sâmbătă, 8 aprilie 2023

 Conscriptiunile familieloru nobile romàne din a. 1862. PAGINA 95

-95-

la 50 patrifamilie. Din familia acésta isi trage originea si D. Gavrilu Popu, canonicu in Lugosiu.  blaz bas  (blazon) 

! Bud (Rogosianu) de Boérfalva cu originea vechia din Budesti in Marmati’a, in comun’a Boiereni [Boiereni (în maghiară Boérfalva) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Localitatea a purtat și numele de Dumbrava Nouă. Prima atestare documentară: 1584 (Boierfalwa). A fost aşezată între 1553 şi 1584 cu populaţie românească. Kristóf Báthory și mai târziu Zsigmond Báthory l-au scutit de plata a treizecea din cauza graniței înguste și neproductive. A fost distrusă la începutul secolului al XVII-lea și apoi relocată. Locuitorii săi au luat parte la războaiele prinților, pentru care principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], au înnobilat mai multe familii locale (Mány, Timbus, Pap, Bojér, Rogozán, Ștefan, Fodor, Petrucz, Lupán). În 1659 erau înscriși acolo 31 de iobagi și 19 pușcași sau capi de familie eliberați, iar în 1838 acolo locuiau șase nobili români scutiți de impozite și 95 de nobili români plătitori de impozite, dintre care niciunul nu știa să scrie. Belső -Szolnok, din 1876. A aparținut comitatului Szolnok -Doboka. În 1900, din cei 932 de locuitori ai săi, 899 erau români și 33 vorbitori nativi de germană ( idiș ); 817 greco -catolici, 82 ortodocși și 33 evrei. În 2002, din 452 de locuitori de naționalitate română, 401 erau ortodocși și 51 greco -catolici. Etimologie: - Etimologia numelui localității: din n. de grup boiereni, din n. fam. Boier (< subst. boier “nobil, domn” < sl. boljarŭ, boljarinŭ) + suf. -eni.]. Ludovicu, regele Ungariei, in seclulu alu 15-lea, dupa aceea prin principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. — — 28 patrifamilie.  (vezi Rogosianu de Boérfalva)

! Rogosianu de Boérfalva cu originea vechia din Budesti in Marmati’a, in comun’a Boiereni [Boiereni (în maghiară Boérfalva) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Localitatea a purtat și numele de Dumbrava Nouă. Prima atestare documentară: 1584 (Boierfalwa). A fost aşezată între 1553 şi 1584 cu populaţie românească. Kristóf Báthory și mai târziu Zsigmond Báthory l-au scutit de plata a treizecea din cauza graniței înguste și neproductive. A fost distrusă la începutul secolului al XVII-lea și apoi relocată. Locuitorii săi au luat parte la războaiele prinților, pentru care principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], au înnobilat mai multe familii locale (Mány, Timbus, Pap, Bojér, Rogozán, Ștefan, Fodor, Petrucz, Lupán). În 1659 erau înscriși acolo 31 de iobagi și 19 pușcași sau capi de familie eliberați, iar în 1838 acolo locuiau șase nobili români scutiți de impozite și 95 de nobili români plătitori de impozite, dintre care niciunul nu știa să scrie. Belső -Szolnok, din 1876. A aparținut comitatului Szolnok -Doboka. În 1900, din cei 932 de locuitori ai săi, 899 erau români și 33 vorbitori nativi de germană ( idiș ); 817 greco -catolici, 82 ortodocși și 33 evrei. În 2002, din 452 de locuitori de naționalitate română, 401 erau ortodocși și 51 greco -catolici. Etimologie: - Etimologia numelui localității: din n. de grup boiereni, din n. fam. Boier (< subst. boier “nobil, domn” < sl. boljarŭ, boljarinŭ) + suf. -eni.]. Ludovicu, regele Ungariei, in seclulu alu 15-lea, dupa aceea prin principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. — — 28 patrifamilie.  (vezi Bud de Boérfalva)

Boér de Boérfalva in comun’a Boiereni [Boiereni (în maghiară Boérfalva) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Localitatea a purtat și numele de Dumbrava Nouă. Prima atestare documentară: 1584 (Boierfalwa). A fost aşezată între 1553 şi 1584 cu populaţie românească. Kristóf Báthory și mai târziu Zsigmond Báthory l-au scutit de plata a treizecea din cauza graniței înguste și neproductive. A fost distrusă la începutul secolului al XVII-lea și apoi relocată. Locuitorii săi au luat parte la războaiele prinților, pentru care principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], au înnobilat mai multe familii locale (Mány, Timbus, Pap, Bojér, Rogozán, Ștefan, Fodor, Petrucz, Lupán). În 1659 erau înscriși acolo 31 de iobagi și 19 pușcași sau capi de familie eliberați, iar în 1838 acolo locuiau șase nobili români scutiți de impozite și 95 de nobili români plătitori de impozite, dintre care niciunul nu știa să scrie. Belső -Szolnok, din 1876. A aparținut comitatului Szolnok -Doboka. În 1900, din cei 932 de locuitori ai săi, 899 erau români și 33 vorbitori nativi de germană ( idiș ); 817 greco -catolici, 82 ortodocși și 33 evrei. În 2002, din 452 de locuitori de naționalitate română, 401 erau ortodocși și 51 greco -catolici. Etimologie: - Etimologia numelui localității: din n. de grup boiereni, din n. fam. Boier (< subst. boier “nobil, domn” < sl. boljarŭ, boljarinŭ) + suf. -eni.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1658. — — 10 patrifamilie.

Todor de Boérfalva, in comun’a Boiereni [Boiereni (în maghiară Boérfalva) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Localitatea a purtat și numele de Dumbrava Nouă. Prima atestare documentară: 1584 (Boierfalwa). A fost aşezată între 1553 şi 1584 cu populaţie românească. Kristóf Báthory și mai târziu Zsigmond Báthory l-au scutit de plata a treizecea din cauza graniței înguste și neproductive. A fost distrusă la începutul secolului al XVII-lea și apoi relocată. Locuitorii săi au luat parte la războaiele prinților, pentru care principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], au înnobilat mai multe familii locale (Mány, Timbus, Pap, Bojér, Rogozán, Ștefan, Fodor, Petrucz, Lupán). În 1659 erau înscriși acolo 31 de iobagi și 19 pușcași sau capi de familie eliberați, iar în 1838 acolo locuiau șase nobili români scutiți de impozite și 95 de nobili români plătitori de impozite, dintre care niciunul nu știa să scrie. Belső -Szolnok, din 1876. A aparținut comitatului Szolnok -Doboka. În 1900, din cei 932 de locuitori ai săi, 899 erau români și 33 vorbitori nativi de germană ( idiș ); 817 greco -catolici, 82 ortodocși și 33 evrei. În 2002, din 452 de locuitori de naționalitate română, 401 erau ortodocși și 51 greco -catolici. Etimologie: - Etimologia numelui localității: din n. de grup boiereni, din n. fam. Boier (< subst. boier “nobil, domn” < sl. boljarŭ, boljarinŭ) + suf. -eni.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1664. Scutum videlicet militare coelestini coloris, cujus fundum collis virens occupat, hujus in apice corona aurea est posita, ex qua brachium quodam humanum humero tenus resectum lorica indutur, sclopetum longum vulgo Tessenyi vocatum manibus tenere conspicitur. [Scut militar de culoare cerească, al cărui fundal este ocupat de un deal verde, pe vârful căruia este așezată o coroană de aur, din care iese un braț uman tăiat de la umăr cu o sabie subțire și se vede că ține în mâini o pușcă lungă numită în mod obișnuit Tessenyi]. 4 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Mikes de Kis -Magura, in comun’a Boiereni [Boiereni (în maghiară Boérfalva) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Localitatea a purtat și numele de Dumbrava Nouă. Prima atestare documentară: 1584 (Boierfalwa). A fost aşezată între 1553 şi 1584 cu populaţie românească. Kristóf Báthory și mai târziu Zsigmond Báthory l-au scutit de plata a treizecea din cauza graniței înguste și neproductive. A fost distrusă la începutul secolului al XVII-lea și apoi relocată. Locuitorii săi au luat parte la războaiele prinților, pentru care principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], au înnobilat mai multe familii locale (Mány, Timbus, Pap, Bojér, Rogozán, Ștefan, Fodor, Petrucz, Lupán). În 1659 erau înscriși acolo 31 de iobagi și 19 pușcași sau capi de familie eliberați, iar în 1838 acolo locuiau șase nobili români scutiți de impozite și 95 de nobili români plătitori de impozite, dintre care niciunul nu știa să scrie. Belső -Szolnok, din 1876. A aparținut comitatului Szolnok -Doboka. În 1900, din cei 932 de locuitori ai săi, 899 erau români și 33 vorbitori nativi de germană ( idiș ); 817 greco -catolici, 82 ortodocși și 33 evrei. În 2002, din 452 de locuitori de naționalitate română, 401 erau ortodocși și 51 greco -catolici. Etimologie: - Etimologia numelui localității: din n. de grup boiereni, din n. fam. Boier (< subst. boier “nobil, domn” < sl. boljarŭ, boljarinŭ) + suf. -eni.]. — Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1673. Scutum videlicet militare erectum coelestini coloris in cujus campo sive area Leo quidam integer naturali suo coloro depictus ore gladium nudum constringere, anterioribus vero pedibus arborem quamdam vibrare conspicitur, supra scutum autem galea militaris clausa est posita, quam contegit corona regia gemmis atque unionibus decenter exornata, super quæ columba rostro ramun olivæ reportans stare visitur, e cono vero galea etc.[ Scut militar de o culoare cerească, ridicat în plan vertical, în câmpul sau aria căruia se vede un oarecare leu, pictat în culoarea sa naturală, ținând cu gura o sabie goală, în timp ce cu picioarele anterioare este văzut scuturând un fel de copac; deasupra scutului este așezată o cască militară închisă, care este acoperită cu o coroană regală decent decorată cu pitre prețioase geme și de uniuni peste care se vede un porumbel în picioare purtând în cioc o ramură de măslin, o cască etc. dintr-un con (de brad? de pin?)].  6 patrifamilie.  blaz bas  (blazon) 

Kindris de Ioód in Marmati’a, in comun’a Boiereni [Boiereni (în maghiară Boérfalva) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Localitatea a purtat și numele de Dumbrava Nouă. Prima atestare documentară: 1584 (Boierfalwa). A fost aşezată între 1553 şi 1584 cu populaţie românească. Kristóf Báthory și mai târziu Zsigmond Báthory l-au scutit de plata a treizecea din cauza graniței înguste și neproductive. A fost distrusă la începutul secolului al XVII-lea și apoi relocată. Locuitorii săi au luat parte la războaiele prinților, pentru care principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], au înnobilat mai multe familii locale (Mány, Timbus, Pap, Bojér, Rogozán, Ștefan, Fodor, Petrucz, Lupán). În 1659 erau înscriși acolo 31 de iobagi și 19 pușcași sau capi de familie eliberați, iar în 1838 acolo locuiau șase nobili români scutiți de impozite și 95 de nobili români plătitori de impozite, dintre care niciunul nu știa să scrie. Belső -Szolnok, din 1876. A aparținut comitatului Szolnok -Doboka. În 1900, din cei 932 de locuitori ai săi, 899 erau români și 33 vorbitori nativi de germană ( idiș ); 817 greco -catolici, 82 ortodocși și 33 evrei. În 2002, din 452 de locuitori de naționalitate română, 401 erau ortodocși și 51 greco -catolici. Etimologie: - Etimologia numelui localității: din n. de grup boiereni, din n. fam. Boier (< subst. boier “nobil, domn” < sl. boljarŭ, boljarinŭ) + suf. -eni.]. — — 6 patrifamilie.

Kira de Hollomező (Mogógie) [Măgoaja (maghiară Hollomezo) este un sat în comuna Chiuiești din județul Cluj, Transilvania, România. Numele satului a fost menționat pentru prima dată în anul 1588 într-un act sub forma Hollomezö, când Zsigmond Báthory a donat voievodatul Hollómező fondatorului așezării, nobilului János Botha și descendenților săi, care au populat până atunci acest loc distrus, nelocuit, pe cheltuiala lui. În același timp, principele a atașat Hollómezó la camera Dési (Dej). În 1662 a fost scris ca Hollmezö, în 1646 ca Hollomezeo, în 1733 ca Hollo -Mezö , în 1750 ca Magocze, în 1808 ca Hollómező, Mogácse, iar în 1913 ca Hollómező. Ferenc Teke a fost menționat printre proprietarii săi în 1598, iar György Toldalagi în 1607, ai cărui moștenitori au ținut satul Hollómezó până în 1638, când ramura masculină a familiei s-a stins, iar  principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz. a anexat moșia salinei Dési (Dej). În 1653, principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, a gajat această moșie lui Pál Béldy din Uzon sub forma de compensație pentru conacul Kodor. În 1661, satul Hollómező aparținea camerei de sare Deés (Dej), iar în 1677 era în proprietatea trezoreriei. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Dési (Dej) din județul Szolnok -Doboka. În 1910, din 1.009 locuitori, 981 erau români și 8 maghiari. 10 din populație erau greco -catolici, 956 greco -ortodocși de est. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon) 

Pavel de Peterite [Peteritea este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele vechi a localității este Petrești. Prima atestare documentară: 1467 (Paprathmezeu). Etimologie: - Etimologia numelui localității: din antroponimul magh. Peter (< germ.- magh. Peter) + suf. -it + suf. top. -a. Atestare documentară: - Localitatea Peteritea apare prima dată atestată documentar în anul 1467, ceea ce nu înseamna nicidecum data întemeierii așezării. Profesorul de istorie Ilie Sălceanu apreciază că localitatea Peteritea are o vechime mult mai mare, anume cel târziu în secolul al VIII-lea și cel mai probabil și secolul VI-VII, iar descoperirile arheologice atestă prezența omului încă din neolitic. Primele atestări documentare în care este menționat numele satului Peteritea, ungurește Petoret, în secolul al XV-lea sunt semnalate de Coriolan Suciu. În acea perioadă, Peteritea era o așezare iobagească, iar variantele de nume și lista anilor preluate după aceste atestări sunt: 1467 – Poprathmezeu     1579 – Prodradosmezo, Peterite          1586 – Peterthely         1615 – Peterit  1624 – Petterie 1630 – Peterite                 1646 – Peterffalua  1733 – Petyerika       1750 – Peterita            1760-1762 – Peteritye 1850 – Petritye Petritya                        1854 – Peteritye, Peterice. Întemeietorul satului ar fi fost un anume Peter – Racz, la început ar fi avut denumirea “Câmpul lui Peter” și ar fi aparținut de Cetatea Ciceu. Corneliu Mirescu în lucrarea “Țara Lăpușului” spune: “Caracterul românesc al satelor îl vădesc voievozii și cnezii din fruntea lor, spre deosebire de satele ungurești care au în frunte juzi (judices)”. În numele satelor în parte, în caz că n-a răspuns chiar voievodul singur, răspund împreuna cu el cnezii sau cnejii singuri. Ei răspund în numele satului lor. Astfel, pentru Petreștii – azi Peteritea răspunde “Petrus Kenesius”. În cazul cneazului din Petrești se poate face o apropiere între numele cneazului și numele păstrat al satului Petrești – Peterhaza – Peteritea.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon) 

Dregsán de Négerfalva [Grădinari, mai demult Negru, (în maghiară Kisnyégerfalva), este un sat în comuna Drăgănești din județul Bihor, Crișana, România. Istoric: - Kisnyégerfalva (Nyégerfalva) era deja moșie episcopală în secolul al XIII-lea și apoi era formată din 9 loturi. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, episcopul greco -catolic era proprietar. În 1910, din 452 de locuitori, 252 erau maghiari și 199 români. Dintre aceștia, 10 erau romano -catolici, 188 greco -catolici și 246 reformați. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Belényes din județul Bihar.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Mikola de Glod [Glod este un sat în comuna Gâlgău din județul Sălaj, Transilvania, România. Istoric: - Numele său a fost menționat pentru prima dată în 1538 ca Sosmezeu, când regele maghiar Ioan I Zápolya (1526 – 1540) a donat Sósmező împreună cu Borszó lui Simon Pârcălabul. În 1553 a făcut parte din Csicóvár. În 1570, Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei, a donat această moşie aparţinând Kövár domnului cetății Kővár, Kristóf Hagymási (om politic transilvănean, general, consilier domnesc, domn principal al comitatului Közéz-Szolnok.). În 1603, ca moșie aparținând cetății Kővár, a fost printre așezările distruse. În certificatul său datat la Gyulafehérvár în 1609, Gábor Báthory îi înnobilează pe György Vajda și Kosztin cu mlaștinile sărate care “veniseră din Oláhhország” ca o nouă donație. În 1615, satul a fost deținut de Gábor Bethlen. În 1624, Soósmeze era deținut de deak János Vajda, György Vajda și soția sa Ágota Blenke, Péter Vajda, Tamás și László. În 1650 era o moșie “fiscală” aparținând cetății Kővár. În 1658 principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, i -a înnobilat pe pușcașii locali verzi sau Tersen care au aparținut cândva de Szamosújvár, iar acum lui Kővár: Konstantin Boheczel, Gábor Lázár, Gergely Prekub și László Mikola Farkas, împreună cu parcelele lor de aici. În iulie 1690, conform ordinului parlamentului Radnót, nobilimea Kővárvidék s-a adunat aici în tabără. În 1691, Sósmező a fost descris ca un loc pustiu: Conform datelor și descrierilor supraviețuitoare, “în urmă cu șase ani iobagii lui l-au părăsit, și-au luat casele cu ei pentru a scăpa de poverile călătoriei de război, au locuit ici și colo în alte sate și păduri”. În 1702, satul a fost deținut de familiile nobiliare Vajda, Bohoczel, Prekup, Mikola, Puskás, Katona și Csonka. În 1719, era proprietate de trezorerie și a fost dat familiei contelui Teleki. În 1750 a fost proprietatea contelui Miklós Teleki, apoi în 1757 a devenit proprietatea contelui Lajos Teleki. În 1770 era în proprietatea lui Kozma Sósmezei și a familiilor Vajda, apoi în 1808 a aparținut lui László Vajda Sósmezei. În 1830 avea 647 de locuitori. La momentul recensământului din 1866, proprietarii nobili erau: contele György Teleki, Elek Székely, Péter și István Beczkai, Kelemen Hosszú și Miklós și alții. În 1891, din cei 927 de locuitori, 11 erau romano -catolici, 749 greco -catolici, 21 reformați și 146 israeliți. În 1898, familia contelui Teleki, capitolul greco -catolic Szamosújvár, Flórián Hátosz, János Lázár, familia Vajda, Péter Deáky și familiile Petri, Nemes, Pintye, Greble. În 1900, avea 909 locuitori, dintre care 40 maghiari, 868 oláchi, iar 1 rutean. Dintre aceștia, 74 știau să vorbească maghiară, 73 știau să scrie și să citească, 801 erau greco -catolici, 21 greci răsăriteni, 12 reformați, 6 unitarieni și 62 israeliți. Numărul de case a fost de 213, 7 erau romano -catolici. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Szamossósmező aparținea districtului Nagyilonda din județul Szolnok -Doboka.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Petrán de N. –Ilonda [Ileanda este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Bârsăuța, Bizușa-Băi, Dăbâceni, Dolheni, Ileanda (reședința), Luminișu, Măleni, Negreni, Perii Vadului, Podișu, Răstoci, Rogna și Șasa. Scurt Istoric: - Comuna Ileanda este străbătută de râul Someș, o importantă arteră de comunicații din cele mai vechi timpuri, care a atras de-a lungul ei formarea unor așezări omenești. Primele alcătuiri de așezări erau mici, câteva case risipite cu câțiva locuitori așezați într-o regiune unde își puteau găsi cu mai multă ușurință cele necesare traiului. Aceste case erau locuite de daci, ulterior de romani până la retragerea lor, dovada o constituie urmele unui drum roman descoperit de cercetători, care a existat pe teritoriul comunei Ileanda. Aceste așezări mici au apărut până în secolul al XIV-lea ca așezări omenești peste care s-au perindat fel de fel de popoare migratoare dintre care cea mai mare influentă a avut-o elementul slav, fapt ce se constată prin diferite cuvinte și denumiri de origine slavă, ca de exemplu Ileanda ( coasta, spate de deal) Bârsăuța (bârsă= piesă de plug) Dăbâceni de la ( dluboku = adâncime), Răstoci de la (răstoacă = locul unde se oprește apa pentru iazul morii). Ulterior denumirile au fost maghiarizate unele până în secolul al XVIII-lea, altele până în secolul al XIX-lea, respectiv începutul secolului al XX-lea. Dacă este să ne raportăm la localitatea de reședință, primele date despre satul Ileanda se cunosc din anul 1350, când se numea ,“Ylandmeze'' ceea ce inseamnă câmpie-șes deoarece așezarea este situată lângă Someș în regiunea de luncă. Din cauza deselor inundații și a năvălirilor tătarilor și a turcilor care produceau pagube mari locuitorilor, așezarea s-a retras pe valea îngustă a Ilenzii. Ileanda se pare ca a luat ființă ca așezare omenească abia intre anii 1465 -1467, când este amintită în documente sub numele de ,“Ilonda” aparținând ca moșie Cetății Ciceului.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Farkas, de Disznopataka (Poiana -Porcului) [Fântânele, mai demult Poiana Porcului, colocvial Valea Porcului, (în maghiară Disznópataka, în germană Schweinbach) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Se află în partea de sud a județului, în Depresiunea Lăpuș, la poalele nordice ale culmii Breaza. Istoric: - Prima atestare documentară: 1637 (Disznopataka). Stabilit înainte de 1553 cu populație românească. Când a fost menționat pentru prima dată, a aparținut domniei castelului de la Cicsó, creat mai târziu din aceasta la Szamosújvár. În 1584, Zsigmond Báthory  i-a scutit pe locuitori de a plăti a treizecea din cauza graniței sale înguste și neproductive. În 1630, acolo locuiau o sută de familii de iobagi. Cei mai mulți dintre ei au participat la campaniile principilor transilvăneni: Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], care au înnobilat câțiva pușcași locali. În 1838, din 80 de contribuabili și un cap de familie nobiliară necontribuabil, 77 erau români și patru vorbitorii de limba maghiară, șapte dintre ei știau să citească. A aparținut inițial de Belső -Szolnok, iar din 1876 de comitatul Szolnok –Doboka. În 1910, 663 din cei 676 de locuitori ai săi erau vorbitori nativi de limba română; 497 ortodocși, 170 greco -catolici și 9 evrei.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele strabune si imprasciate. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Costin de Disznopataka (Poiana -Porcului) [Fântânele, mai demult Poiana Porcului, colocvial Valea Porcului, (în maghiară Disznópataka, în germană Schweinbach) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Se află în partea de sud a județului, în Depresiunea Lăpuș, la poalele nordice ale culmii Breaza. Istoric: - Prima atestare documentară: 1637 (Disznopataka). Stabilit înainte de 1553 cu populație românească. Când a fost menționat pentru prima dată, a aparținut domniei castelului de la Cicsó, creat mai târziu din aceasta la Szamosújvár. În 1584, Zsigmond Báthory  i-a scutit pe locuitori de a plăti a treizecea din cauza graniței sale înguste și neproductive. În 1630, acolo locuiau o sută de familii de iobagi. Cei mai mulți dintre ei au participat la campaniile principilor transilvăneni: Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], care au înnobilat câțiva pușcași locali. În 1838, din 80 de contribuabili și un cap de familie nobiliară necontribuabil, 77 erau români și patru vorbitorii de limba maghiară, șapte dintre ei știau să citească. A aparținut inițial de Belső -Szolnok, iar din 1876 de comitatul Szolnok –Doboka. În 1910, 663 din cei 676 de locuitori ai săi erau vorbitori nativi de limba română; 497 ortodocși, 170 greco -catolici și 9 evrei.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele strabune si imprasciate. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon

Man de Disznopataka (Poiana -Porcului) [Fântânele, mai demult Poiana Porcului, colocvial Valea Porcului, (în maghiară Disznópataka, în germană Schweinbach) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Se află în partea de sud a județului, în Depresiunea Lăpuș, la poalele nordice ale culmii Breaza. Istoric: - Prima atestare documentară: 1637 (Disznopataka). Stabilit înainte de 1553 cu populație românească. Când a fost menționat pentru prima dată, a aparținut domniei castelului de la Cicsó, creat mai târziu din aceasta la Szamosújvár. În 1584, Zsigmond Báthory  i-a scutit pe locuitori de a plăti a treizecea din cauza graniței sale înguste și neproductive. În 1630, acolo locuiau o sută de familii de iobagi. Cei mai mulți dintre ei au participat la campaniile principilor transilvăneni: Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], care au înnobilat câțiva pușcași locali. În 1838, din 80 de contribuabili și un cap de familie nobiliară necontribuabil, 77 erau români și patru vorbitorii de limba maghiară, șapte dintre ei știau să citească. A aparținut inițial de Belső -Szolnok, iar din 1876 de comitatul Szolnok –Doboka. În 1910, 663 din cei 676 de locuitori ai săi erau vorbitori nativi de limba română; 497 ortodocși, 170 greco -catolici și 9 evrei.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele strabune si imprasciate. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)     

Haragos de Disznopataka (Poiana -Porcului) [Fântânele, mai demult Poiana Porcului, colocvial Valea Porcului, (în maghiară Disznópataka, în germană Schweinbach) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Se află în partea de sud a județului, în Depresiunea Lăpuș, la poalele nordice ale culmii Breaza. Istoric: - Prima atestare documentară: 1637 (Disznopataka). Stabilit înainte de 1553 cu populație românească. Când a fost menționat pentru prima dată, a aparținut domniei castelului de la Cicsó, creat mai târziu din aceasta la Szamosújvár. În 1584, Zsigmond Báthory  i-a scutit pe locuitori de a plăti a treizecea din cauza graniței sale înguste și neproductive. În 1630, acolo locuiau o sută de familii de iobagi. Cei mai mulți dintre ei au participat la campaniile principilor transilvăneni: Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], care au înnobilat câțiva pușcași locali. În 1838, din 80 de contribuabili și un cap de familie nobiliară necontribuabil, 77 erau români și patru vorbitorii de limba maghiară, șapte dintre ei știau să citească. A aparținut inițial de Belső -Szolnok, iar din 1876 de comitatul Szolnok –Doboka. În 1910, 663 din cei 676 de locuitori ai săi erau vorbitori nativi de limba română; 497 ortodocși, 170 greco -catolici și 9 evrei.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele strabune si imprasciate. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)     

Bode de Disznopataka (Poiana -Porcului) [Fântânele, mai demult Poiana Porcului, colocvial Valea Porcului, (în maghiară Disznópataka, în germană Schweinbach) este un sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș din județul Maramureș, Transilvania, România. Se află în partea de sud a județului, în Depresiunea Lăpuș, la poalele nordice ale culmii Breaza. Istoric: - Prima atestare documentară: 1637 (Disznopataka). Stabilit înainte de 1553 cu populație românească. Când a fost menționat pentru prima dată, a aparținut domniei castelului de la Cicsó, creat mai târziu din aceasta la Szamosújvár. În 1584, Zsigmond Báthory  i-a scutit pe locuitori de a plăti a treizecea din cauza graniței sale înguste și neproductive. În 1630, acolo locuiau o sută de familii de iobagi. Cei mai mulți dintre ei au participat la campaniile principilor transilvăneni: Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, și comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], care au înnobilat câțiva pușcași locali. În 1838, din 80 de contribuabili și un cap de familie nobiliară necontribuabil, 77 erau români și patru vorbitorii de limba maghiară, șapte dintre ei știau să citească. A aparținut inițial de Belső -Szolnok, iar din 1876 de comitatul Szolnok –Doboka. În 1910, 663 din cei 676 de locuitori ai săi erau vorbitori nativi de limba română; 497 ortodocși, 170 greco -catolici și 9 evrei.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele strabune si imprasciate. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)     

Butuza de Thorda -Vilma [Vima Mare este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele satului Vima Mare a fost menționat pentru prima dată în documente în 1390 ca Vydma, în 1405 ca Vylma și în 1590 ca Torda -Vilma. Așezarea și-a luat prenumele de la numele personal Torda. De la început, Tordavilma (Vilma) a fost un accesoriu al lui Csicóvár și o moșie regală. În 1405, regele Sigismund de Luxemburg a donat-o familiei Bánffyaks. În 1598, Zsigmond Báthory a donat moșia lui Bellő sau György Balássi. În jurul anului 1602 a fost scrisă ca proprietate a comisarilor imperiali Basta și Krauseneck. În 1607, localitatea a fost donată lui Zsigmond Rákóczi, lui Allya Farkas, domnul principal al comitatului Küküllő, și soției sale Margit Bánffy, care la acea vreme au cedat mai multe sate căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principelui Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund. În 1615, a fost proprietatea prințului Gábor Bethlen și a fost menționat ca un accesoriu al lui Szamosújvár. În 1633 localitatea a aparținut principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, În 1674, a fost listată ca proprietate de trezorerie. În 1738 a fost o moșie ipotecata a lui Szamosújvár, în 1820 a fost proprietatea orașului Szamosújvár. Între 1708 și 1711, în timpul Răscoalei lui Rákóczi sau Războiul curuților (15 iunie 1703 – 1 mai 1711) condusă de Francisc Rákóczi al II-lea Războiului, militarii curuți au construit aici o fermă. La momentul recensământului din 1830 în Tordavilmá, avea 676 de locuitori. În 1886, din cei 774 de locuitori ai săi, 211 erau greco -catolici, 514 erau greci de Est și 14 erau evrei. În 1900, din 862 de locuitori, 17 erau maghiari, 845 erau Olách, dintre care 264 greco -catolici, 577 greco -orientali și 21 israelieni. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Magyarláposi din județul Szolnok Doboka.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)     

Román de Thorda -Vilma [Vima Mare este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele satului Vima Mare a fost menționat pentru prima dată în documente în 1390 ca Vydma, în 1405 ca Vylma și în 1590 ca Torda -Vilma. Așezarea și-a luat prenumele de la numele personal Torda. De la început, Tordavilma (Vilma) a fost un accesoriu al lui Csicóvár și o moșie regală. În 1405, regele Sigismund de Luxemburg a donat-o familiei Bánffyaks. În 1598, Zsigmond Báthory a donat moșia lui Bellő sau György Balássi. În jurul anului 1602 a fost scrisă ca proprietate a comisarilor imperiali Basta și Krauseneck. În 1607, localitatea a fost donată lui Zsigmond Rákóczi, lui Allya Farkas, domnul principal al comitatului Küküllő, și soției sale Margit Bánffy, care la acea vreme au cedat mai multe sate căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principelui Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund. În 1615, a fost proprietatea prințului Gábor Bethlen și a fost menționat ca un accesoriu al lui Szamosújvár. În 1633 localitatea a aparținut principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, În 1674, a fost listată ca proprietate de trezorerie. În 1738 a fost o moșie ipotecata a lui Szamosújvár, în 1820 a fost proprietatea orașului Szamosújvár. Între 1708 și 1711, în timpul Răscoalei lui Rákóczi sau Războiul curuților (15 iunie 1703 – 1 mai 1711) condusă de Francisc Rákóczi al II-lea Războiului, militarii curuți au construit aici o fermă. La momentul recensământului din 1830 în Tordavilmá, avea 676 de locuitori. În 1886, din cei 774 de locuitori ai săi, 211 erau greco -catolici, 514 erau greci de Est și 14 erau evrei. În 1900, din 862 de locuitori, 17 erau maghiari, 845 erau Olách, dintre care 264 greco -catolici, 577 greco -orientali și 21 israelieni. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Magyarláposi din județul Szolnok Doboka.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)      

Popp de Thorda -Vilma [Vima Mare este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele satului Vima Mare a fost menționat pentru prima dată în documente în 1390 ca Vydma, în 1405 ca Vylma și în 1590 ca Torda -Vilma. Așezarea și-a luat prenumele de la numele personal Torda. De la început, Tordavilma (Vilma) a fost un accesoriu al lui Csicóvár și o moșie regală. În 1405, regele Sigismund de Luxemburg a donat-o familiei Bánffyaks. În 1598, Zsigmond Báthory a donat moșia lui Bellő sau György Balássi. În jurul anului 1602 a fost scrisă ca proprietate a comisarilor imperiali Basta și Krauseneck. În 1607, localitatea a fost donată lui Zsigmond Rákóczi, lui Allya Farkas, domnul principal al comitatului Küküllő, și soției sale Margit Bánffy, care la acea vreme au cedat mai multe sate căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principelui Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund. În 1615, a fost proprietatea prințului Gábor Bethlen și a fost menționat ca un accesoriu al lui Szamosújvár. În 1633 localitatea a aparținut principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, În 1674, a fost listată ca proprietate de trezorerie. În 1738 a fost o moșie ipotecata a lui Szamosújvár, în 1820 a fost proprietatea orașului Szamosújvár. Între 1708 și 1711, în timpul Răscoalei lui Rákóczi sau Războiul curuților (15 iunie 1703 – 1 mai 1711) condusă de Francisc Rákóczi al II-lea Războiului, militarii curuți au construit aici o fermă. La momentul recensământului din 1830 în Tordavilmá, avea 676 de locuitori. În 1886, din cei 774 de locuitori ai săi, 211 erau greco -catolici, 514 erau greci de Est și 14 erau evrei. În 1900, din 862 de locuitori, 17 erau maghiari, 845 erau Olách, dintre care 264 greco -catolici, 577 greco -orientali și 21 israelieni. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Magyarláposi din județul Szolnok Doboka.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)      

Hordó de Thorda -Vilma [Vima Mare este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele satului Vima Mare a fost menționat pentru prima dată în documente în 1390 ca Vydma, în 1405 ca Vylma și în 1590 ca Torda -Vilma. Așezarea și-a luat prenumele de la numele personal Torda. De la început, Tordavilma (Vilma) a fost un accesoriu al lui Csicóvár și o moșie regală. În 1405, regele Sigismund de Luxemburg a donat-o familiei Bánffyaks. În 1598, Zsigmond Báthory a donat moșia lui Bellő sau György Balássi. În jurul anului 1602 a fost scrisă ca proprietate a comisarilor imperiali Basta și Krauseneck. În 1607, localitatea a fost donată lui Zsigmond Rákóczi, lui Allya Farkas, domnul principal al comitatului Küküllő, și soției sale Margit Bánffy, care la acea vreme au cedat mai multe sate căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principelui Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund. În 1615, a fost proprietatea prințului Gábor Bethlen și a fost menționat ca un accesoriu al lui Szamosújvár. În 1633 localitatea a aparținut principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, În 1674, a fost listată ca proprietate de trezorerie. În 1738 a fost o moșie ipotecata a lui Szamosújvár, în 1820 a fost proprietatea orașului Szamosújvár. Între 1708 și 1711, în timpul Răscoalei lui Rákóczi sau Războiul curuților (15 iunie 1703 – 1 mai 1711) condusă de Francisc Rákóczi al II-lea Războiului, militarii curuți au construit aici o fermă. La momentul recensământului din 1830 în Tordavilmá, avea 676 de locuitori. În 1886, din cei 774 de locuitori ai săi, 211 erau greco -catolici, 514 erau greci de Est și 14 erau evrei. În 1900, din 862 de locuitori, 17 erau maghiari, 845 erau Olách, dintre care 264 greco -catolici, 577 greco -orientali și 21 israelieni. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Magyarláposi din județul Szolnok Doboka.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)      

Geczy (Victor ?) de Thorda -Vilma [Vima Mare este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele satului Vima Mare a fost menționat pentru prima dată în documente în 1390 ca Vydma, în 1405 ca Vylma și în 1590 ca Torda -Vilma. Așezarea și-a luat prenumele de la numele personal Torda. De la început, Tordavilma (Vilma) a fost un accesoriu al lui Csicóvár și o moșie regală. În 1405, regele Sigismund de Luxemburg a donat-o familiei Bánffyaks. În 1598, Zsigmond Báthory a donat moșia lui Bellő sau György Balássi. În jurul anului 1602 a fost scrisă ca proprietate a comisarilor imperiali Basta și Krauseneck. În 1607, localitatea a fost donată lui Zsigmond Rákóczi, lui Allya Farkas, domnul principal al comitatului Küküllő, și soției sale Margit Bánffy, care la acea vreme au cedat mai multe sate căpitanul castelului Szendrő, căpitan al castelului Eger, comandant al Ordinului Cavalerilor, guvernatorul, magnatul, principelui Transilvaniei, baronul Rákóczi Sigismund. În 1615, a fost proprietatea prințului Gábor Bethlen și a fost menționat ca un accesoriu al lui Szamosújvár. În 1633 localitatea a aparținut principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I de Felsővadász et Rákócz, În 1674, a fost listată ca proprietate de trezorerie. În 1738 a fost o moșie ipotecata a lui Szamosújvár, în 1820 a fost proprietatea orașului Szamosújvár. Între 1708 și 1711, în timpul Răscoalei lui Rákóczi sau Războiul curuților (15 iunie 1703 – 1 mai 1711) condusă de Francisc Rákóczi al II-lea Războiului, militarii curuți au construit aici o fermă. La momentul recensământului din 1830 în Tordavilmá, avea 676 de locuitori. În 1886, din cei 774 de locuitori ai săi, 211 erau greco -catolici, 514 erau greci de Est și 14 erau evrei. În 1900, din 862 de locuitori, 17 erau maghiari, 845 erau Olách, dintre care 264 greco -catolici, 577 greco -orientali și 21 israelieni. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Magyarláposi din județul Szolnok Doboka.]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)      

Pintye (Pintea) de O. –Lápos [Lăpuș, în trecut Lăpușul Românesc (în maghiară Oláhlápos, în germană Wallachisch Laposch) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele vechi a localității este Lăpușul Românesc. După toate aparențele, vatra inițială a satului era amplasată mai spre munte, pe valea râului Ruoaia, satul fiind mutat pe amplasamentul actual în jurul anului 1600. Toponimicul "Lăpuș" apare însă mult mai devreme, într-un document din anul 1231, fiind menționat sub acest nume râul care trece prin pădurile Kekyus și Fenteuș. Prima atestare documentară, sub numele Dragosfálva (satul lui Dragoș), datează de la sfârșitul secolului al XIII-lea (1293), numele indicând probabil identitatea cneazului fondator. - dar teritoriul pe care e amplasat satul e locuit din cele mai vechi timpuri, după cum o arată resturile arheologice datând din epoca bronzului descoperite aici. La anul 1315 e menționată, într-o diplomă emisă la Timișoara (capitala din acea vreme a regatului), de cancelaria regelui Carol Robert de Anjou, restituirea Țării Lăpușului (terra Lapus), care fusese ocupată de voievodul Ladislau Kán, lui Toma și Ștefan, fiii lui Dionis (magh. Dénes), din familia nobiliară de Losonczi -Tomaj (care va da mai apoi faimoasa familie ardeleană Losonczi -Banffy). În 1505 e menționat ca Lapos și în 1548 ca Olah -Lapos. Originile lui Oláhlápos sunt, de asemenea, datate la mijlocul anilor 1500, deoarece domnii mlaștinilor n-au fost numiți printre deșinătorii satelor enumerate de către Bánffy când moșia a fost gajată familiei Harinnai Farkas. Satul a fost proprietatea ancestrală a familiei Bánffy, pe care în 1315 regele Róbert Károly a dat-o înapoi membrilor familiei Bánffy, lui Tamás și István, fiii lui Dénes. În 1506, proprietarii săi au vândut satul domnitorului moldovean Bogdan al III-lea cel Orb 1504 - 1517. Între anii 1500-1506 au loc negocieri între Emerich și János Banffy pe de o parte, și Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei, împreună cu fiul său Bogdan (spectabili et magnifico Stephano wayuode et Bogdan filio eiusdem). Aceștia sunt reprezentați de “alesul Petru pârcălabul de Ciceu” (egregius Petrus Porkolab de Chicho), care cumpără “jumătate din posesiunile Târgu-Lăpuș, cu pertinențele sale, Borcut, Răzoare, Valea Lăpușului și Rohia din Solnocul Interior”. În acest fel, satul intră pentru o perioadă de timp în stăpânirea domnitorului Moldovei, Bogdan al III-lea cel Chior. Achiziția satelor din zona Ciceului și Lăpușului are probabil un rol asigurator, domeniul feudal astfel constituit servind drept “sălaș” (descensus) - un loc de refugiu în cazul unei pierderi a tronului. Teritoriile transilvane (inclusiv Lăpușul) rămân în posesia domnitorilor moldoveni până la Petru Rareș, care de altfel se refugiază la Ciceu între 1538-1541. În 1506, Zsigmond Báthory a închiriat minele de argint din Lăpuș pentru 500 de taleri italienilor pe nume: Jakab Grison și Marconio Rocco și a dat locuri de muncă muncitorilor Oláhlápos și populației sale, care se aflau lângă aceste mine. În 1593, locuitorii săi au servit la minele Nagybánya. În 1594, așezarea a fost deținută de baronul Frigyes Herberstein, care a închiriat-o lui Szaniszlo Krakker până în 1598. În 1598, Lăpușul Românesc deținea minele de argint de la Kapnik. În 1618, satul se găsește în proprietatea domnitorului transilvănean Sigismund Báthory. La 30 iulie 1661, principele Ioan Kemény, care tocmai declarase ieșirea principatului de sub suzeranitatea otomană, poposește aici cu un corp de armată. Este însă atacat de tătarii conduși de Ali-pașa, și, în urma unor pierderi însemnate, este nevoit să se retragă. Între anii 1850-1892, pe teritoriul satului există o mică manufactură de prelucrare a fierului (fabrica Kolb), care produce printre altele sobe din fontă, bogat împodobite. După al 2-lea război mondial, între anii 1949-1953, în zonă se înregistrează acțiuni de rezistență armată anticomunistă (grupuri de partizani).]. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)      

Iosif de Peterite [Peteritea este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele vechi a localității este Petrești. Prima atestare documentară: 1467 (Paprathmezeu). Etimologie: - Etimologia numelui localității: din antroponimul magh. Peter (< germ.- magh. Peter) + suf. -it + suf. top. -a. Atestare documentară: - Localitatea Peteritea apare prima dată atestată documentar în anul 1467, ceea ce nu înseamna nicidecum data întemeierii așezării. Profesorul de istorie Ilie Sălceanu apreciază că localitatea Peteritea are o vechime mult mai mare, anume cel târziu în secolul al VIII-lea și cel mai probabil și secolul VI-VII, iar descoperirile arheologice atestă prezența omului încă din neolitic. Primele atestări documentare în care este menționat numele satului Peteritea, ungurește Petoret, în secolul al XV-lea sunt semnalate de Coriolan Suciu. În acea perioadă, Peteritea era o așezare iobagească, iar variantele de nume și lista anilor preluate după aceste atestări sunt: 1467 – Poprathmezeu     1579 – Prodradosmezo, Peterite          1586 – Peterthely         1615 – Peterit  1624 – Petterie 1630 – Peterite                 1646 – Peterffalua  1733 – Petyerika       1750 – Peterita            1760-1762 – Peteritye 1850 – Petritye Petritya                        1854 – Peteritye, Peterice. Întemeietorul satului ar fi fost un anume Peter – Racz, la început ar fi avut denumirea “Câmpul lui Peter” și ar fi aparținut de Cetatea Ciceu. Corneliu Mirescu în lucrarea “Țara Lăpușului” spune: “Caracterul românesc al satelor îl vădesc voievozii și cnezii din fruntea lor, spre deosebire de satele ungurești care au în frunte juzi (judices)”. În numele satelor în parte, în caz că n-a răspuns chiar voievodul singur, răspund împreuna cu el cnezii sau cnejii singuri. Ei răspund în numele satului lor. Astfel, pentru Petreștii – azi Peteritea răspunde “Petrus Kenesius”. În cazul cneazului din Petrești se poate face o apropiere între numele cneazului și numele păstrat al satului Petrești – Peterhaza – Peteritea.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon) 

Paska de Peterite [Peteritea este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele vechi a localității este Petrești. Prima atestare documentară: 1467 (Paprathmezeu). Etimologie: - Etimologia numelui localității: din antroponimul magh. Peter (< germ.- magh. Peter) + suf. -it + suf. top. -a. Atestare documentară: - Localitatea Peteritea apare prima dată atestată documentar în anul 1467, ceea ce nu înseamna nicidecum data întemeierii așezării. Profesorul de istorie Ilie Sălceanu apreciază că localitatea Peteritea are o vechime mult mai mare, anume cel târziu în secolul al VIII-lea și cel mai probabil și secolul VI-VII, iar descoperirile arheologice atestă prezența omului încă din neolitic. Primele atestări documentare în care este menționat numele satului Peteritea, ungurește Petoret, în secolul al XV-lea sunt semnalate de Coriolan Suciu. În acea perioadă, Peteritea era o așezare iobagească, iar variantele de nume și lista anilor preluate după aceste atestări sunt: 1467 – Poprathmezeu     1579 – Prodradosmezo, Peterite          1586 – Peterthely         1615 – Peterit  1624 – Petterie 1630 – Peterite                 1646 – Peterffalua  1733 – Petyerika       1750 – Peterita            1760-1762 – Peteritye 1850 – Petritye Petritya                        1854 – Peteritye, Peterice. Întemeietorul satului ar fi fost un anume Peter – Racz, la început ar fi avut denumirea “Câmpul lui Peter” și ar fi aparținut de Cetatea Ciceu. Corneliu Mirescu în lucrarea “Țara Lăpușului” spune: “Caracterul românesc al satelor îl vădesc voievozii și cnezii din fruntea lor, spre deosebire de satele ungurești care au în frunte juzi (judices)”. În numele satelor în parte, în caz că n-a răspuns chiar voievodul singur, răspund împreuna cu el cnezii sau cnejii singuri. Ei răspund în numele satului lor. Astfel, pentru Petreștii – azi Peteritea răspunde “Petrus Kenesius”. În cazul cneazului din Petrești se poate face o apropiere între numele cneazului și numele păstrat al satului Petrești – Peterhaza – Peteritea.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon) 

Farkas de Peterite [Peteritea este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, Transilvania, România. Istoric: - Numele vechi a localității este Petrești. Prima atestare documentară: 1467 (Paprathmezeu). Etimologie: - Etimologia numelui localității: din antroponimul magh. Peter (< germ.- magh. Peter) + suf. -it + suf. top. -a. Atestare documentară: - Localitatea Peteritea apare prima dată atestată documentar în anul 1467, ceea ce nu înseamna nicidecum data întemeierii așezării. Profesorul de istorie Ilie Sălceanu apreciază că localitatea Peteritea are o vechime mult mai mare, anume cel târziu în secolul al VIII-lea și cel mai probabil și secolul VI-VII, iar descoperirile arheologice atestă prezența omului încă din neolitic. Primele atestări documentare în care este menționat numele satului Peteritea, ungurește Petoret, în secolul al XV-lea sunt semnalate de Coriolan Suciu. În acea perioadă, Peteritea era o așezare iobagească, iar variantele de nume și lista anilor preluate după aceste atestări sunt: 1467 – Poprathmezeu     1579 – Prodradosmezo, Peterite          1586 – Peterthely         1615 – Peterit  1624 – Petterie 1630 – Peterite                 1646 – Peterffalua  1733 – Petyerika       1750 – Peterita            1760-1762 – Peteritye 1850 – Petritye Petritya                        1854 – Peteritye, Peterice. Întemeietorul satului ar fi fost un anume Peter – Racz, la început ar fi avut denumirea “Câmpul lui Peter” și ar fi aparținut de Cetatea Ciceu. Corneliu Mirescu în lucrarea “Țara Lăpușului” spune: “Caracterul românesc al satelor îl vădesc voievozii și cnezii din fruntea lor, spre deosebire de satele ungurești care au în frunte juzi (judices)”. În numele satelor în parte, în caz că n-a răspuns chiar voievodul singur, răspund împreuna cu el cnezii sau cnejii singuri. Ei răspund în numele satului lor. Astfel, pentru Petreștii – azi Peteritea răspunde “Petrus Kenesius”. În cazul cneazului din Petrești se poate face o apropiere între numele cneazului și numele păstrat al satului Petrești – Peterhaza – Peteritea.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon) 

Bohotsel de Glodu (Soósmező) [Glod este un sat în comuna Gâlgău din județul Sălaj, Transilvania, România. Istoric: - Numele său a fost menționat pentru prima dată în 1538 ca Sosmezeu, când regele maghiar Ioan I Zápolya (1526 – 1540) a donat Sósmező împreună cu Borszó lui Simon Pârcălabul. În 1553 a făcut parte din Csicóvár. În 1570, Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei, a donat această moşie aparţinând Kövár domnului cetății Kővár, Kristóf Hagymási (om politic transilvănean, general, consilier domnesc, domn principal al comitatului Közéz-Szolnok.). În 1603, ca moșie aparținând cetății Kővár, a fost printre așezările distruse. În certificatul său datat la Gyulafehérvár în 1609, Gábor Báthory îi înnobilează pe György Vajda și Kosztin cu mlaștinile sărate care “veniseră din Oláhhország” ca o nouă donație. În 1615, satul a fost deținut de Gábor Bethlen. În 1624, Soósmeze era deținut de deak János Vajda, György Vajda și soția sa Ágota Blenke, Péter Vajda, Tamás și László. În 1650 era o moșie “fiscală” aparținând cetății Kővár. În 1658 principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, i -a înnobilat pe pușcașii locali verzi sau Tersen care au aparținut cândva de Szamosújvár, iar acum lui Kővár: Konstantin Boheczel, Gábor Lázár, Gergely Prekub și László Mikola Farkas, împreună cu parcelele lor de aici. În iulie 1690, conform ordinului parlamentului Radnót, nobilimea Kővárvidék s-a adunat aici în tabără. În 1691, Sósmező a fost descris ca un loc pustiu: Conform datelor și descrierilor supraviețuitoare, “în urmă cu șase ani iobagii lui l-au părăsit, și-au luat casele cu ei pentru a scăpa de poverile călătoriei de război, au locuit ici și colo în alte sate și păduri”. În 1702, satul a fost deținut de familiile nobiliare Vajda, Bohoczel, Prekup, Mikola, Puskás, Katona și Csonka. În 1719, era proprietate de trezorerie și a fost dat familiei contelui Teleki. În 1750 a fost proprietatea contelui Miklós Teleki, apoi în 1757 a devenit proprietatea contelui Lajos Teleki. În 1770 era în proprietatea lui Kozma Sósmezei și a familiilor Vajda, apoi în 1808 a aparținut lui László Vajda Sósmezei. În 1830 avea 647 de locuitori. La momentul recensământului din 1866, proprietarii nobili erau: contele György Teleki, Elek Székely, Péter și István Beczkai, Kelemen Hosszú și Miklós și alții. În 1891, din cei 927 de locuitori, 11 erau romano -catolici, 749 greco -catolici, 21 reformați și 146 israeliți. În 1898, familia contelui Teleki, capitolul greco -catolic Szamosújvár, Flórián Hátosz, János Lázár, familia Vajda, Péter Deáky și familiile Petri, Nemes, Pintye, Greble. În 1900, avea 909 locuitori, dintre care 40 maghiari, 868 oláchi, iar 1 rutean. Dintre aceștia, 74 știau să vorbească maghiară, 73 știau să scrie și să citească, 801 erau greco -catolici, 21 greci răsăriteni, 12 reformați, 6 unitarieni și 62 israeliți. Numărul de case a fost de 213, 7 erau romano -catolici. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Szamossósmező aparținea districtului Nagyilonda din județul Szolnok -Doboka.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Lázár de Glodu (Soósmező) [Glod este un sat în comuna Gâlgău din județul Sălaj, Transilvania, România. Istoric: - Numele său a fost menționat pentru prima dată în 1538 ca Sosmezeu, când regele maghiar Ioan I Zápolya (1526 – 1540) a donat Sósmező împreună cu Borszó lui Simon Pârcălabul. În 1553 a făcut parte din Csicóvár. În 1570, Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei, a donat această moşie aparţinând Kövár domnului cetății Kővár, Kristóf Hagymási (om politic transilvănean, general, consilier domnesc, domn principal al comitatului Közéz-Szolnok.). În 1603, ca moșie aparținând cetății Kővár, a fost printre așezările distruse. În certificatul său datat la Gyulafehérvár în 1609, Gábor Báthory îi înnobilează pe György Vajda și Kosztin cu mlaștinile sărate care “veniseră din Oláhhország” ca o nouă donație. În 1615, satul a fost deținut de Gábor Bethlen. În 1624, Soósmeze era deținut de deak János Vajda, György Vajda și soția sa Ágota Blenke, Péter Vajda, Tamás și László. În 1650 era o moșie “fiscală” aparținând cetății Kővár. În 1658 principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, i -a înnobilat pe pușcașii locali verzi sau Tersen care au aparținut cândva de Szamosújvár, iar acum lui Kővár: Konstantin Boheczel, Gábor Lázár, Gergely Prekub și László Mikola Farkas, împreună cu parcelele lor de aici. În iulie 1690, conform ordinului parlamentului Radnót, nobilimea Kővárvidék s-a adunat aici în tabără. În 1691, Sósmező a fost descris ca un loc pustiu: Conform datelor și descrierilor supraviețuitoare, “în urmă cu șase ani iobagii lui l-au părăsit, și-au luat casele cu ei pentru a scăpa de poverile călătoriei de război, au locuit ici și colo în alte sate și păduri”. În 1702, satul a fost deținut de familiile nobiliare Vajda, Bohoczel, Prekup, Mikola, Puskás, Katona și Csonka. În 1719, era proprietate de trezorerie și a fost dat familiei contelui Teleki. În 1750 a fost proprietatea contelui Miklós Teleki, apoi în 1757 a devenit proprietatea contelui Lajos Teleki. În 1770 era în proprietatea lui Kozma Sósmezei și a familiilor Vajda, apoi în 1808 a aparținut lui László Vajda Sósmezei. În 1830 avea 647 de locuitori. La momentul recensământului din 1866, proprietarii nobili erau: contele György Teleki, Elek Székely, Péter și István Beczkai, Kelemen Hosszú și Miklós și alții. În 1891, din cei 927 de locuitori, 11 erau romano -catolici, 749 greco -catolici, 21 reformați și 146 israeliți. În 1898, familia contelui Teleki, capitolul greco -catolic Szamosújvár, Flórián Hátosz, János Lázár, familia Vajda, Péter Deáky și familiile Petri, Nemes, Pintye, Greble. În 1900, avea 909 locuitori, dintre care 40 maghiari, 868 oláchi, iar 1 rutean. Dintre aceștia, 74 știau să vorbească maghiară, 73 știau să scrie și să citească, 801 erau greco -catolici, 21 greci răsăriteni, 12 reformați, 6 unitarieni și 62 israeliți. Numărul de case a fost de 213, 7 erau romano -catolici. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Szamossósmező aparținea districtului Nagyilonda din județul Szolnok -Doboka.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Prekup de Glodu (Soósmező) [Glod este un sat în comuna Gâlgău din județul Sălaj, Transilvania, România. Istoric: - Numele său a fost menționat pentru prima dată în 1538 ca Sosmezeu, când regele maghiar Ioan I Zápolya (1526 – 1540) a donat Sósmező împreună cu Borszó lui Simon Pârcălabul. În 1553 a făcut parte din Csicóvár. În 1570, Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei, a donat această moşie aparţinând Kövár domnului cetății Kővár, Kristóf Hagymási (om politic transilvănean, general, consilier domnesc, domn principal al comitatului Közéz-Szolnok.). În 1603, ca moșie aparținând cetății Kővár, a fost printre așezările distruse. În certificatul său datat la Gyulafehérvár în 1609, Gábor Báthory îi înnobilează pe György Vajda și Kosztin cu mlaștinile sărate care “veniseră din Oláhhország” ca o nouă donație. În 1615, satul a fost deținut de Gábor Bethlen. În 1624, Soósmeze era deținut de deak János Vajda, György Vajda și soția sa Ágota Blenke, Péter Vajda, Tamás și László. În 1650 era o moșie “fiscală” aparținând cetății Kővár. În 1658 principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, i -a înnobilat pe pușcașii locali verzi sau Tersen care au aparținut cândva de Szamosújvár, iar acum lui Kővár: Konstantin Boheczel, Gábor Lázár, Gergely Prekub și László Mikola Farkas, împreună cu parcelele lor de aici. În iulie 1690, conform ordinului parlamentului Radnót, nobilimea Kővárvidék s-a adunat aici în tabără. În 1691, Sósmező a fost descris ca un loc pustiu: Conform datelor și descrierilor supraviețuitoare, “în urmă cu șase ani iobagii lui l-au părăsit, și-au luat casele cu ei pentru a scăpa de poverile călătoriei de război, au locuit ici și colo în alte sate și păduri”. În 1702, satul a fost deținut de familiile nobiliare Vajda, Bohoczel, Prekup, Mikola, Puskás, Katona și Csonka. În 1719, era proprietate de trezorerie și a fost dat familiei contelui Teleki. În 1750 a fost proprietatea contelui Miklós Teleki, apoi în 1757 a devenit proprietatea contelui Lajos Teleki. În 1770 era în proprietatea lui Kozma Sósmezei și a familiilor Vajda, apoi în 1808 a aparținut lui László Vajda Sósmezei. În 1830 avea 647 de locuitori. La momentul recensământului din 1866, proprietarii nobili erau: contele György Teleki, Elek Székely, Péter și István Beczkai, Kelemen Hosszú și Miklós și alții. În 1891, din cei 927 de locuitori, 11 erau romano -catolici, 749 greco -catolici, 21 reformați și 146 israeliți. În 1898, familia contelui Teleki, capitolul greco -catolic Szamosújvár, Flórián Hátosz, János Lázár, familia Vajda, Péter Deáky și familiile Petri, Nemes, Pintye, Greble. În 1900, avea 909 locuitori, dintre care 40 maghiari, 868 oláchi, iar 1 rutean. Dintre aceștia, 74 știau să vorbească maghiară, 73 știau să scrie și să citească, 801 erau greco -catolici, 21 greci răsăriteni, 12 reformați, 6 unitarieni și 62 israeliți. Numărul de case a fost de 213, 7 erau romano -catolici. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Szamossósmező aparținea districtului Nagyilonda din județul Szolnok -Doboka.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)   

Demián, de Hollomező (de Mogogia), in comun’a Mogogia [Mogoșești (în ucraineană Байраки, transliterat: Bairakî, în rusă Байраки, transliterat: Bairaki) este un sat reședință de comună în raionul Herța din regiunea Cernăuți (Ucraina). Are 1.868 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 254 metri, în partea de vest a raionului Herța. De această comună depinde administrativ satul Becești. Istorie: - Localitatea Mogoșești a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1633. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român. Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al doilea război mondial. În perioada interbelică, satul Mogoșești a făcut parte din componența României, în Plasa Herța a județului Dorohoi. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia și Bucovina de Nord au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940. Cu toate acestea, deși nu era prevăzută nici în Pactul Ribbentrop - Molotov și nici în notele ultimative sovietice din 26 iunie 1940 decât cedarea celor două teritorii mai sus-amintite și care nu făcuseră parte din Vechiul Regat, trupele sovietice au săvârșit un abuz prin încălcarea termenilor ultimatumului și au ocupat și un teritoriu cu o suprafață de 400 km² și o populație de aproximativ 50.000 de locuitori din Vechiul Regat, teritoriu cunoscut astăzi sub denumirea de Ținutul Herța. Sovieticii au afirmat ulterior că au ocupat acest teritoriu din cauza unei erori cartografice, deoarece Stalin trăsese pe hartă o linie de demarcație cu un creion gros de tâmplărie. Reintrat în componența României în perioada 1941-1944, Ținutul Herța a fost reocupat de către URSS în anul 1944 și integrat în componența RSS Ucrainene. În 1946, prin Decretul PVS al RSS Ucrainei, satul cu numele românesc Măgoșești ,a fost redenumit Bayraki. Cu toate că Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 a menționat ca «frontiera sovieto-română este fixată în conformitate cu acordul sovieto-român din 28 iunie 1940», URSS-ul a refuzat să restituie României Ținutul Herța. Începând din anul 1991, satul Mogoșești face parte din raionul Herța al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. La recensământul din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 1.690 (1.655+35), reprezentând 98,54% din populația localității. În prezent, satul are 1.868 locuitori, preponderent români. Denumirea ucraineană a satului, Bairachi, înseamnă în traducere în limba română "tihăraie", adică loc râpos, vale îngustă și adâncă.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)

Petrutz, de Hollomező (de Mogogia), in comun’a Mogogia [Mogoșești (în ucraineană Байраки, transliterat: Bairakî, în rusă Байраки, transliterat: Bairaki) este un sat reședință de comună în raionul Herța din regiunea Cernăuți (Ucraina). Are 1.868 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 254 metri, în partea de vest a raionului Herța. De această comună depinde administrativ satul Becești. Istorie: - Localitatea Mogoșești a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1633. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român. Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al doilea război mondial. În perioada interbelică, satul Mogoșești a făcut parte din componența României, în Plasa Herța a județului Dorohoi. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia și Bucovina de Nord au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940. Cu toate acestea, deși nu era prevăzută nici în Pactul Ribbentrop - Molotov și nici în notele ultimative sovietice din 26 iunie 1940 decât cedarea celor două teritorii mai sus-amintite și care nu făcuseră parte din Vechiul Regat, trupele sovietice au săvârșit un abuz prin încălcarea termenilor ultimatumului și au ocupat și un teritoriu cu o suprafață de 400 km² și o populație de aproximativ 50.000 de locuitori din Vechiul Regat, teritoriu cunoscut astăzi sub denumirea de Ținutul Herța. Sovieticii au afirmat ulterior că au ocupat acest teritoriu din cauza unei erori cartografice, deoarece Stalin trăsese pe hartă o linie de demarcație cu un creion gros de tâmplărie. Reintrat în componența României în perioada 1941-1944, Ținutul Herța a fost reocupat de către URSS în anul 1944 și integrat în componența RSS Ucrainene. În 1946, prin Decretul PVS al RSS Ucrainei, satul cu numele românesc Măgoșești ,a fost redenumit Bayraki. Cu toate că Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 a menționat ca «frontiera sovieto-română este fixată în conformitate cu acordul sovieto-român din 28 iunie 1940», URSS-ul a refuzat să restituie României Ținutul Herța. Începând din anul 1991, satul Mogoșești face parte din raionul Herța al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. La recensământul din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 1.690 (1.655+35), reprezentând 98,54% din populația localității. În prezent, satul are 1.868 locuitori, preponderent români. Denumirea ucraineană a satului, Bairachi, înseamnă în traducere în limba română "tihăraie", adică loc râpos, vale îngustă și adâncă.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)

Markis, de Hollomező (de Mogogia), in comun’a Mogogia [Mogoșești (în ucraineană Байраки, transliterat: Bairakî, în rusă Байраки, transliterat: Bairaki) este un sat reședință de comună în raionul Herța din regiunea Cernăuți (Ucraina). Are 1.868 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 254 metri, în partea de vest a raionului Herța. De această comună depinde administrativ satul Becești. Istorie: - Localitatea Mogoșești a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1633. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român. Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al doilea război mondial. În perioada interbelică, satul Mogoșești a făcut parte din componența României, în Plasa Herța a județului Dorohoi. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia și Bucovina de Nord au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940. Cu toate acestea, deși nu era prevăzută nici în Pactul Ribbentrop - Molotov și nici în notele ultimative sovietice din 26 iunie 1940 decât cedarea celor două teritorii mai sus-amintite și care nu făcuseră parte din Vechiul Regat, trupele sovietice au săvârșit un abuz prin încălcarea termenilor ultimatumului și au ocupat și un teritoriu cu o suprafață de 400 km² și o populație de aproximativ 50.000 de locuitori din Vechiul Regat, teritoriu cunoscut astăzi sub denumirea de Ținutul Herța. Sovieticii au afirmat ulterior că au ocupat acest teritoriu din cauza unei erori cartografice, deoarece Stalin trăsese pe hartă o linie de demarcație cu un creion gros de tâmplărie. Reintrat în componența României în perioada 1941-1944, Ținutul Herța a fost reocupat de către URSS în anul 1944 și integrat în componența RSS Ucrainene. În 1946, prin Decretul PVS al RSS Ucrainei, satul cu numele românesc Măgoșești ,a fost redenumit Bayraki. Cu toate că Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 a menționat ca «frontiera sovieto-română este fixată în conformitate cu acordul sovieto-român din 28 iunie 1940», URSS-ul a refuzat să restituie României Ținutul Herța. Începând din anul 1991, satul Mogoșești face parte din raionul Herța al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. La recensământul din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 1.690 (1.655+35), reprezentând 98,54% din populația localității. În prezent, satul are 1.868 locuitori, preponderent români. Denumirea ucraineană a satului, Bairachi, înseamnă în traducere în limba română "tihăraie", adică loc râpos, vale îngustă și adâncă.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)

Buzura de Hollomező (de Mogogia), in comun’a Mogogia [Mogoșești (în ucraineană Байраки, transliterat: Bairakî, în rusă Байраки, transliterat: Bairaki) este un sat reședință de comună în raionul Herța din regiunea Cernăuți (Ucraina). Are 1.868 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 254 metri, în partea de vest a raionului Herța. De această comună depinde administrativ satul Becești. Istorie: - Localitatea Mogoșești a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1633. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român. Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al doilea război mondial. În perioada interbelică, satul Mogoșești a făcut parte din componența României, în Plasa Herța a județului Dorohoi. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia și Bucovina de Nord au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940. Cu toate acestea, deși nu era prevăzută nici în Pactul Ribbentrop - Molotov și nici în notele ultimative sovietice din 26 iunie 1940 decât cedarea celor două teritorii mai sus-amintite și care nu făcuseră parte din Vechiul Regat, trupele sovietice au săvârșit un abuz prin încălcarea termenilor ultimatumului și au ocupat și un teritoriu cu o suprafață de 400 km² și o populație de aproximativ 50.000 de locuitori din Vechiul Regat, teritoriu cunoscut astăzi sub denumirea de Ținutul Herța. Sovieticii au afirmat ulterior că au ocupat acest teritoriu din cauza unei erori cartografice, deoarece Stalin trăsese pe hartă o linie de demarcație cu un creion gros de tâmplărie. Reintrat în componența României în perioada 1941-1944, Ținutul Herța a fost reocupat de către URSS în anul 1944 și integrat în componența RSS Ucrainene. În 1946, prin Decretul PVS al RSS Ucrainei, satul cu numele românesc Măgoșești ,a fost redenumit Bayraki. Cu toate că Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 a menționat ca «frontiera sovieto-română este fixată în conformitate cu acordul sovieto-român din 28 iunie 1940», URSS-ul a refuzat să restituie României Ținutul Herța. Începând din anul 1991, satul Mogoșești face parte din raionul Herța al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. La recensământul din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 1.690 (1.655+35), reprezentând 98,54% din populația localității. În prezent, satul are 1.868 locuitori, preponderent români. Denumirea ucraineană a satului, Bairachi, înseamnă în traducere în limba română "tihăraie", adică loc râpos, vale îngustă și adâncă.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)

Kermezan de Hollomező (de Mogogia), in comun’a Mogogia [Mogoșești (în ucraineană Байраки, transliterat: Bairakî, în rusă Байраки, transliterat: Bairaki) este un sat reședință de comună în raionul Herța din regiunea Cernăuți (Ucraina). Are 1.868 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 254 metri, în partea de vest a raionului Herța. De această comună depinde administrativ satul Becești. Istorie: - Localitatea Mogoșești a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1633. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român. Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al doilea război mondial. În perioada interbelică, satul Mogoșești a făcut parte din componența României, în Plasa Herța a județului Dorohoi. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia și Bucovina de Nord au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940. Cu toate acestea, deși nu era prevăzută nici în Pactul Ribbentrop - Molotov și nici în notele ultimative sovietice din 26 iunie 1940 decât cedarea celor două teritorii mai sus-amintite și care nu făcuseră parte din Vechiul Regat, trupele sovietice au săvârșit un abuz prin încălcarea termenilor ultimatumului și au ocupat și un teritoriu cu o suprafață de 400 km² și o populație de aproximativ 50.000 de locuitori din Vechiul Regat, teritoriu cunoscut astăzi sub denumirea de Ținutul Herța. Sovieticii au afirmat ulterior că au ocupat acest teritoriu din cauza unei erori cartografice, deoarece Stalin trăsese pe hartă o linie de demarcație cu un creion gros de tâmplărie. Reintrat în componența României în perioada 1941-1944, Ținutul Herța a fost reocupat de către URSS în anul 1944 și integrat în componența RSS Ucrainene. În 1946, prin Decretul PVS al RSS Ucrainei, satul cu numele românesc Măgoșești ,a fost redenumit Bayraki. Cu toate că Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 a menționat ca «frontiera sovieto-română este fixată în conformitate cu acordul sovieto-român din 28 iunie 1940», URSS-ul a refuzat să restituie României Ținutul Herța. Începând din anul 1991, satul Mogoșești face parte din raionul Herța al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. La recensământul din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 1.690 (1.655+35), reprezentând 98,54% din populația localității. În prezent, satul are 1.868 locuitori, preponderent români. Denumirea ucraineană a satului, Bairachi, înseamnă în traducere în limba română "tihăraie", adică loc râpos, vale îngustă și adâncă.]. Aceste [familii] stau inca la vetrele predicatului. Principele Transilvaniei, regent al Ungariei, Gheorghe Rákóczi al II-lea de Felsővadász, 1650. — Insigni’a cá la famili’a Mán si Pop din Boiereni: — Scutum videlicet militare coelestini coloris, in cujus campo sive area eques quidam armatus sago viridi, pileoque cristato amictus, dextra manu sclopetum Tesseniensem tenere, sinistra autem equi habenas dirigere visitur, supra scutum galea militaris aperta, sive craticulata est posita, quam contegit diadema regium, gemmis et unionibus pretiosis eleganter exornatum, in cono autem galea teniæ sive lemnisci variorum colorum hincinde defluentes utrasque oras sive margines ipsius scuti pulcherrime ambiunt, et exornant. [Scut militar de culoare cerească, în câmpul sau zona căruia un cavaler înarmat cu o manta militară verde și purtând o șapcă cu creastă, se vede ținând în mâna dreaptă o pușcă cu aspect de evantai în vârf, în timp ce cu stânga conduce calul cu frâiele; deasupra scutului este așezată o cască militară deschisă sau zăbrelită, care este acoperită cu o diademă regală împodobită elegant cu pietre prețioase și uniuni prețioase, iar în conul coifului tapiserie sau lemnisci de diferite culori curgând ici - colo, de ambele margini ale scutului însuși înconjurându-l și decorându-l foarte frumos.].  blaz bas  (blazon)

                                                                                                                            Protop. loc.

3. Cerculu Alparetului.

Trifán de Keménye, in comun’a Cremenea [Cremenea (în maghiară Keménye) este un sat în comuna Bobâlna din județul Cluj, Transilvania, România. Istoric: - Numele lui Kemenye a fost menționat pentru prima dată într-un certificat în 1448 ca Kemene. A mai fost scrisă ca Kemene în 1473, Kemenie în 1597 și Kemenyő în 1649. În 1448, a fost deținut de familia Kecseti, fiul lui István Kecseti, Péter. În 1482, regele Mátyás a dat această moșie episcopului Transilvaniei László Geréb Vingári, precum și lui Péter și Mátyás Geréb. La recensământul din 1511, Keményé a fost menționat ca proprietate a fiilor lui Miklós Bethlen, János și Farkas. În 1554 a fost scrisă ca proprietate a lui Ferenc Kendi. În 1632, a fost proprietatea familiei Haller și a rămas a lor până în 1678 , când vistieria a pus mâna pe proprietate din cauza neloialității familiei Haller. În 1694, era deținut de Gábor Pap și János Deésy, dar la acea vreme se număra printre satele distruse, cu un singur locuitor rămas. În 1702, familiile Pataki, Nemes și Császkai din Keményé erau nobili cu un singur teren. În 1713, satul a fost din nou printre așezările distruse, locuite doar de unul sau doi nobili. În 1754, contele Ferenc Mikes era proprietatea lui Kata Eszterházy, Antal Mikes și István. La începutul secolului al XX-lea, aparținea districtului Dési (Dej) din județul Szolnok -Doboka. În 1886, avea 146 de locuitori, dintre care 140 greco -catolici și 6 evrei. La recensământul din 1910 avea 157 de locuitori, dintre care 7 maghiari, 150 români, dintre care 150 greco -catolici și 6 israelieni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1667, Decembre 5. — De insemnu se afla pusa una arma de puscatu. 4 patrifamilie.

Tamás de Keménye, in comun’a Cremenea [Cremenea (în maghiară Keménye) este un sat în comuna Bobâlna din județul Cluj, Transilvania, România. Istoric: - Numele lui Kemenye a fost menționat pentru prima dată într-un certificat în 1448 ca Kemene. A mai fost scrisă ca Kemene în 1473, Kemenie în 1597 și Kemenyő în 1649. În 1448, a fost deținut de familia Kecseti, fiul lui István Kecseti, Péter. În 1482, regele Mátyás a dat această moșie episcopului Transilvaniei László Geréb Vingári, precum și lui Péter și Mátyás Geréb. La recensământul din 1511, Keményé a fost menționat ca proprietate a fiilor lui Miklós Bethlen, János și Farkas. În 1554 a fost scrisă ca proprietate a lui Ferenc Kendi. În 1632, a fost proprietatea familiei Haller și a rămas a lor până în 1678 , când vistieria a pus mâna pe proprietate din cauza neloialității familiei Haller. În 1694, era deținut de Gábor Pap și János Deésy, dar la acea vreme se număra printre satele distruse, cu un singur locuitor rămas. În 1702, familiile Pataki, Nemes și Császkai din Keményé erau nobili cu un singur teren. În 1713, satul a fost din nou printre așezările distruse, locuite doar de unul sau doi nobili. În 1754, contele Ferenc Mikes era proprietatea lui Kata Eszterházy, Antal Mikes și István. La începutul secolului al XX-lea, aparținea districtului Dési (Dej) din județul Szolnok -Doboka. În 1886, avea 146 de locuitori, dintre care 140 greco -catolici și 6 evrei. La recensământul din 1910 avea 157 de locuitori, dintre care 7 maghiari, 150 români, dintre care 150 greco -catolici și 6 israelieni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1673, Februariu 10. — Una pusca. 8 patrifamilie.

Szilágyi de Paczal, in comun’a Mai’a [Maia (în maghiară Mánya) este un sat în comuna Bobâlna din județul Cluj, Transilvania, România. Istoric: - Manie; Numele satului Mánya a fost menționat pentru prima dată în 1315 într-un document sub numele de Mana. Variante ulterioare ale numelui: în 1325 Mania, în 1335 Manya, în 1587 Manya, în 1733 Mánya, în 1750 Maje, în 1808 Mánya, Mája, în 1913 Mánya. În 1473, proprietarii lui Manya erau fiii lui István Losonczi bán. În 1515, era o proprietate parțială a lui Péter Losonczi Bánffy. În 1517, István Losonczi Bánffy a gajat partea din moșia lui Manya, pe care o cumpărase înapoi de la Domokos Porkoláb Bongárti, soțului fiicei sale Katalin, Deák László Szolnoki, judecătorului curții Gyal. Și în 1519, Miklós Losonczi Bánffy a dat partea sa din Manya tatălui său László, împotriva transferului mai multor sub-proprietăți. Satul Maia a fost deținut de familia Bánffy în 1520 și mai târziu. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, a aparținut districtului Dési (Dej) din județul Szolnok -Doboka. În 1910, din cei 426 de locuitori ai săi, 69 erau maghiari și 357 români. Dintre aceștia, 353 erau greco -catolici, 18 reformați și 55 israelieni.]. Comitele secuilor, principele Transilvaniei, Michaelu Apafi I, de Apanagyfalu [Nușeni, Bistrița-Năsăud], 1678. — Sabia in mâna. 12 patrifamilie.

Prodán de Kis -Buny, in comun’a Bezdedu [Bezded este un sat în comuna Gârbou din județul Sălaj, Transilvania, România. Satele Bezded, Cernuc și Solomon sunt pomenite începând cu anul 1336, respectiv: BEZDED – Bezdedteluk, CERNUC – Curnuk, SOLOMON – Salamonteluk. Istoric: - Așezarea și împrejurimile sale au fost locuite din cele mai vechi timpuri. În zona de graniță Valya Nádis, conform descrierilor, chiar și la sfârșitul anilor 1800, era vizibilă o piatră, care era considerată piatră de jertfă (altar) de pe vremea dacilor. Numele său a fost menționat pentru prima dată în certificate în 1336 ca Bezdidtelek, Bezdedtelek. A fost scrisă ca Bezdégh în 1378, Bezdégh în 1591 și Bezdéd în 1593. Primii proprietari ai așezării au fost membrii familiei Zsombor: fiul lui Sombor Gyula, fiul lui Gyula János și fiul lui Pál András. În 1336, membrii clanului Sombor i-au dat Bezdé lui István Pogány în schimb. În 1378, a trecut la regele Poloniei, Ungariei și Croației, Ludovic I de Anjou, domn al “Valachiei Transalpine” numit “cel Mare”, care l-a donat lui György și Imre Bebek. În 1509, János Bebek și-a gajat proprietatea lui Józsa Somi. Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei (de drept), acest titlu fiind stabilizat de-abia in 1576 a donat jumătate din moșia lui Ferenc Bebek lui Kristóf Báthory. Cealaltă jumătate a moșiei a fost dată fiului lui Izsó Balassa. În 1590 - 1591, copiii regretatei Margit Balassa de la primul ei soț, Benedek Bornemissza: Zsigmond, Anna, Györgyné Zsófia Saffarith, și fiii ei de la al doilea soț, Gábor Kendi, István și Gábor Kendy. În 1595, Zsigmond Báthory i-a donat lui István Bocskai proprietatea lui Gábor Kendy, care a căzut în neloialitate. Apoi guvernatorul Transilvaniei Mihai Viteazul după ce i-a luat satul Bezded datorită neloialității, i l-a donat lui István Csáky în 1600. În 1743, odată cu moartea contelui Imre Csáky fără moștenitori, moșia contelui Csáky a fost dată următorilor: baronului Borbála János Bornemissza, baronului Kata Györgyné, Lázár Druzsánna, Dávid Henter și Gábor Lázár, Antal și Ádám. În 1886, avea 798 de locuitori, dintre care 775 greco -catolici, 4 romano -catolici, 3 reformați și 16 evrei. În 1891, din 857 de locuitori, 837 erau greco -catolici, 1 grec oriental, 1 reformat, 15 israeliți, alți 3. Numărul de case a fost de 146. Limita sa este de 2.685 de acri cadastrali. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Bezdédtelek aparținea districtului Csákigorbó din județul Szolnok -Doboka.]. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár, 1628, Maiu 25. Armalele s’au datu de principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár.1630, Martie 7 [corect armele sunt conferite de Ducesa de Saxa -Lauenburg, prințesa prusă, principesa Transilvaniei Ecaterina de Brandenburg & de Hohenzollern.]. Unu scutu militariu cu semimonoceru, galea militară acoperita de diadema regésca. 19 patrifamilie.

Magdács de Buza, in comun’a Bezdedu [Bezded este un sat în comuna Gârbou din județul Sălaj, Transilvania, România. Satele Bezded, Cernuc și Solomon sunt pomenite începând cu anul 1336, respectiv: BEZDED – Bezdedteluk, CERNUC – Curnuk, SOLOMON – Salamonteluk. Istoric: - Așezarea și împrejurimile sale au fost locuite din cele mai vechi timpuri. În zona de graniță Valya Nádis, conform descrierilor, chiar și la sfârșitul anilor 1800, era vizibilă o piatră, care era considerată piatră de jertfă (altar) de pe vremea dacilor. Numele său a fost menționat pentru prima dată în certificate în 1336 ca Bezdidtelek, Bezdedtelek. A fost scrisă ca Bezdégh în 1378, Bezdégh în 1591 și Bezdéd în 1593. Primii proprietari ai așezării au fost membrii familiei Zsombor: fiul lui Sombor Gyula, fiul lui Gyula János și fiul lui Pál András. În 1336, membrii clanului Sombor i-au dat Bezdé lui István Pogány în schimb. În 1378, a trecut la regele Poloniei, Ungariei și Croației, Ludovic I de Anjou, domn al “Valachiei Transalpine” numit “cel Mare”, care l-a donat lui György și Imre Bebek. În 1509, János Bebek și-a gajat proprietatea lui Józsa Somi. Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei (de drept), acest titlu fiind stabilizat de-abia in 1576 a donat jumătate din moșia lui Ferenc Bebek lui Kristóf Báthory. Cealaltă jumătate a moșiei a fost dată fiului lui Izsó Balassa. În 1590 - 1591, copiii regretatei Margit Balassa de la primul ei soț, Benedek Bornemissza: Zsigmond, Anna, Györgyné Zsófia Saffarith, și fiii ei de la al doilea soț, Gábor Kendi, István și Gábor Kendy. În 1595, Zsigmond Báthory i-a donat lui István Bocskai proprietatea lui Gábor Kendy, care a căzut în neloialitate. Apoi guvernatorul Transilvaniei Mihai Viteazul după ce i-a luat satul Bezded datorită neloialității, i l-a donat lui István Csáky în 1600. În 1743, odată cu moartea contelui Imre Csáky fără moștenitori, moșia contelui Csáky a fost dată următorilor: baronului Borbála János Bornemissza, baronului Kata Györgyné, Lázár Druzsánna, Dávid Henter și Gábor Lázár, Antal și Ádám. În 1886, avea 798 de locuitori, dintre care 775 greco -catolici, 4 romano -catolici, 3 reformați și 16 evrei. În 1891, din 857 de locuitori, 837 erau greco -catolici, 1 grec oriental, 1 reformat, 15 israeliți, alți 3. Numărul de case a fost de 146. Limita sa este de 2.685 de acri cadastrali. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Bezdédtelek aparținea districtului Csákigorbó din județul Szolnok -Doboka.]. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár, 1628, Maiu 25. Armalele s’au datu de principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár.1630, Martie 7 [corect armele sunt conferite de Ducesa de Saxa -Lauenburg, prințesa prusă, principesa Transilvaniei Ecaterina de Brandenburg & de Hohenzollern.]. Voievodul Transilvaniei, căpitanul cetății Várad (Várad este un sat în districtul Szigetvár, județul Baranya, Ungaria) ducele Cristofor Báthory de Somlyó, 1578, 24 Maiu. Principele Transilvaniei, principele imperial, ducele de Opole și Ratibor, Sigismund Báthory de Somlyai, 1594, Augustu 26. — 7 patrifamilie.

Kardos, in comun’a Bezdedu [Bezded este un sat în comuna Gârbou din județul Sălaj, Transilvania, România. Satele Bezded, Cernuc și Solomon sunt pomenite începând cu anul 1336, respectiv: BEZDED – Bezdedteluk, CERNUC – Curnuk, SOLOMON – Salamonteluk. Istoric: - Așezarea și împrejurimile sale au fost locuite din cele mai vechi timpuri. În zona de graniță Valya Nádis, conform descrierilor, chiar și la sfârșitul anilor 1800, era vizibilă o piatră, care era considerată piatră de jertfă (altar) de pe vremea dacilor. Numele său a fost menționat pentru prima dată în certificate în 1336 ca Bezdidtelek, Bezdedtelek. A fost scrisă ca Bezdégh în 1378, Bezdégh în 1591 și Bezdéd în 1593. Primii proprietari ai așezării au fost membrii familiei Zsombor: fiul lui Sombor Gyula, fiul lui Gyula János și fiul lui Pál András. În 1336, membrii clanului Sombor i-au dat Bezdé lui István Pogány în schimb. În 1378, a trecut la regele Poloniei, Ungariei și Croației, Ludovic I de Anjou, domn al “Valachiei Transalpine” numit “cel Mare”, care l-a donat lui György și Imre Bebek. În 1509, János Bebek și-a gajat proprietatea lui Józsa Somi. Ioan Sigismund Zápolya, cunoscut ca Ioan Sigismund (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda - d. 10 martie 1571, Alba Iulia) a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei (de drept), acest titlu fiind stabilizat de-abia in 1576 a donat jumătate din moșia lui Ferenc Bebek lui Kristóf Báthory. Cealaltă jumătate a moșiei a fost dată fiului lui Izsó Balassa. În 1590 - 1591, copiii regretatei Margit Balassa de la primul ei soț, Benedek Bornemissza: Zsigmond, Anna, Györgyné Zsófia Saffarith, și fiii ei de la al doilea soț, Gábor Kendi, István și Gábor Kendy. În 1595, Zsigmond Báthory i-a donat lui István Bocskai proprietatea lui Gábor Kendy, care a căzut în neloialitate. Apoi guvernatorul Transilvaniei Mihai Viteazul după ce i-a luat satul Bezded datorită neloialității, i l-a donat lui István Csáky în 1600. În 1743, odată cu moartea contelui Imre Csáky fără moștenitori, moșia contelui Csáky a fost dată următorilor: baronului Borbála János Bornemissza, baronului Kata Györgyné, Lázár Druzsánna, Dávid Henter și Gábor Lázár, Antal și Ádám. În 1886, avea 798 de locuitori, dintre care 775 greco -catolici, 4 romano -catolici, 3 reformați și 16 evrei. În 1891, din 857 de locuitori, 837 erau greco -catolici, 1 grec oriental, 1 reformat, 15 israeliți, alți 3. Numărul de case a fost de 146. Limita sa este de 2.685 de acri cadastrali. Înainte de Tratatul de pace de la Trianon, Bezdédtelek aparținea districtului Csákigorbó din județul Szolnok -Doboka.]. Principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár, 1628, Maiu 25. Armalele s’au datu de principele Transilvaniei, regele Ungariei, prinț romano -german, ducele de Opole, Gabriel Bethlen de Iktár.1630, Martie 7 [corect armele sunt conferite de Ducesa de Saxa -Lauenburg, prințesa prusă, principesa Transilvaniei Ecaterina de Brandenburg & de Hohenzollern.]. — — — —