vineri, 2 mai 2014

ARMURA TRANSILVĂNEANĂ A FAMILIEI DESCENDENTE DIN CONTESA CLAUDINE DE CHIȘ RHEDE

PREZENTAREA CELOR 6 GENERAȚII DESCENDENTE ÎN TRANSILVANIA DIN CONTESA CLAUDINE DE CHIȘ RHEDE, ACEASTA FIIND ȘI RAMURA CEA MAI VÂRSTNICĂ A TUTUROR DESCENDENȚILOR




Foaia matricolă ce confirmă faptul că primul copil al contesei Claudine Rhédey von Kis-Rhéde 

este Carolina Kis. Tatăl acesteia, Ducele 

Alexandru de Württemberg nu este nominalizat.

Istoricii din Târgu Mureș și din Sălaj știu foarte bine istoria acestei ramuri cadete dar chiar și acum urmăresc să trateze acest subiect cu maximă delicatețe pentru că nu doresc să-și piardă postul, dat fiind importanța și posibilitățile financiare de care dispun ceilalți urmași stabiliți în Marea Britanie și urcați pe cele mai înalte trepte ale înaltei nobilimi contemporane nouă.
certificatul de naștere al primului nepot al contesei Claudine Rhédey von Kis-Rhéde




Contele László Rhédy de Chiș-Rhéde (tatăl contesei Claudine Rhédey de Chiș-Rhéde) pe lângă faptul că era un mare naționalist ungur, mai era ancorat și în doctrina calvină, respingând toate celelalte culte ca neavând nimic în comun cu propria sa credință. Împrejurarea că fiica sa Claudine Rhédey de Chiș-Rhéde își dorea mai presus de orice să devină soția Ducelui Alexandru de Württemberg (născut la 9 septembrie 1804 la Sankt Petersburg, Rusia, decedat la data de 4 iulie 1885 în localitatea Laško) nu-l interesa. 



contesa Raus Carolina născută la Băbeni județul Sălaj pe 16 mai 1889, este strănepoata contesei Claudine 

Rhédey von Kis-Rhéde


Obișnuit să conducă totul cu o mână de fier, nu reușea să înțeleagă sentimentele de dragoste. Încercarea făcută de fiica sa Claudine Rhédey de Chiș-Rhéde de a-l pune în fața faptului împlinit, de a se vedea cu un nopot sau o nepoată bastard sau bastardă, n-a reprezentat pentru conte un argument de natură să-l convingă să renunțe la decizia sa de a-și pedepsi fiica, indiferent de cât de extraordinară putea fi partida făcută de aceasta în materie de căsătorie.

contele Chifor Victor, stră - strănepot al contesei Claudine 

Rhédey von Kis-Rhéde născut la data de 13

 februarie 1909 în comuna Boiu Mare județul 

Maramureș

Deoarece discutăm despre primul năcut al contesei Claudine Rhédey de Chiș-Rhéde, este momentul să-i prezentăm datele personale: născută la data de 21 septembrie 1812- decedată la data de 1 octombrie 1841, așadar la vârsta de 29 de ani. Contesa Claudine Rhédey de Chiș-Rhéde devine mamă pentru prima oară la vârsta de 15 ani, mai exact în anul 1827, primul ei copil fiind o fetiță botezată Carolina. 


Contesa Chifor Margareta născută la data de 16 ianuarie 1937 în orașul Râșnov, (unicul copil al contelui Chifor Victor) prin căsătorie devine Dendiu, este stră- stră- stră nepoata contesei Claudine 

Rhédey von Kis-Rhéde


Singurul act deținut de mine cu privire la acest copil nelegitim, se păstrează în original la Arhivele Statului din municipiul Zalău județul Sălaj, la Registrul de Stare Civilă al comunei Băbeni, înregistrat cu nr. 49, la pagina 4, la numărul curent 24 din data de 24. 07. 1858, la ceremonia de creștinare a băiatului Dregan Pantelemon, născut în comuna Băbeni, fiul lui Dregan Nicolae (în vârstă de 35 de ani) și al lui Fazakos Maria (în vârstă de 32 de ani) preotul oficiant a fost parohul local Ioan Veres. Calitatea de nași la acel botez o au Rausz Gabor (în vârstă de 35 de ani) și soția sa Rausz Carolina (născută Kis) (în vârstă de 31 de ani).
Extrasul registrului de stare civilă al contelui Chifor Victor


O adnotare specială privitoare la decăderea din treapta înaltei nobilimi face obiectul acestei foi matricole unde se face din acest punct de vedere următoarea precizare: “foști nobili”. 
Actul comunicat de Primăria Boiu Mare județul Maramureș contesei Dendiu Margareta, confirmându-i că terenul pe care s-a născut Chifor Victor ca denumire confirmă gradul de conți ai strămoșilor acestei vechi familii


Singurul copil ce ajunge la maturitate -al soților Raus anterior amintiți- este RAUS G. NICOLAE născut pe 29 ianuarie 1857 în comuna Băbeni județul Sălaj. Părinții săi sunt: Rausz Gabor (în vârstă de 34 de ani) și soția sa Rausz Carolina (născută Kis) (în vârstă de 30 de ani). Nașii băiatului au fost Silepi Ioan și Silepi Monica.  

   

Imagini inline 1
Soții Dendiu Gheorghe și Florescu Ecaterina, părinții lui Dendiu Mihail ce devine soțul contesei Chifor Margareta


Sublocotenentul de artilerie Dendiu Mihail înainte de căsătoria cu contesa Chifor Margareta


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu