Vodă (1655); dar ei în unire cu dorobanţii se revoltară, comiţând o mulţime de nelegiuiri, descrise de cronicari, (Mag. istoric. IV, 338) şi ucizând mulţi boieri de
Dendiu Mihail copil în cartierul natal bucureștean Crîngași cu bunicii paterni

292

frunte, între care: Georma Banu, Papa Brâncoveanu,    Cârstea fiul lui Socol Cornăţeanu, Preda Beca de la Maia, Udrea Doicescu, Dumitraşco etc... El avu o fiică: Ilina, care ţinu pe Mihalcea sin Dragu din Cizlău.
Socol mai avu şi alţi feciori, fraţi cu Cârste: Postelnicul VINTILĂ Florescu, care ţinu pe sora lui Papa postelnic; IANACHE sluger, care avu soţie pe Ancuţa a lui Bunea Grădişteanu; şi încă trei fete, care ţinură câte un boier: Brătăşanu, Băleanu şi Rudeanu.
Ramura Cornăţenllor se stinse prin fiul lui Vintiăl, anume Socol.

Fiul mai mare al lui Drăghici al II-lea, vornicul de la Cornăţeni era:
NICOLA PAHARNICUL, 1627, 33, fost vistier şi paharnic de Cornăţeni, 1626. - Probabil, - deoarece nici un document nu afirmă precis - că a fost fiul său:
STOIAN COMISUL din Floreşti, biv-vel comis în anul 1660. Avdu e la soţia sa Anuţa, precum şi un fiu Istrate. (Documentele ne arată ca alt fiu al lui Nicolae, pe DUMITRAŞCO postelnicul, în anul 1642).
ISTRATE FLORESCU, de la care se stabileşte defi¬nitiv numele familiei, citat în anul 1703 ca fiu al lui Stoian. Soţia sa era jupâneasa Voichiţa, de la care se născu:
ANTONACHI FLORESCU, în anul 1717, boier în Bucureşti (v. Hurmuz. VI. 199), tatăl Smarandei Kretzuleasca şi al lui
CONSTANTIN FLORESCU, mare Vistier pe la sfârşitul secolului trecut. Avu de soţie o Merişancă, de la care doi fii, din care; Manolache, avu copii pe Alexandru Florescu †, şi pe soţia lui Petrache Obedeanu, măritată întâi cu Berendei.
ION FLORESCU, întâiul fiu al lui Constantin, ţinu în căsătorie pe Anica Ghica, fata marelui Ban Dumitrache. Ion Florescu muri în anul 1846, lăsând trei copii: Iordache, Manole şi Alecu, din care se trag trei branşe actuale ale Floreştilor:

293

Marele Vornic IORDACHE FLORESCU, căsătorit la Braşov, cu Anica fiica lui Beizadea Grigori Şutzu. Fost mare logofăt în anul 1812 şi mare vornic al ţării, avu zece copii, băieţi şi fete, dintre care:
1. † GRIGORE FLORESCU, căsătorit cu Zoe Assan, e avu fiu pe TEODOR FLORESCU, al cărui fiu e Paul.
2. IANCU FLORESCU, fost vice-prezident al consili¬ului de stat, însurat cu Frosa Filittis, a avut cinci copii, adică: Ion †, Elisa căsătorită cu C. Boerescu, Elena, GEORGE şi ALEXANDRU FLORESCU ofiţer de cavalerie.
3. COSTACHE FLORESCU n-avu copii, în anul 1853 fu închis împreună cu alţii la Nijni-Novgorod în Rusia, unde a şi murit.
4. DUMITRACHE FLORESCU †, însurat cu Alexandrina Mihăilescu, având cinci copii: DUMITRU FLORESCU, căsătorit cu Constanţa Butculescu (copii: Demetru, George, Zoe); Ion, decedat; - Maria N. Cesiano; ALEXANDRU, însurat cu Natalia Filodor (copii: Radu şi Elisa); - şi TEODOR căsătorit cu Ana Berendei.
5LUX1TA, al cărei fiu este: BONIFACIU FLORESCU, n. la Pesta în anul 1848. A studiat în Franţa, de unde venit ca profesor de limba franceză la liceul Sf. Sava, în anul 1873. A publicat şi mai multe uvragii asupra literaturii franceze şi studii literare etc.
6. 7. Frosa şi ELISA Florescu, măritată cu Ghiţă Cantacuzino.
Din vornicul MANOLACHE FLORESCU, † 1854, al doilea fiu al vornicului Ion Florescu şi fratele lui lordache, se desparte, prin copiii săi, o altă ramură. El fu însurat cu Tinca Facă, având următorii copii:

 1. GENERALUL ION EM. FLORESCU, însemnat om politic şi militar, n. În anul 1819, † 1893, pe 22 mai, la Paris. După ce a studiat la colegiul Sf. Sava, făcu şcoala de statmajor în Paris. Întors, principele Bibescu îl însărcina cu organizarea armatei. În anul 1854 face campania Crimeei în funcţia de

 
294

colonel, ataşat pe lângă armata rusă. După Unirea principatelor (în anul 1859) este ministru de război. Mai este apoi în perioada 1862-63 tot ministru de război. Între anii 1865-66 este ministru de interne şi al lucrărilor publice; iar din anul 1871 până în anul 1876, este iarăşi ministru de război, reorganizând admirabil armata ţării. În anul 1876 deveni prezident al consiliului pentru scurt timp, după care venind un guvern liberal, i se refuză participarea la războiul pentru independenţă, decizându-se şi darea în judecată a fostului guvern. În anul 1890, Florescu este ales prezident al senatului, iar peste un an prezida un cabinet conservator, care ţine câteva luni. Retras în străinătate în anul 1891, muri acolo peste doi ani. Generalul de divizie Ion Florescu a publicat şi mai multe uvragii militare, etc.

   Prinţesa C. Bibescu
El a fost căsătorit: 1. cu Prinţesa C. Bibescu şi 2. cu Alina Ştirbei †, având următorii copii:
1 Iorgu † tânăr în anul 1872; Zoe (1850-63); Maria, căsătorită cu Baron de Szent-Keresty; † Elisa căsătorită cu Emanuel Băleanu; şi Ecaterina căsătorită cu Emil Ghica.
2. † ALEXANDRU EM. FLORESCU, n. la Braşov în anul 1822. A studiat la Bucureşti şi Paris; după anul 1848 fu prefect de judeţ şi apoi al poliţiei Capitalei. Membru în divanul ad-hoc şi ministru de control în anul 1862, apoi ministru de lucrări publice în acelaşi an, senator şi deputat etc. Căsătorit cu Elena Manu a avut: un fiu George ofiţer, decedat şi trei fiice: Ana Florescu căsătorită cu C. Odobescu; Caterina căsătorită cu Al. Polizu; şi † Maria cu Șt. Şutzu.
3. Maria, căsătorită Baroană de Bock Wölfingen.
4. Elena Florescu, măritată cu Jean Linche.
5. Zoe, măritată cu Generalul Krujenstern †.
6. Paulina lancu Kretzulescu.
7. Anica Bibescu, cea mai mare dintre copii.
Al treilea fiu al lui Ion Florescu, din care derivă a treia branşă era:
ALECU FLORESCU, zis “Avidică”, având de la soţia sa Elena Cârlova cinci copii, dintre care o fată,   Constanţa, căsătorită cu Teodor Balş şi patru fii:


Fotografie reprezentând-o pe 

FLORESCU 

ECATERINA (viitoare DENDIU)


 îmbrăcată 

în port popular, la fântână


295

1. IOAN FLORESCU, † 18... căsătorit cu Zoe n.
Linche, având trei fii; - Ion Florescu, ofiţer, însurat cu Ana G. Manu, RADU şi PAUL FLORESCU (şi o fată Elena †).
2.  EMANUEL FLORESCU, însurat cu Alexandrina Ghica, are o singură fiică: Constanţa.
3. GEORGE FLORESCU, colonel de 

cavalerie, căsătorit cu Zoe Brăiloiu, având de 

fiu pe: ALEXANDRU FLORESCU, fost 

secretar de legaţiune, Directorul ziarului 

Roumanie”, însurat cu Alexandrina Petrovici-

Armis. [De son premier mariage avec Olga 

Costesco Comăneanu il a une fille, Yvonne;

 n.M.C.]*

* Din prima căsătorie cu Olga Costesco Comăneanu are o fată, Yvonne (în fr. în orig.; n. ed.).
4. ALEXANDRU FLORESCU, fiul mai mic al lui Alecu, căpitan de cavalerie, † în anul 1894 la Ploieşti.

Vechea familie a Floreştilor pare a fi strâns înrudită cu Basarabii, încă de pe la începutul secolului al XVI-lea, lucru care se vede cert prin documente înainte de anul 1600, când marele Vornic Drăghici de la Mărgineni era numit de către domni ruda lor.

    
Găsim chiar în anul 1543, că mănăstirea Găisenii din judeţul Dâmboviţa a fost fondată de marele Ban STROE, fiul marelui Vornic Dobre, care aparţineau acestei familii, după cum spune col. Papazoglu în Ist. Bucureştilor, (pag. 218). Aceasta ar fi o probă mai mult pentru vechimea acestui neam, din care o ramură secundară a Cornăţenilor a jucat de asemenea un rol marcat în istoria noastră, printre ceilalţi numeroşi urmaşi ai marelui boier Drăghici de la Mărgineni, (v. Gion în viitoarea Istorie a Bucureştilor).
Armele familiei, astfel cum sunt astăzi, cuprind: scutul tăiat orizontal în două (coupé), deasupra pe câmp de argint un leu ridicat, ţinând în labe un trandafir cu ramuri; iar jos, pe fundal azur un vultur cu aripele întinse, col. natural, cu o cruce în cioc.

296

FORESCU (Mogâlde)
 

Numele vechi al familiei Forescu e Mogâlde, cu care o găsim menţionată în cronici şi hrisoave din timpuri depărtate.
Încă în vremea lui Ştefan Vodă (1457-1504), un MOGÂLDE era printre sfetnicii domneşti, alături cu Hatmanul Boldur, Pulcel, Movilă ş.a.
Un MOGÂLDE era prin anul 1596, pârcălab al cetăţii Hotin, după cum dovedesc documentele, (v. Uricar - Codrescu, tom. 18).

 
În anul 1653, letopiseţul Moldovei, cu ocazia luptelor dintre principii Vasile Lupu şi Gheorghe Ştefan, vorbeşte de boierul Mogâldea, unchi al marelui logofăt Gheorghe Ştefan, apoi Domn al Moldovei. El fu prins de inamici şi dus legat la Hotin. De acolo înfrânse, cu trupele nepotului său, o ceată de nemţi. El avea titlul de mare PAHARNIC şi comanda cu alţi boieri de vază armatele lui Gheorghe Ştefan, (v. Letop. Mold. t. I. p. 325, 28, 38).


SERDARUL MOGÂLDE se afla la anul 1711 printre cei 24 boieri care au întovărăşit pe Principele Dimitrie Cantemir la Harcov în Rusia, cum ne spune vornicul Neculce în cronica sa. (Letop. II, 332).
Spre sfârşitul veacului al XVII-lea, pe la 1670-80, s-a dovedit că un MOGÂLDE era în capul răzvrătiţilor contra unui Domn grec (poate Duca), care aduse în demnităţi o mulţime de greci. Acest boier, fiu al lui IONIŢĂ MOGÂLDE, din ordinul lui Vodă fu prins şi adus la Curte. Era ziua de Bobotează: Vodă porunci marelui cămăraş ca

297

   
să lege pe Mogâlde la poarta Curţii şi să-i dea cinci lovituri în piept cu buzduganul de fier, cu care se loveau osândiţii pentru trădare către Domnitor.
         Puţin după execuţia suferită, boierul muri. Soţia sa era o bucovineancă care avea moşie la Groniţa. Ea împreună cu fiul ei şi al lui Mogâldea, fugiră la moşie lângă hotarul Poloniei. De atunci el îşi schimbă numele vechi al neamului prin cel de “Botezatu” la început, apoi BOTEZ, după cum era poreclit tatăl său, în amintirea zilei de bobotează.
Acest BOTEZ însurându-se, a avut un fiu    SOLOMON, care la rândul său avu doi băieţi. Cel dintâi, Ioniţă e trunchiul actualei familii; iar al doilea ENACHI, se însura cu fata lui Baiş, având un singur fiu ENACHI, însurat întâi cu fata lui Adam şi al doilea cu Smaranda sora lui N. Negri.
IONIŢĂ BOTEZ, fiul lui Solomon, se căsători cu Safta fiica lui Cantacuzino (Kanta), în secolul trecut, şi avu fii pe:
CONSTANTIN FORESCU, care luă acest nume după moşia Foreştii, moştenită de la mama sa Safta Cantacuzino, schimbând pe cel de Botez, pe care acum îl luau toţi ovreii botezaţi. - El s-a însurat cu fata lui Iordachi Catargiu şi a avut trei fii:  
ŞTEFAN FLORESCU, agă; - COSTACHI, - şi
ALECO FORESCU VORNICUL, fost ispravnic   la Roman şi Suceava timp de 23 de ani, de la 1834-1858.

   
Era prezident al Comitetului Unirii pentru jud. Suceava; apoi deputat, de la anul 1859 la 1865 etc. - Din căsătoria sa cu Raluca fiica Iui Andrieş Başotă mare vornic, a avut doi fii şi patru fete: - Safta soţia lui Alexandru Millo, Aglae -Nicolae Soffary, Aglae căsătorită cu Dr. C. Duşescu († 78), şi Natalia căsătorită cu căpitanul Iorgu Vârnav; - iar fiii   
VASILE FORESCO fost deputat în multe rânduri, membru la Curte, prezident de tribunal,   prefect de Suceava, senator etc. - şi CONSTANTIN FORESCO, fratele său.

Fotografie executată în timpul căsătoriei

 dintre DENDIU GHEORGHE și 

FLORESCU ECATERINA



A VI-a generație descendentă din contesa Claudine Susane Rhédey de Chiș-Rhéde este reprezentată de autorul prezentului blog, contele Raus G. M. Legătura dintre autorul prezentului blog, contesa  și descendența din familia Comnenilor, se dovedește nu doar prin genealogia afișată, actele și faptele juridice prezentate ci și prin genetică, asemănarea fizionomiei cu cel mai reprezentativ dintre împărații Comneni- Napoleon I.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu