vineri, 16 mai 2014

FAMILIA NOBILĂ CHIFOR DIN BOIU MARE, JUDEȚUL MARAMUREȘ, CERTITUDINI ȘI IPOTEZE PRIVIND MOMENTUL RIDICĂRII ACESTEIA LA RANGUL ÎNALTEI NOBILIMI


FAMILIA NOBILĂ CHIFOR DIN BOIU MARE, JUDEȚUL MARAMUREȘ, CERTITUDINI ȘI IPOTEZE PRIVIND MOMENTUL RIDICĂRII ACESTEIA LA RANGUL ÎNALTEI NOBILIMI
Despre o familie veche se știa că aparține nobilimii pornind de la faptul că un deal un munte o movilă îi era dedicată, purtând numele acesteia.
Printre personalitățile născute în Dacia și devenite celebre în Occident, vom începe cu Alaric.
File:Alaric entering Athens.jpg
Alaric născut aproximativ în anul 370 în insula Peuce din Dobrogea. Alaric intră în istorie la data de 24 august -410 prin cucerirea Romei.
Muntele lui Alaric se află în Franța la o mică depărtare de peninsula Iberică, la poalele Munților Apenini, departamentul Aude la sud-est de Carcassonne. Denumirea se datorează ultimului rege vizigot Alaric al II-lea înmormântat într-o grotă săpată. Alaric al II-lea, de religie ariană, moare într-un duel susținut cu regele franc Clovis I din dinastia Merovingienilor, de religie ortodoxă, în bătălia de la Vouillé din anul 507.
În zona Dobrogei exista tradiția tumulilor constriți de sciți.
Файл:Thracian tomb near Starosel svik.JPG
Am vorbit despre sciți, vizigoți, tumuli, deal în Franța cu numele unui rege cu origini din Dacia, pornind de la familia Chifor însă fără a ne îndepărta de subiect!





Documentul ce clarifică nu doar calitatea de a fi nobil ci și aceea de a aparține înaltei nobilimi, ca și document sinoptic, este cel intitulat “TITLU DE PROPRIETATE” emis la data de 07. 02. 1995 fraților 1) CHIFOR VICTOR domiciliat în RÂȘNOV str. (Șoseaua) Branului nr. 25, județul BRAȘOV și 2) STAN LUCREȚIA domiciliată în comuna Vima Mică sat Vima Mare nr. 182, având codul 107449 de către COMISIA JUDEȚEANĂ MARAMUREȘ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR pentru comuna Boiu Mare, document înregistrat cu nr. 50748/45 pentru suprafața totală de 4 ha. 2710 m. p. Deși este un act oficial, autoritățile au refuzat să precizeze faptul că defunctul moștenit de frații 1) CHIFOR VICTOR domiciliat în RÂȘNOV str. (Șoseaua) Branului nr. 25, județul BRAȘOV și 2) STAN LUCREȚIA domiciliată în comuna Vima Mică sat Vima Mare nr. 182, este CHIFOR I. ALEXANDRU fost cu ultimul domiciliu în comuna Vima Mică sat Vima Mare nr. 182, județul Maramureș.
Dintre parcelele avute în acest titlu, vom restrânge sfera asupa următoarelor: “Dîmbu lui Chifor” în suprafață de 2200 m² învecinat spre nord cu CHIFOR COZMA, spre est cu PRECUP ALEXANDRU, spre sud cu BUCȘE V. și spre vest cu pădure și “Dîmbu lui Dani” în suprafață de 3000 m² având următoarele vecinătăți: la nord CHIȘ VALER; la est Vale (se subînțelege Valea Boiului); la sud MĂRIEȘ GHEORGHE; la vest pădure.
Supliment descriptiv TITLU DE PROPRIETATE



Dîmbu lui Chifor deși de facto apare în titlu ca fiind în extravilan, din rațiuni istorice și nu în ultimul rând de impozit, a fost trecut ca fiind de iure intravilan. S-a motivat faptul că acolo este fosta vatră a satului populată sute de ani! Prin urmare, în jurul perimetrului deținut de fondatorul comunei Boiu Mare județul Maramureș s-a și populat comuna de la momentul fondării sale!
Se ridică întrebarea: putem identifica în blazonul deținut de familia CHIFOR acest dîmb ce-i poartă numele? Răspunsul este afirmativ, studiind arhivele Vienei.
Prezentăm blazonul familiei CHIFOR din perioada secolelor XII-XIV: http://www.wappenbuch.com/C074.htm
Coats of arms of Aschinger, Asnbaum, Colman, Deuerl, Dieterich, Dietrich, Dürnbacher, Durnpacher, Ellegaft, Erndl, Khifer, Wiener, Wienner

Văzând acest blazon, ne putem întreba dacă este un caz izolat în cazul nobilimii evului mediu, drept pentru care vom și face investigația cuvenită, folosind același fond arhivistic austriac:
Suntem datori cu o explicație pe scurt de ce vom căuta în arhivele austriece:
Bătălia de la Mohács a fost o bătălie desfășurată la 29 august 1526, lângă Mohács, în Ungaria. În această bătălie, forțele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori și de regele Ludovic al II-lea (în vârstă de 20 de ani) au fost învinse de forțele superioare numeric ale Imperiului Otoman, conduse de sultanul Suleiman Magnificul.
Victoria otomanilor a avut ca rezultat împărțirea Ungariei timp de aprox. 150 de ani între Imperiul Otoman și Casa de Habsburg din Austria. O a treia parte a teritoriului a format Principatul Transilvaniei.
Capitala Ungariei s-a mutat la Bratislava (Slovacia) iar arhivele Transilvaniei au ars în timpul voievodului Gabriel Bethlen. În mod evident, ceea ce s-a mai păstrat la Viena, reprezintă doar un segment din istoria nobilimii transilvane.





1 Abinberg Counts - Graven

2 Absberg Frencfilche

3 Achelberg Ennobled - BeAdelte
4 Aichelberger
6 Altenberg
7 AltNidberg
8 Aurberg

9 Aurberger








           





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu